Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Metselvaardigheid is niet meer nodig
IsoSill, de geisoleerde raamdorpel.

Metselvaardigheid is niet meer nodig

Zeer lichte glasvezel raamdorpel maakt het werk makkelijker!

Hoewel de bouw zich altijd blijft doorontwikkelen, gold die vooruitgang voor raamdorpels lange tijd niet. Daardoor ontstond er een probleem: de bestaande dorpels pasten vanwege hun gewicht niet meer bij de moderne geïsoleerde gevels. Raamdorpelelementen BV komt daarom met een geheel nieuw type raamdorpel van glasvezel.

Doorsnede IsoSill.

Het duurde ruim een halve eeuw, maar nu is de nieuwe IsoSill raamdorpel er dan toch. Bart Tenbült, directeur-eigenaar van Raamdorpelelementen BV uit Bladel: “Raamdorpels hadden altijd een steenachtige ondergrond, maar wat je nu ziet is dat isolatie tegen de buitengevel geplaatst wordt. Dan zijn de bestaande dorpels te zwaar. Ze hebben ondersteuning nodig, die een koudebrug onder de ramen veroorzaakt.” 

Tenbült ging daarom op zoek naar een alternatief. “We zochten naar een licht materiaal. Daarbij kun je aan aluminium denken maar dit heeft niet de juiste uitstraling. Daarna probeerden we de bestaande raamdorpels lichter te maken, maar voordelen worden dan juist nadelen. Uiteindelijk bleek een heel nieuw product de beste oplossing. IsoSill raamdorpels hebben een kern van EPS (tempex), die licht is en isolerend werkt. De buitenste laag is van GVK: die heeft ook isolerende eigenschappen en is ijzersterk. Een raamdorpel van 3mm dik weegt door deze combinatie maar drie kilo per meter. Dit is ideaal voor projecten met isolatie aan de buitenkant.”

IsoSill raamdorpels hebben een kern van EPS (tempex).

Op zoek naar totaalaanbod

Raamdorpelelementen BV heeft ruim 19 jaar
ervaring op het gebied van raamdorpels. Innoveren is Tenbült niet vreemd. Sinds 2001 verlijmt zijn bedrijf losse raamdorpelstenen tot handige, maar wel zware elementen. Deze prefab raamdorpels worden uit één stuk gemaakt in eigen fabriek. Dit type wordt geglazuurd of ongeglazuurd geleverd en er is keuze uit diverse
kleuren zoals steenrood, antraciet en blauwgroen. Vervolgens kunnen deze elementen in een handomdraai strak gemonteerd worden. Dit is sneller en vlakker en met handwerk mogelijk is. 

“Waarom losse raamdorpels metselen als je in een handomdraai een compleet raamdorpelelement strak kunt monteren? De kant-en-klare raamdorpels zijn eenvoudig te bevestigen. Heel wat aannemers, klusbedrijven, woningbouwcorporaties en architecten hebben daar al gebruik van gemaakt.” 

De prefab raamdorpels worden uit één stuk gemaakt in eigen fabriek.

Voor dit product is geen metselvaardigheid nodig. “We leveren alles mooi gesorteerd af in de herkenbare rode stalen bakken of op rode rekken. De jongens leggen een raamdorpelelement neer zonder speciale vakkennis. De aannemer hoeft dus geen aparte metselaar te sturen. Raamdorpelelementen maken het renovatiewerk ongekend simpel met zo min mogelijk overlast voor de bewoners: aan het eind van de dag is alles klaar.”

Raamdorpelelementen levert naast prefab raamdorpels sinds twee jaar ook raamdorpels van natuursteen. Tenbült: “In de toekomst komt hier ook nog beton bij. Op die manier willen wij een totaalleverancier worden, met twee unieke producten: keramische raamdorpelelementen en IsoSill. We leveren door heel Nederland raamdorpels voor 12.000 woningen per jaar. Het is makkelijk om ons assortiment uit te breiden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details