Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Museum De Lakenhal in Leiden:

Museum De Lakenhal in Leiden:

Deense baksteen stelt hoge eisen aan metselmortel

Het metselwerk van de buitengevels van de nieuwe vleugel van Museum De Lakenhal in Leiden is uitgevoerd met een Deense baksteen, de zogenaamde Petersen-steen. Een bijzondere steen, die hoge eisen stelt aan de metselmortel. Remix Droge Mortel wist dankzij haar Mortel-Op-Maat systeem hiervoor precies de goede mortel te ontwikkelen.

“Museum De Lakenhal is een indrukwekkend project en mooi om aan mee te werken”, verzekert Jan Jousma, productmanager bij Remix Droge Mortel. “Vanwege de Petersen-steen was het ook een hele uitdaging. Deze steen heeft een harde buitenkant maar een enorm hoog wateropnemend vermogen. De steen zuigt bij standaardmortels lang vocht op en uiteindelijk al het water uit de mortel. Daardoor verbrandt de mortel en geeft die geen hechting en sterkte meer. In Denemarken en Noorwegen zijn al muren omgevallen door een verkeerde mortelkeuze.”

Unieke doorstrijkmortel

De bouwcombinatie Lakenhal heeft bij diverse mortelproducenten de vraag uitgezet wie er een geschikte doorstrijkmortel voor deze steen kon leveren. Jousma: “Wij waren de enigen die dat konden. Wij hebben stenen opgehaald van de bouwplaats en in ons laboratorium onderzocht. Met het door ons ontwikkelde Mortel-Op-Maat systeem kunnen wij een mortel samenstellen die is afgestemd op de steen, het soort metselwerk, de klimaatomstandigheden, de bouwplaatsomstandigheden en het beoogde aantal lagen per dag. Daar zijn wij uniek in.”

Daarnaast moest de ontwikkelde mortel ook aansluiten op het bestaande historische metselwerk van Museum De Lakenhal. “Wij hebben daarom een groffere korrel toegepast waardoor de voegen een wat ruwer uiterlijk hebben gekregen. Ook hebben we de mortel op de gewenste kleur gebracht. Door het hoge watervasthoudend vermogen van de mortel zuigt de Petersen-steen er niet teveel vocht uit en de goede hechting geeft sterk metselwerk.”

Goed verwerkbaar

Op de bouwplaats waren twee silo’s geplaatst, één voor het buitenwerk met de Petersen-steen en één voor het binnenwerk, waarbij het met name om reparaties ging. Jousma: “Die silo’s konden we met onze bulkwagens steeds bijvullen, dat scheelde ook een hoop transport. Voor de metselaars was geen speciale instructie nodig; een proefmuur was voldoende. De door ons ontwikkelde Uitbloeiingsarme (UA) doorstrijkmortel was heel goed verwerkbaar en door te strijken. Het resultaat is om trots op te zijn. Inmiddels exporteren wij deze mortel naar Denemarken en Noorwegen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?