Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Moderne circulaire gevels ook met een magnetische oplossing
De gevelbekleding kan makkelijk verwisseld worden, bijvoorbeeld voor een nieuw logo.

Moderne circulaire gevels ook met een magnetische oplossing

Duurzame en flexibele gevelbekleding

“Het is een prachtig systeem!”, aldus general manager Franck De Munster over de Frager Facade. Het systeem kwam eind vorig jaar op de markt en biedt een revolutionaire magnetische oplossing voor gevelbekleding. Dit is niet alleen praktisch, maar ook nog eens duurzaam en circulair.

Frager Facade maakt het mogelijk om de garagedeur en gevel als één geheel uit te voeren.

De Munster legt uit hoe Frager Facade werkt. “Het systeem bestaat uit twee delen. Het eerste is een aluminium frame dat vastgeschroefd wordt. Hierop wordt via een magnetische verbinding de buitenplaat gemonteerd, in aluminium poederlak of hout imitatie.” De techniek is hetzelfde als van het patenteerde magnetische Magnetude systeem, dat Frager in eerste instantie ontwikkelde voor deuren. “Omdat verlijmen niet nodig is ontstaat de mogelijkheid om met gevelbekleding te experimenteren. Als esthetische eisen veranderen, hoeft de gevelbekleding niet in zijn geheel verwijderd te worden. Het is eenvoudig om voor een andere kleur, of bijvoorbeeld een ander logo, te kiezen.”

Eenvoudig demonteren en hergebruiken

De ontwerpvrijheid is een belangrijk voordeel van Frager Facade, maar zeker niet het enige. “Omdat we geen lijm gebruiken is het systeem circulair. Het systeem is eenvoudig te demonteren. Alle elementen kunnen vervolgens opnieuw gebruikt worden, of in ieder geval terug van elkaar gescheiden worden. Ook vanuit ecologisch standpunt is aluminium een goede materiaalkeuze. Het is bestand tegen corrosie, heeft een extreem lange levensduur en kan volledig gerecycleerd worden. Voor Frager Facade gebruiken we voor het merendeel gerecycleerd aluminium. Tijdens het recycleerproces is er bovendien slechts 5% van de oorspronkelijke productie-energie nodig. Dat maakt aluminium veel duurzamer dan traditionele gevelbekledingen.”

De combinatie van verschillende soorten gevelbekleding is mogelijk.

De Munster: “De keuze voor een goede leverancier is erg belangrijk. De leveranciers van ons aluminium plaatmateriaal zijn sterk bezig met duurzaamheid. Daarnaast gebruiken zij heel zuiver materiaal, zodat wij goede kwaliteit kunnen garanderen.”

Het plaatmateriaal wordt door Frager verwerkt door het met een waterjet op maat te snijden en zelf te poederlakken. “Het aluminium dat overblijft wordt door onze leveranciers teruggenomen en is makkelijk recyclebaar, er is dus eigenlijk geen overschot. Ook gebruiken wij door het ontwerp van onze profielen zo weinig mogelijk materiaal.”

Frager Facade gevelbekleding wordt niet verlijmd.

Flexibelere bouwen met Facade

Frager Facade past volgens De Munster ook goed bij een duurzame visie op bouwen. “Als meneer Rietveld dit product gekend had, dan zou hij zou wel weten wat hij ermee moest doen! Rietveld droomde van een modulair huis, met verplaatsbare buitenwanden. Dit is met ons systeem echt mogelijk. Het is een visionair idee dat nu weer terugkomt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een woning die een kleine basis heeft, maar modulair uit te breiden is. Ook op deze manier is Frager Facade een duurzaam product. In de nabije toekomst wordt dit wellicht al uitgevoerd in Limburg. Hierover zijn wij nu in overleg.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details