Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
MaterialDistrict Utrecht; dé plek waar je nieuwe materialen ontdekt
Een indruk van de georganiseerde editie van 2022: volop drukte op alle stands. Uitleg, interactie én… netwerken! (Beeld: Ilco Kemmere)

MaterialDistrict Utrecht; dé plek waar je nieuwe materialen ontdekt

Laten we eens filosofisch beginnen: alles wat wij als mensen maken, ontwerpen we eerst. En bij alles wat we ontwerpen, stellen we ons de vraag: welk materiaal kiezen we? Materialen spelen daarom een essentiële rol in het dagelijkse leven van een ontwerper. “Als je als ontwerper je materiaalkennis op pijl wilt houden en wilt weten wat er speelt in jouw vakgebied, dan is er maar één plek waar je moet zijn”,  zegt Jeroen van Oostveen. “Ik heb het over MaterialDistrict Utrecht, die van 8 tot en met 10 maart voor de zestiende keer plaatsvindt in de Werkspoorkathedraal Utrecht.”

Als er één moment in het jaar is waar de matchmaking op het gebied van materiaal-innovatie plaatsvindt, dan is dit MaterialDistrict Utrecht, het evenement waar materiaalfabrikanten hun nieuwste producten tonen aan (interieur)architecten en interieurbouwers. Het is dé plek waar je ontdekt hoe de wereld duurzamer kan worden gemaakt en welke nieuwe (bouw)materialen op de markt zijn gekomen. 

“We hoeven de aarde niet verder uit te putten”, zegt Jeroen. “Vandaag de dag zijn er dan ook ontzettend veel duurzame en circulaire materialen beschikbaar. Bovendien volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op.”

Wat zijn volgens Jeroen de belangrijkste trends op dit moment? “Afval als bronmateriaal wordt steeds belangrijker én relevanter. Zo maken onze exposanten de mooiste producten uit bijvoorbeeld oude jeans, koffiedrap en fijnstof. Ook zie ik een sterke toename in het aanbod van plant-based materialen; hennep, vlas, alg, stro, compost etc. als grondstof worden steeds meer ‘common’. Recycling en houtbouw zijn ook duidelijke trends die wij signaleren. Al deze ontwikkelingen zullen volop te zien zijn tijdens MaterialDistrict.”

Natuurlijk is het mogelijk om tijdens MaterialDistrict de nieuwe materialen te voelen!

Innovatiefonds & Young Talent Programma

“Veel van deze innovaties worden ontwikkeld door startups en jonge ontwerpers. Om deze groep ook als exposant te kunnen laten deelnemen aan onze beurs hebben we in 2019 een innovatiefonds opgericht waarin 15% van onze omzet wordt ‘gestort’. Startups die binnen de thema’s Circulariteit, Wellbeing en Energietransitie materiaalinnovaties hebben ontwikkeld, kunnen uit dit potje subsidie ontvangen op hun deelname. Ons fonds geeft hen de kans om hun innovaties aan het grote publiek te presenteren en een vliegende start te maken met hun bedrijf.  Ik ben trots dat wij deze rol voor hen kunnen vervullen.”

Jeroen vertelt dat er recent ook een Young Talent Programma is gelanceerd “Twintig talentvolle jonge ontwerpers die net gestart zijn met hun eigen studio of wellicht zelfs nog studeren, worden door ons uitgenodigd om hun werk als een van de 150 exposanten te exposeren.”

Een goed gesprek: vanzelfsprekend is dat ook het credo in Utrecht.

Lezingen & Materiaal-expositie

Volop overtuiging dus bij Jeroen dat het wel goed zit met die beoogde kennisuitwisseling. “Want, ik heb het nog niet eens gehad over de nieuwe materialen-expositie met 250 materiaalsamples die ook een vast onderdeel vormt van onze beurs. En, niet te vergeten de twee theaters waar maar liefst 55 lezingen zijn geprogrammeerd.” 

Op de vraag of de bezoekers dit alles wel redden in één dag, antwoordt Jeroen. “Ik denk dat je een heel eind komt, maar gelukkig zijn de lezingen ook achteraf online terug te zien, in het geval je daar iets van gemist hebt.”

Belangstellenden kunnen tickets bestellen op tickets.materialdistrict.com.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details