Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Maak kennis met het duurzame en groene bouwhek!

Maak kennis met het duurzame en groene bouwhek!

Met name in binnenstedelijke gebieden groeit de vraag naar bouwhekken, die de bouwplaats een prettige, leefbare en natuurlijke uitstraling geven. Heras Mobile Fencing & Security speelt hierop in met het Combi-Wood bouwhek, dat de voordelen van de vertrouwde Combi-Fence combineert met een duurzaam materiaalgebruik én sociale impact op aspecten als SROI en overlastvermindering. Bovendien is het Combi-Wood bouwhek zeer robuust, waardoor het zich uitstekend leent voor verkoop én verhuur.

“Samen met de gemeente Amsterdam hebben wij enkele jaren geleden ons cityhek Combi-Fence ontwikkeld. Dit hekwerk bestaat uit een damwandprofiel aan de onderzijde en een hekwerk van zeer fijne maas aan de bovenzijde, waardoor zicht op de bouwplaats én een hoge veiligheid perfect hand-in-hand gaan”, vertelt Joost van der Pas, Manager Communicatie & Productmanagement bij Heras. 

In de praktijk blijkt dat mooie, houten bouwhekken met plantenbakken vaker met rust gelaten worden door graffiti-artiesten. Ook wordt minder op het materiaal geplakt, waardoor de uitstraling van de bouwplaats verbetert.

“Hoewel nog altijd populair, zagen wij dat de hekwerken op zichtlocaties in binnenstedelijke gebieden steeds vaker werden vervangen door ‘groene’ bouwhekken, waarbij gebruik wordt gemaakt van hout en plantenbakken. Als organisatie gaan we graag mee in deze ontwikkeling. Toen de sociale onderneming Groene Bouwhekken een aanvraag stuurde naar onze salesafdeling, heb ik direct contact gezocht. Ik heb me verdiept in de missie en visie van de organisatie, die de leefbaarheid van bouwplaatsen letterlijk verbetert. Zowel qua uitstraling als sociaal-maatschappelijk, omdat zoveel mogelijk werk gecreëerd wordt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door deze sociaal-maatschappelijke aanpak te combineren met onze commerciële marktbenadering wordt een maximale impact bereikt.”

Sociaal-maatschappelijke impact

Samen met Groene Bouwhekken heeft Heras-Mobile onderzocht hoe beide expertises succesvol gecombineerd konden worden. “Gedurende vier maanden hebben we in de binnenstad van Amsterdam diverse materialen, materiaalcombinaties en uitvoeringen getest: van metaal tot Underlayment-hout en Douglashout en van volledig vlakke panelen tot en met plankenconstructies”, vertelt Van der Pas. “Op basis van deze testfase hebben wij gekozen voor duurzaam Douglashout, dat zeer geschikt is voor langdurige buitentoepassingen. Waar Groene Bouwhekken volledig houten bouwhekken met een houten frame, houten vullingen en houten plantenbakken levert die 100% SROI worden gemaakt, hebben wij ons vertrouwde en stabiele Combi-Fence frame overeind gehouden en verrijkt met een robuuste houten paneelvulling. Het houten Douglaspaneel is PEFC-gecertificeerd en wordt geproduceerd door de Bouwloods, dat mensen helpt om te re-integreren op de arbeidsmarkt. Combi-Wood is tevens geschikt voor de bevestiging van houten plantenbakken, waarmee een aantrekkelijk groen straatbeeld wordt gerealiseerd. Naar wens kan het onderhoud van de plantenbakken worden uitgevoerd door een lokale sociale organisatie, zoals het Leger des Heils.”

Een streepje voor…

In de praktijk blijkt dat mooie, houten bouwhekken met plantenbakken vaker met rust gelaten worden door graffiti-artiesten, benadrukt Van der Pas. “Ook wordt minder op het materiaal geplakt. De uitstraling van de bouwplaats verbetert hierdoor aanzienlijk. Niet voor niets wordt vanuit omwonenden steeds vaker om houten of combi-bouwhekken gevraagd. Aannemers die hierin meegaan, hebben een streepje voor in hun aanbestedingstrajecten. Bovendien levert het Combi-Wood bouwhek waardevolle Social Return punten op.”

Bij de ontwikkeling van Combi-Wood is het vertrouwde en stabiele Combi-Fence frame overeind gehouden en verrijkt met een robuuste houten paneelvulling.

Mooi, robuust en kostenefficiënt

Net voor de zomer is het Combi-Wood bouwhek in de markt geïntroduceerd. De eerste reacties zijn erg positief, aldus Van der Pas. “Men ziet de meerwaarde van een mooiere bouwplaats en vindt het aardig dat de bouwhekken tevens een ander, sociaal-maatschappelijk doel dienen. Doordat de bouwhekken robuuster zijn dan hun voorgangers, zijn ze bovendien een heel kostenefficiënte oplossing.” Naast binnenstedelijke gebieden leent het Combi-Wood bouwhek zich uitstekend voor evenementen én de horeca, benadrukt hij. “Zo zijn onze hekken afgelopen zomer toegepast voor de verplichte afscheiding van terrassen. Daarnaast hebben we diverse Combi-Wood hekken geplaatst rondom het stadhuis van Groningen. De verwachting is dat nog vele projecten zullen volgen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details