Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Melopee Winnaar van de Global Galvanizing Awards

Melopee Winnaar van de Global Galvanizing Awards

Gisteren werden de winnaars van de Global Galvanizing Awards bekendgemaakt tijdens Intergalva, de internationale Galvanizing Conference, in Rome. Deze awards zijn een erkenning voor het innovatieve gebruik van thermisch verzinkt staal door architecten, ingenieurs en staalconstructeurs en worden uitgereikt in samenwerking met het wereldwijde forum van de verzinksector – Intergalva.

Onafhankelijke jury

Zinkinfo is enorm trots u te mogen aankondigen dat de jury, met als voorzitter Prof. Raffaele Landolfo (Department of Structures for Engineering and Architecture University of Naples), de Architectural Award heeft toegekend aan een project uit de Benelux, dat door Zinkinfo werd ingediend en dus door één van haar leden werd verzinkt, namelijk Melopee in Gent.

Het stadsgebouw Melopee, aan de Oude Dokken in Gent, verwijst naar het gelijknamige gedicht van de Antwerpse dichter Paul van Ostaijen. Opvallend aan Melopee is de groene buitenkamer: een raster van verzinkt staal waar weelderig groen straks zijn weg zal vinden. Het woord zelf betekent ook ‘klankgedicht’ en sluit aan bij de muzische pedagogiek van de basisschool.

Willem Van Besien – XDGA: “Het concept van de open buitenkamer met de speelplaatsen is ontstaan omdat de site te klein was voor het programma dat de bouwheer wilde realiseren. Uiteindelijk kozen we voor een compact schoolgebouw dat zich als een rationele rechthoekige doos van 40m x 30m aan de oostkant van de site situeert. Hierdoor kwam er ruimte vrij aan de waterkant waarbij we de maximale vrije bouwhoogte van 20m hebben benut. Het was van in het begin duidelijk dat we op het gelijkvloers over onvoldoende ruimte zouden beschikken voor de speelplaats. De oplossing zat in het stapelen van de verschillende speelplaatsen, wat vanzelf leidde tot de keuze voor een open draagstructuur. De compactheid van het schoolgebouw leidt ertoe dat de klassen en de sporthal zich op verschillende niveaus bevinden. We wilden vermijden dat de leerlingen en de gebruikers van de sporthal zich voortdurend via de binnentrap van het éne niveau naar het andere zouden verplaatsen. Het stapelen zorgt ervoor dat de speelplaatsen zich op hetzelfde niveau situeren als de klassen.”

Keuze voor staal

Willem Van Besien – XDGA: “Naast de evidente economische reden van snel en licht bouwen; is er ook de openheid van het geheel, waardoor het gebouw als het ware versmelt met de schoonheid van de waterkant. We wilden een grote mate van slankheid creëren voor de buitenkamer om de openheid te vrijwaren en het visuele contact met het water te versterken.”

Keuze voor thermisch verzinkt staal

Willem Van Besien – XDGA:  “XDGA kiest zowel voor structuren als voor de afwerking het liefst voor “echte” materialen waarbij we zo weinig mogelijk verstoppen. We vermijden -indien mogelijk- “kunstmatige” ingrepen die de eigenheid van materialen verbergen.“

“Verzinkt staal is een soort ruwbouwmateriaal dat unieke en interessante resultaten oplevert op voorwaarde dat de nodige aandacht wordt besteed aan de uitvoering en detaillering.”

Meer weten over thermisch verzinken? Check onze website www.zinkinfobenelux.com

  • Opdrachtgever SOGent (met Stad Gent en Farys)
  • Hoofdaannemer BAM Contractors
  • Staalbouwer Metaalbouw Dugardein – De Sutter
  • Architect Xaveer De Geyter Architects (XDGA)
  • Studiebureau Boydens Engineering part of Sweco & Daidalos Peutz bouwfysisch ingenieursbureau
  • Foto’s Maxime Delvaux

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details