Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Investeren in roosters zinvol. Toename in vraag naar roostergevels is groot
Op de bovenste verdieping van de RUG zijn Dejo schoepenroosters aangebracht)

Investeren in roosters zinvol. Toename in vraag naar roostergevels is groot

“Corona heeft duidelijk gemaakt dat ventilatie van groot belang is”, zegt Johannes Berger, commercieel directeur van Dejo Metaalindustrie. Het bedrijf richt zich volledig op roosters en alles wat hier mee samenhangt. Steeds vaker worden de roosters toegepast om de ventilatie in (school)gebouwen te bevorderen.

Dejo Metaalindustrie werd opgericht in 1947.

“Wat ons onderscheidt is de focus op roosters en alles wat daar aan gekoppeld is. Van een schoonlooprooster bij de ingang van een school tot en met grote architectonische projecten. Onze goede reputatie en het uitgebreide assortiment brengen ons aan tafel bij architecten, tekenaars, werkvoorbereiders en inkopers uit diverse branches.” 

Voor het Tinbergen College in Roosendaal leverde Dejo verzinkte schoepenroosters.

Roostergevels zijn dus een van de producten die Dejo aanbiedt, maar het is wel een belangrijke productgroep. “Door corona zien wij een toename in de vraag naar roostergevels. Scholen worden verplicht om steeds betere ventilatiesystemen aan te schaffen. Daardoor komen op het dak vaak lelijke luchtbehandelingsinstallaties te staan. Een architect wil dat graag afgeschermd hebben, terwijl het geheel wel lucht doorlaat. Dan kom je automatisch bij roosters uit. Zij worden een verlengstuk van de gevel, terwijl de installatie uit het zicht is.”

Refurbished staal

Flinke inflatie, stijgende grondstofprijzen, welk effect heeft dit op Dejo Metaalindustrie? Berger: “Onze roosters produceren we uit roestvrijstaal, verzinkt staal en aluminium. Op dit moment zijn dit alle drie een dure grondstof. Echter, de materialen hebben ook grote voordelen. Staal dat nu aan de gevel hangt gaat zeker 30 tot 50 jaar mee voordat roestvorming optreedt. Daarna kunnen we de roosters ontzinken en vervolgens weer verzinken, ze zijn dan weer als nieuw. Door de hoge staalprijzen wordt het steeds interessanter om dit uit te voeren. Dit willen wij dan ook op grotere schaal gaan aanbieden.”

High Performance Computing Datacenter van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Als de stalen rooster toch vervangen moeten worden heeft de grondstof nog steeds waarde. Omdat staal volledig gerecycled kan worden. “Sterker nog, de prijs van staal blijft stijgen, dus wie hierin investeert is verzekerd van een flinke restwaarde. De prijs waarvoor Dejo in 1947 het product leverde is nu de prijs die het staal oplevert in schroot.” 

Om deze reden wordt staal in de calculatie van een gebouw op een andere manier benaderd. Waar het geld kost om beton af te voeren na de sloop, levert staal geld op. Dat speelt ook mee in de financiering van een gebouw. Sinds 2017 verkoopt Dejo projecten met de mogelijkheid tot het afsluiten van een terugkoopgarantie. Na de retourontvangst ondergaan de roosters een grondige inspectie. Zij worden vervolgens refurbished of gerecycled.

De roosters van Dejo worden geproduceerd op verschillende plekken, maar altijd heeft het bedrijf dit in eigen hand. “We zijn er trots op dat we sinds 2010 Cradle to Cradle gecertificeerd zijn. Voor de aanbesteding van het gemeentehuis te Venlo waar wij de ventilatieroosters verzorgden, was dit een harde eis. Bij steeds meer projecten is dit het geval en hier trekken wij profijt van. Voor het Tinbergen College in Roosendaal leverde Dejo verzinkte schoepenroosters.”

“De schoep is gemonteerd onder een hoek van 45 graden. Tijdens de montage zijn de identieke roosters om en om gemonteerd met een hoekverschil van 90 graden, waardoor het zonlicht gedurende de dag op speelse wijze wordt weerkaatst. De verschillende grijstinten komen overeen met het metselwerk van de gevel.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details