Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘Luister meer naar wat de toekomst nodig heeft’
Dorothé Kessels – Director Global Design bij Forbo Flooring

‘Luister meer naar wat de toekomst nodig heeft’

Altijd leuk om op verzoek een toekomstvisie te mogen delen, hiermee iets los te maken en hopelijk ook te inspireren. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: ik vraag me af of de gevestigde architectuur in Nederland nog wel genoeg naar de doelgroepen van de toekomst kijkt. In z’n algemeenheid mis ik namelijk nog net iets te vaak de marktgerichtheid. In hoeverre realiseren architecten zich dat er in de afgelopen jaren een duidelijke omslag in de markt gaande is en dat die vooral wordt geïnitieerd door de nieuwe generaties. Zowel door jongeren die de toekomstige klanten van de architecten kunnen zijn als ook door jongeren – de architecten-in-spé – die de nieuwe generatie designers van de komende jaren gaan worden én (ook) hun stempel willen drukken op alles wat de samenleving nodig heeft (en waar de samenleving beter van wordt!).

Want, wat is het essentiële verschil tussen ‘jong’ en ‘oud’?

Jongeren zijn in mijn optiek veel meer dan de wat oudere gevestigde generatie bezig met vraagstukken zoals waar een nieuw gebouw of nieuw ontwerp écht aan moet voldoen. Zo willen ze bijvoorbeeld steeds vaker weten of constructies wel duurzaam genoeg zijn. Natuurlijk met de achterliggende gedachte om materialen te besparen en thema’s als duurzaamheid nóg meer centraal te stellen. Maar ook vragen ze zich af of een aspect als ‘toekomstige functieverandering’ van een object, wel genoeg is meegenomen in het ontwerp. Daarbij streven ze naar een circulaire economie! Jongeren willen dus meer flexibiliteit in de ontwerpen. Omdat dit ook goed is voor de samenleving als geheel.

Vanuit die filosofie kijken we zelf ook naar ons productportfolio. We ontwikkelen ontwerpen en produceren producten die aansluiten bij de toekomstige gebruiker, zijn wensen én zijn zorgen. 

Precies op dat punt bevindt zich mijn oproep aan de Nederlandse architecten en dan met name die van de gevestigde orde: geef een gebouw in de ontwerpfase meer rechtvaardiging en meer dynamiek: we kunnen het ons namelijk echt niet meer veroorloven om gebouwen te statisch te laten zijn. Laat nieuwe (duurzame en multifunctionele) dynamiek door het DNA stromen, waardoor een gebouw of object aan relevantie wint.

Wees eens wat minder conservatief, kom uit de traditionele ons-kent-ons cirkels en laat de borstklopperij – hoe terecht die soms ook is, zeker in het geval als er grote internationale successen zijn behaald – ook voor wat het is. Ontdek veel pro-actiever wat we in de komende jaren écht nodig hebben, waar de markt om vraagt en vind daarbij ook dat die vraag veel dieper gaat dan alleen maar de individuele wens van de klant. Die vraag bestaat uit laagjes: die is veel meer beredeneerd vanuit een breder sociaal-maatschappelijk perspectief op de toekomst.

Dus – en iedere creatieve geest zal zich hierin zeker herkennen – hou je voelsprieten aan. Of, zet ze nu aan. De wereld verandert immers. Luister daarom meer naar wat de toekomst nodig heeft.

Dorothé Kessels – Director Global Design bij Forbo Flooring 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details