Siedle, de vooraanstaande Duitse fabrikant van gebouwencommunicatietechniek, staat bekend om zijn compromisloze focus op kwaliteit en esthetiek. Begin 2024 introduceert het bedrijf een vernieuwde versie van Siedle’s Access systeem. “Wij hebben dit gefinetuned, waardoor het IP systeem nog gebruiksvriendelijke en flexibeler wordt”, aldus Wim Brusselaers, General Manager van Siedle Benelux.
“Onze klanten zijn tweeledig. Aan de ene kant is er de particuliere markt. Hierbij leveren wij onze producten bijvoorbeeld aan woningbouwverenigingen. Aan de andere kant staan de grote kantoorgebouwen, ziekenhuizen en dergelijke. Volgend jaar introduceren wij voor deze doelgroep versie twee van ons Siedle Access Professional.”
Dit systeem is naadloos te integreren in een IP netwerk, om alle functies van de Siedle systeemtechniek mogelijk te maken, van de spraakverbinding via video tot aan complexe schakel- en stuurfuncties. “De nieuwe versie draait op Linux, wat een beter communicatiesysteem is voor deze toepassing. Daarnaast kunnen de deurstations aan de binnenzijde van het gebouw meteen op een netwerkkabel aangesloten worden, en zijn aparte kabels en een omvormer overbodig. Dit maakt de infrastructuur simpeler creëert en meer mogelijkheden. Bij de deurstations die zich binnen bevinden is een verbinding met een netwerkkabel ook meteen mogelijk.”
Siedle Access Professional wordt vanwege zijn flexibiliteit en professionaliteit gebruik door veel grote bedrijven. “De logistieke punten van Lidl zijn hier allemaal op aangesloten. Per land wordt de controle hierop in één centrale bijeen gebracht. Voor bedrijven als dit is het prettig dat zij kunnen blijven uitbreiden. Functies die zij vandaag niet kiezen kunnen ze over een maand of over een jaar wel bijvoegen, zonder dat iets gewijzigd hoeft te worden.”
Andere voorbeelden van grote klanten zijn een Belgische netwerkbeheerder van stroom, aardgas en water met 240 sites en het hoofdkantoor van Shell. “Elke architect die ons kent weet dat wij, naast functionaliteit ook zorgen dat onze deurstations er mooi uitzien”, vervolgt Wim. “We doen graag iets meer met de deurstations die zich aan het gebouw bevinden. De architect doet zijn best voor een mooie entree, dan moet deze niet onteerd worden met allerlei verschillende systemen. Wij combineren daarom de verschillende functionaliteiten in bijvoorbeeld onze Siedle Classic en Steel designlijn. De ontwerper kan kiezen voor allerlei afwerkingen, zoals staal, RVS, koper en messing, maar ook alle verschillende RAL kleuren en geanodiseerd aluminium zijn mogelijk.”
Design en functionaliteit komen samen in Universiteitskliniek Aarhus. Dit is een van de grootste en modernste universiteitsklinieken van Europa. Ook hier wordt het IP gebaseerde gebouwcommunicatiesysteem Siedle Access toegepast.
“Omdat het een gigantisch gebouwencomplex is, met de afmetingen van een kleine stad, is betrouwbare deurcommunicatie cruciaal. Alle verschillende deurstations zijn aangesloten op één netwerkserver die zich in het gebouw bevindt en eenvoudig te configureren is. Een belangrijke eis was een maximum aan flexibiliteit en die kunnen wij absoluut bieden met onze modulaire software.”
Het project omvat ongeveer 2.000 deuren en binnenstations, verdeeld over gebouwen met een totale oppervlak van meer dan 400.000 vierkante meter. Er is gekozen voor Siedle Vario installatie. De afgebeelde installatie integreert videocamera, statusweergave voor barrièrevrije toegang, luidspreker en oproeptoetsen. Boven het Codeslot helemaal onderin is een blinde module geplaatst – om nog functies te kunnen toevoegen.