Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Lichtexposanten aan het woord
De lichtlijnen van Unlumited Lighting Solutions.

Lichtexposanten aan het woord

Succesvolle tweede editie verlichtingsevent

“Onze deelname aan Future Lighting voldoet zeker aan de verwachtingen”, zegt Bas Taman van MacBright. “Eindelijk kunnen we onze relaties weer op een snelle en goede manier kennis laten maken met onze nieuwe producten. In samenwerking met de architect denken wij mee over de esthetiek en de technische kan van verlichting.” 

Fabrikant Erco Lighting was dit jaar voor de tweede keer aanwezig op Future Lighting. Het is echter nog niet zeker of er voor dit bedrijf ook een derde editie komt, zo vertelt Ruud Schellings. “Dit is een heel specifieke beurs, waardoor ik niet weet of hij écht voor ons geschikt is. Wij zouden graag nog meer architecten en ontwikkelaars als bezoekers zien.”

Michael Hensen en Cleo Hensen van Led4Lighting op de stand van het bedrijf.

Henk Schaap van Unlumited Lighting Solutions was erg positief over deelname aan de verlichtingsbeurs. “Het evenement heeft ons zeker gebracht wat wij hoopten. Deze editie telde twee keer zoveel exposanten als vorig jaar en werd ook beter bezocht. Ik denk dat Future Lighting een sterk verhaal heeft, zeker in combinatie met het congres. De beurs is dus vakinhoudelijk sterk en trekt mensen die echt met licht bezig zijn. Het is misschien wel een goed idee om segmenten aan te brengen, van bijvoorbeeld functioneel en architecturaal licht.” Henk vervolgt: “We hebben goede gesprekken gehad over de verlichtingsoplossingen die wij bieden, bijvoorbeeld met onze unieke lichtlijnen. Helemaal nieuw zijn onze ‘inground’ reeksen: zij zijn overloopbaar, overrijdbaar en bieden diverse opties voor het gewenste lichtbeeld.

Toekomst van verlichting

Koopman Interlight is al 75 jaar actief als verlichtingsleverancier, maar richt zich de laatste jaren steeds meer op de architect. Accountmanager Rody van den Heuvel: “We willen graag samen met de architect en aannemer aan tafel, om werk over te nemen dat zij anders zelf hadden moeten doen. Het hele traject kunnen wij begeleiden.” De verlichtingsbeurs beviel het bedrijf goed. “Hier komen mensen die echt iets met licht doen. Zoals de naam Future Lighting al suggereert laten wij zien wat de toekomst is van verlichting. Met Interlight Thinq bieden wij bijvoorbeeld een volledig lichtcontrole systeem dat schaalbaar en toekomst-proof is. Met de sensoren wordt ieder armatuur in een handomdraai slim. 

Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema. We hebben een splinternieuw armatuur van een materiaal op basis van vlas. Nu is dit nog zeer kostbaar, omdat de mal een zeer korte levensduur heeft. We gaan echter door met onze zoektocht naar goede en duurzame verlichtingsoplossingen.”

Bij Performance in Lighting by GEWISS was de sfeer goed. “Mensen komen hier echt voor licht en voor ons was de beurs tot nu toe boven verwachting”, vertelde Jeroen Appelhof. “De eerste dag was wat rustig, maar de donderdag een stuk bedrijviger en er heerste een goede vibe.” PIL heeft het erg druk, omdat de overname door GEWISS veel verandert. “Het is spannend om te zien hoe de integratie verloopt. We zijn in ieder geval positief verrast door de verlichting van GEWISS die wij tijdens een eerste bezoek aan Italië hebben gezien. Daarnaast is het een prettig vooruitzicht dat we nu hele projecten kunnen invullen met meer. Denk daarbij aan alles naast de verlichting, ook aan de laadpalen en stekkers. Zelfs het hele stroomplan kunnen wij nu verzorgen.”

Bezoekers konden aan in de ‘aanloop’ naar de beurs genieten van mooie verlichting.

Vakmensen

Future Lighting was voor Led4Lighting over het algemeen een prettige beurs, zo verklaarde Rudi Plessers. “Het is prettig dat hier alleen vakmensen komen. We hebben al mooie contacten gelegd en merken dat er echt interesse in onze producten is.” Het bedrijf wil zich vooral onderscheiden door de manier waarop Led4Lighting werkt. “Iedereen verkoopt hier armaturen, maar wij bieden producten die niet alleen van goede kwaliteit zijn, maar die we ook direct kunnen leveren. We denken dat we hiermee nog meer voet aan wal kunnen krijgen op de Nederlandse markt.” Het evenement was ook meteen de lancering van het nieuwe Motionz merk, dat zich op de evenementenverlichting gaat richten. “Natuurlijk met de goede kwaliteit en de fatsoenlijke prijs die men van ons gewend is.”   

Je eigen stempel op verlichting drukken… Dát kan volgens projectmanager Richard Kouw bij uitstek met de armaturen van Berla Lighting. “Wij leveren standaard profielen, maar zijn ook gespecialiseerd in producten op maat. Voor zowel de residentiële als de contractmarkt bieden wij profielen die beschikbaar zijn in verschillende kleuren en maten.” 

Het bedrijf werkt daarom veel samen met architecten, een doelgroep die Berla Lighting graag nog meer zou willen zien op Future Lighting. “Voor architecten is de lichtkleur belangrijk, net als de lichtsturing. Wij kunnen op beide fronten bieden wat zij zoeken.”

Orion van Koopman Interlight heeft vlas als basismateriaal.

Duurzaam

“Fijn, weer een lichtevent”, zegt Danny Miac van Klemko Techniek. “Natuurlijk had het nóg drukker gemogen, maar we zijn zeker tevreden. We hebben hier ook veel Belgische klanten mogen ontmoeten.” Op Future Lighting vertelde Klemko het verhaal van het bedrijf, dat zich naast armaturen richt op lichtbesturingen en aansluittechniek. “Inbouwspots blijven populair, maar na een aantal jaar gaan van andere A-merken onderdelen stuk en moet het hele armatuur vervangen worden. Bij onze modulaire spots is dat niet nodig. Hiervan kan zowel het uiterlijk aangepast worden als het vervangen van een onderdeel. Dat is natuurlijk veel duurzamer dan het aanschaffen van nieuwe producten.” Het is bijvoorbeeld mogelijk om de alleen de driver te vervangen of een component toe te voegen zodat de spot kan communiceren met Zigbee, Z-wave, Casambi en Bluetooth.”

En de winnaar is…

De prijs voor de mooiste stand ging op Future Lighting waarschijnlijk naar Detelec. Het bedrijf toonde op de beurs hoe de lichtlijnen van eigen makelij toegepast kunnen worden. Eigenaar Luc Lenaerts: “Wij ontwikkelen onze eigen profielen voor de designmarkt. Zij zijn bij uitstek geschikt voor de interieurbouwer en de schrijnwerker.” Er is vanuit Nederland zeker interesse voor de producten van het Belgische bedrijf. “We zijn erg tevreden over onze deelname aan deze beurs en hebben veel goede contacten gelegd.”

Het Italiaanse Lombardo S.r.l. toonde op Future Lighting designverlichting voor binnen en buiten. Giulio Botti: “De eerste dag was het nog niet zo druk, maar over de tweede dag ben ik meer tevreden. We hebben hier zowel bestaande als nieuwe klanten ontmoet.” Het bedrijf groeit steeds meer op de Benelux markt en toonde in Gorinchem twee nieuwe outdoor armaturen, Hasta en Lymfe. Hasta is een slanke staande lamp in vijf verschillende kleuren met een modulaire hoogte: van circa 1,20m tot 3m. Lymfe is een serie buitenlampen in vier verschillende kleuren en verschillende maten, die in uiterlijk doen denken aan rietstengels.

ETAP Lighting International heeft een sterke reputatie opgebouwd in maatwerk en refurbishment-oplossingen. “Dankzij onze oplossingen kunnen oude inbouwproducten in het plafond blijven zitten. Wij leveren armaturen die precies in de bestaande behuizing passen. Zo kunnen we de lampen vernieuwen, terwijl het werk gewoon door kan gaan.” De nieuwe armaturen zijn er in verschillende vormen en met verschillende technieken. 

Een bijzondere presentatie was van Unifit, de partner van besturingssysteem Casambi. Op Future Lighting stond het bedrijf met een tuktuk, gevuld met schakel/presentatiemateriaal. “Voor Casambi is dit een nuttige beurs”, vertelt mede-eigenaar Louk Blok. “We hebben heel nuttige en concrete gesprekken gehad, onder mee over actuele projecten.”

Kees Smit van Integratech kwam op de tweede dag amper aan lunchen toe. “Dat betekent dat het goed druk was”, zegt hij lachend. “De eerste dag was wat rustiger, vooral ’s middags. Nu zijn we de hele tijd in de weer om te laten zien dat wij het totaalplaatje bieden. Wij ontzorgen onze klanten en leveren gewoon goede producten, waarvan het rendement steeds beter wordt. De ontwikkelingen gaan snel, dus wij zorgen ervoor dat we niet achter de feiten aanlopen. Integendeel: we leggen de lat steeds hoger!”

“Hier hoef je geen duizenden mensen te zien”, stelt Lars van Beek van Spectrus. “Hier komen namelijk sowieso de goede bezoekers die werken met verlichting. Wij tonen de armaturen van de merken die wij distribueren. Denk daarbij aan Emilux, Ideal Lux en One Light, maar we werken ook mee aan projecten. Zo bieden wij begeleiding bij het programmeren van Casambi gestuurde armaturen.” Een nieuw Casambi gestuurd armatuur was te zien op de vakbeurs. “Hiervan kan makkelijk de lichtkleur gewijzigd worden, ook door scenes in te stellen”. 

Hateha is als agent-importeur de exclusieve Nederlandse vertegenwoordiger voor de verlichtingsfabrikanten Schuch en Meyer. “Op Future Lighting zijn zeker de mensen aanwezig met wie wij projecten doen”, zegt Sjaak Hissink. Van de firma Meyer, een lichttechnische speciaalfabriek, toonde Hateha de lijnen Monocube en Monospot. Zij zijn geschikt voor het uitlichten van zowel moderne als historische architectuur. “Het uitlichten van architectuur is echt een expertise. Vroeger was men hier nauwelijks mee bezig, maar willen we echt de mooie details uitlichten en dan moet je weten wat je doet.” 

“We zijn aanwezig op Future Lighting om onze zichtbaarheid in de markt te vergroten. Nergens kunnen wij zoveel klanten in twee dagen zien”, zegt Gerjan Woelders van DMLUX. “We tonen onder meer de Smart Tracklight van Unibright, die scherp stelt op de kleur die hij beschijnt. Dit komt zeer goed van pas in bijvoorbeeld een showroom, of bij een voorstelling, om de kunst optimaal uit te lichten. Daarnaast merken we dat in kantoorruimtes steeds vaker wordt gekozen voor een pendelarmtuur, zoals het Etesian armatuur van Northcliffe Lighting.

Volgens Maarten Verbruggen, managing director van Tronix, stonden bezoekers voor het openen van de beurs al te wachten. “We hebben echte lichtprofessionals ontmoet en goede gesprekken gevoerd. Op onze stand waren bewust weinig producten te zien, omdat we niet lang over armaturen willen praten. Van ons komt uiteindelijk de techniek en de klant verzint de toepassing.” Een van die toepassingen is Tronix Black Neon Light, een touwlicht in siliconen behuizing. Als deze zwart is lijkt het licht zelf zwart.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details