Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Kromtrekkende deuren zijn definitief verleden tijd
(Beeld: Tom Lesaffer)

Kromtrekkende deuren zijn definitief verleden tijd

Een mooie, veilige buitendeur is de kers op de taart voor iedere voorgevel. Dat weet Harinck als geen ander. De Belgisch marktleider is dé referentie voor duurzame, veilige en hoogwaardige voordeuren, inkomdeuren en buitendeuren in kunststof en aluminium. 

“Wij produceren en leveren een compleet aanbod FRAGER deurpanelen voor de schrijnwerkerij. Van tijdloos klassiek tot modern en altijd grensverleggend”, vertelt general manager Franck De Munster. “Een recente innovatie is Magnetude®: een gepatenteerd magnetisch voordeursysteem dat tal van voordelen biedt tegenover klassieke vleugeloverdekkende deurpanelen.”

Het gepatenteerde magnetische voordeursysteem biedt tal van voordelen tegenover klassieke vleugeloverdekkende deurpanelen.

Het assortiment van Harinck telt meer dan 400 deurpanelen, die volledig in eigen beheer worden vervaardigd. “Grofweg kunnen onze panelen worden ingedeeld in inbouwpanelen en vleugeloverdekkende systemen”, vertelt De Munster. “Vanwege hun esthetische kwaliteit zijn vleugeloverdekkende systemen zeer populair bij architecten én eindgebruikers. Bij de klassieke systemen echter – waarbij de deurpanelen op de deurvleugel worden verlijmd – liggen problemen als kromtrekken en klemmen op de loer. Onze R&D-afdeling heeft dit opgelost met een unieke techniek, waarbij de deurpanelen via een magneetprincipe worden bevestigd: Magnetude®. Dankzij deze techniek is dilatatie voorgoed verleden tijd. Bij opwarming zet sec de buitenplaat van de deur uit. De deurvleugel, met de scharnieren en het slot, blijft volledig stabiel. Zelfs bij opwarming van de buitenplaat tot 90°C kan de deurvleugel probleemloos worden geopend en gesloten! Een revolutie voor kunststof en aluminium deuren, die bovendien nog enkele aanvullende voordelen meebrengt.”

Flinke deurafmetingen

Omdat het dilatatieprobleem efficiënt wordt ondervangen, worden bijvoorbeeld imposante deurafmetingen mogelijk, aldus De Munster. “We produceren dagelijks deuren van 3 meter hoog en 1,50 meter breed, wat architecten nieuwe (esthetische) mogelijkheden biedt. Zeker in combinatie met de eindeloze designs en kleurafwerkingen.”

Aanzienlijke tijdswinst

In de praktijk is gebleken dat Magnetude® een aanzienlijke tijdswinst oplevert tijdens de productie van de deuren. “Bij een klassieke vleugeloverdekkende deur moet eerst de lip van het vleugelprofiel worden weggefreesd en de vleugel worden gewreven en ontvet, alvorens een primer op de vleugel en buitenplaat kan worden aangebracht”, weet De Munster. “En ook de lijmzijde van de vleugelplaat moet voor verlijming worden ontvet. Na het positioneren en persen van beide delen moet het deursysteem ten minste 12 uur drogen, voordat deze naar de bouw kan worden vervoerd. Met Magnetude® daarentegen zijn geen ontvetters, schuurmiddelen, tweecomponentenlijm, opspanlatten of bovenfrees nodig. Dit levert een aanzienlijke tijdswinst op.”

Uitstekende thermische en akoestische isolatie

Behalve een uitstekende thermische isolatie biedt Magnetude® voldoende ruimte voor akoestische isolatie. Hierdoor is luchtgeluid van buiten niet meer aan de orde. “De tussenlaag biedt tevens mogelijkheden voor functionele LED-verlichting”, aldus De Munster. “Bijvoorbeeld om de cilinder, deurtrekker, brievenbus of verdiept liggende deurtrekker discreet te verlichten. Naar wens kunnen deze functies ook in een latere fase nog worden toegevoegd.”

Doorsnede van Magnetude®.

Onderling verwisselbaar

Alle onderdelen van het deurpaneel zijn namelijk eenvoudig onderling verwisselbaar. “Wanneer een nieuwe look gewenst is of bij schade aan het glas of de panelen, hoeft geen nieuwe deur geplaatst te worden. Doordat de onderdelen niet zijn verlijmd, sluiten we bovendien perfect aan bij de gedachte van het circulair bouwen: aan het einde van hun levensduur kunnen alle onderdelen eenvoudig gescheiden en separaat gerecycleerd worden.”

Bauhaus: where form follows function

Magnetude® is toepasbaar op alle FRAGER vleugeloverdekkende deurpanelen. Op dit moment is Harinck druk bezig met de ontwikkeling van een Bauhaus-serie, gebaseerd op de beroemde architectuurschool. “Binnen deze serie gaan ambacht, techniek, functionaliteit én esthetiek uitstekend hand in hand”, benadrukt De Munster. “De serie zal dan ook veel architecten kunnen bekoren. Kenmerkend aan de Bauhaus-serie is dat de vorm de functies volgt. Het resultaat is een minimalistisch design, met de nadruk op gebruiksgemak en efficiëntie. In navolging van de functionele LED-verlichting zijn deurkrukken voor links- en rechtshandig gebruik hiervan een uitstekend voorbeeld.”

Onverminderd inbraakwerend

De unieke functies van Magnetude® doen geen enkele concessie in veiligheid. “De inbraakbestendigheid van een Magnetude®-deur is gelijk aan een standaard deurpaneel”, benadrukt De Munster. “Als men er al in slaagt de buitenplaat te verwijderen, dan wordt men geconfronteerd met het klassieke deurpaneel dat met de glaslat vastzit in de glassponning. Dit zal onbevoegden zeker ontmoedigen!”

Magnetude® is circa 2 jaar geleden in de markt geïntroduceerd. Industriële verwerkers waren van meet af aan overtuigd van het systeem, vertelt De Munster. “Maar er was ook scepticisme. Daarom hebben we enkele verwerkers uitgenodigd om de deuren te testen. En met succes. Bijvoorbeeld in sleutel-op-de-deur-projecten heeft Magnetude® haar meerwaarde meer dan bewezen. In deze projecten kan het vulpaneel met de magneten namelijk als voorlopig paneel worden geplaatst. De decoratieve buitenplaat wordt pas bij oplevering gemonteerd, waardoor beschadigingen tussen de plaatsing en het moment van oplevering voorgoed tot het verleden behoren.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details