Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Lichtexpertise op het hoogste niveau
Villa Zonnehoek. (Beeld: In Lite)

Lichtexpertise op het hoogste niveau

De missie van verlichtingsspecialist in-lite is duidelijk. Het bedrijf wil buiten bijzonder maken. Als een van de weinige verlichtingsbedrijven richt in-lite zich helemaal op buitenverlichting. De specialist verzorgt de verlichting voor vele bijzondere projecten, in binnen en buitenland. Een van deze projecten was het verlichten van, en rond, Villa Zonnehoek in Rotterdam Kralingen.

Senior LAB Specialist Thijs van Zessen. “Villa Zonnehoek is een monumentale oude villa, middenin de stad. De afgelopen twee jaar is het pand compleet gerenoveerd en ook de tuin is aangepakt. Hovenier Rus Hartland Tuinen, die al aan de tuin van het pand werkte, schakelde ons in. Het was een groot project, met een flink perceel. De eigenaar van de statige villa wilde alles goed aanpakken, ook als het om de verlichting ging.”

Het belang van zichtlijnen

In-lite LAB bezocht daarop de locatie, om te inventariseren hoe alles eruit zag. “Daarna hebben onze in-lite LAB designers een lichtplan gemaakt voor zowel het verlichten van de tuin als het huis. Hierbij was natuurlijk ook belangrijk wat de hovenier ging doen.” 

Van Zessen legt uit dat hierbij vooral zichtlijnen erg belangrijk waren. “Omdat Villa Zonnehoek een groot pand is zijn er veel plekken om binnen te zitten. Dat zorgt voor veel zichtlijnen van binnenuit naar buiten toe. Dit was het uitgangspunt van het lichtplan. We hebben er in het lichtplan voor gezorgd dat vanuit al deze zichtlijnen iets interessants te zien is.”

Alle onderdelen van de tuin zijn uitgelicht. (Beeld: Roel van der Aa)

Daarnaast speelt in-lite ook bewust met de uitstraling van het pand, dat van binnen duidelijk anders is dan van buiten. “Bij dit pand keken we naar wat er binnen gebeurt en probeerden dit te vertalen naar buiten. Hoewel het om een statige oude villa gaat is de inrichting vrij modern. Daarom hebben we er ook voor gekozen om onze moderne armaturen uit de EVO serie gebruiken. Die verlichting sluit mooi aan op het lichtplan binnen. Dit plan presenteerden we op locatie aan de eigenaar, die hier zeer enthousiast over was.” 

Het EVO concept staat voor design en premium kwaliteit. De armaturen hebben een architectonische vormgeving. De armaturen hebben een ‘diamond cut’ lens dat het licht mooi en egaal spreidt. De geanodiseerde behuizing geeft EVO niet alleen een premium look, maar maakt het armatuur ook extreem weerbestendig. EVO is verkrijgbaar in geïntegreerde-, staande-, wand- en opbouwarmaturen.

Uitblinken in lichtspecialisme

De verlichting van in-lite is bedoeld om zowel de tuin als het pand mooi tot zijn recht te laten komen. “De hovenier heeft ons ingeschakeld omdat dit precies onze expertise is. Wij zijn helemaal gericht op de buitenverlichting. Een architect en hovenier hebben allebei brede beroepen: ze moeten van veel verschillende elementen iets weten. Zij schakelen ons daarom graag in als specialist. Wij zijn puur en alleen met de buitenverlichting bezig en blinken uit in deze niche. Hierin zijn wij een van de weinigen, als verlichtingsspecialist, die zich helemaal richt op buitenverlichting.”

Benieuwd naar de mogelijkheden? 

Laat je inspireren door de projecten van in-lite lab: in-lite.com/nl/lab  

FICHE VAN PROJECT

Project: Villa Zonnehoek
Locatie: Rotterdam Kralingen
Architect: A. van Ameyden van Duym

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details