Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Natuurlijk hout leeft
Houten gevelbekleding bij een woning in Arnhem. Dit project werd genomineerd voor de Willem Diehlprijs 2021 omwille van de herbestemming van de bunkerboerderij naar een particulier woonhuis.

Natuurlijk hout leeft

Altijd verzekerd van een goede oorsprong

Smart wood for nice places. Carpentier Hardwood Solutions is een hecht en toonaangevend Belgisch familiebedrijf met een passie voor hout. Naast een ruime voorraad ruw en geschaafd hout zet de derde generatie stevig in op de ontwikkeling van innovatieve en kwalitatieve houtproducten. Zowel voor binnen als buiten en van gevel-, wand- en plafondbekleding over shutters, poorten en terrasoverkappingen tot compleet afgewerkte tuinkantoren, poolhouses en zelfs volledige huizenbouw. Binnen de one-stop-woodshop ligt de focus stevig op duurzaamheid, innovatie, ecologie en vakmanschap.

Al meer dan zeventig jaar heeft de familie Carpentier hart voor hout. Een liefde die steeds meer en intensiever gedeeld wordt door architecten, interieurontwerpers, tuindesigners én eindgebruikers, merkt Heidi Carpentier. “En dat is niet verwonderlijk, want hout is een prachtig materiaal. Hout leeft. Hout is puur en eerlijk en geeft zowel interieur als exterieur een authentieke, warme en natuurlijke look & feel. Niet voor niets leveren wij ieder jaar ruim 20.000 m³ Europees hardhout aan projecten in heel Europa. Van thermisch essen tot thermisch eiken, thermisch naaldhout, thermisch bamboe, Accoya, eiken en barnwood, waarbij ontwerpers, verwerkers en eindgebruikers verzekerd zijn van goed hout van duurzame oorsprong.”

Houten wandbekleding voor een woningaanbouw in Kortrijk.

Met respect voor de natuur

Carpentier Hardwood Solutions is één van de eerste Belgische bedrijven die de keurmerken PEFC en FSC draagt en uitsluitend met ecologische houtsoorten uit duurzaam beheerde bossen werkt. “Deze bossen bevinden zich voornamelijk in Europa, zodat ook onze ecologische footprint zo klein mogelijk blijft.” Van alle houtsoorten die Carpentier aanbiedt, is eikenhout nog altijd de meest geliefde soort. Maar ook het uitgebreide gamma thermisch behandeld hout laat de harten van architecten, interieurbouwers, tuindesigners en eindgebruikers inmiddels sneller kloppen. Het thermisch behandeld hout wordt aangeboden onder de merknaam HOTwood (Heated Outdoor Timber).

Zowel de gevel van de woning als de aanbouw zijn uitgevoerd in gebrand thermisch essen.

Tal van afwerkingsmogelijkheden

Afhankelijk van de gekozen houtsoort biedt Carpentier verschillende afwerkingsmogelijkheden. Van zagen tot verzagen, drogen, thermisch behandelen, fijn bezagen, schaven, schulpen, borstelen of CNC-bewerken. 

Wie wil, kan het hout bovendien laten voorvergrijzen, branden, borstelen, beitsen of oliën. 

“Een kleurloze beits of olie vult de poriën van het hout, biedt een optimale bescherming tegen vervuiling en weersinvloeden en zorgt voor een natuurlijke look. Hierbij moet buitenshuis wel rekening worden gehouden met vergrijzing. Is deze natuurlijke verkleuring niet wenselijk, dat helpt een olie met licht pigment om de originele houtkleur te behouden. En ook specifieke kleurafwerkingen zijn mogelijk. Zo zien we op dit moment een grote vraag naar zwart en grijstinten, maar ook naar onze Ancient White, Matcha Green, Olive Green, Dusty Rose, Ginger Gold en okertinten.”

Naar wens is ook een brandvertragende behandeling mogelijk, waarbij het ecologisch hout onder vacuümdruk brandvertragend wordt geïmpregneerd. “Deze methode is 100% natuurlijk en er treedt geen verandering van houtkleur of -structuur op. Na de behandeling kan het hout meteen verwerkt worden.”

Binnen de one-stop-woodshop ligt de focus stevig op duurzaamheid, innovatie, ecologie en vakmanschap.

Maatwerk voor elk project

Doordat Carpentier alle technieken in eigen huis heeft, kan zij voor elk project maatwerk leveren. Bovendien kan zij continu innoveren. “Op dit moment kan ons volledige gamma gesloten bekleding in HOTwood brandvertragend behandeld worden tot B-s2,d0. En ook op andere houtsoorten zoals eiken kunnen we professionele testen voorzien.”
Zeer gewild is ook de shou sugi ban techniek; een eeuwenoude Japanse houtbewerkingstechniek met vuur die het hout duurzaam beschermt tegen brandoverslag én een unieke zwarte tekening geeft.

Duurzame en onzichtbare bevestiging

Innovatie heeft voor Carpentier niet alleen betrekking op het hout zelf, maar ook op de bevestiging ervan. “Spijkers en schroeven zijn velen een doorn in het oog en leiden af van het ontwerp. Bovendien ligt het risico op beschadigingen of lelijke roestplekken op de loer. Onze QuickClip® producten ondervangen deze problemen en zorgen voor een onberispelijk eindresultaat. Zowel op gevels, plafonds en wanden als bij de bekleding van poorten, omheiningen en terrasoverkappingen.” 

De QuickClip® producten zijn opgebouwd uit kwalitatief hout en worden aangeboden in combinatie met het unieke Grad-bevestigingssysteem, dat een naadloze afwerking garandeert. “In combinatie met onze Accoya en HOTwood gevelbekleding zorgt het onzichtbare systeem zelfs voor extra gebruiksgemak én een aanzienlijke tijdwinst bij de plaatsing. De houten planken hoeven enkel nog vastgeklikt te worden op de aluminium onderconstructie, waarop de clips al zijn voorgemonteerd. Er komen geen nagels of vijzen aan te pas.”
Bijzonder is het circulaire karakter van de QuickClip® producten. “Verwerkers kunnen de houten profielen eenvoudig losklikken en op een andere plek hergebruiken. Ook dat is duurzaamheid, volgens ons.”

Op korte termijn zullen ook de open QuickClip® profielen beschikbaar zijn voor brandklasse B, wat uniek is in de markt en nóg meer mogelijkheden biedt voor architecten en designers.    

Deze minimalistische moderne poolhouse ligt letterlijk aan de zwemvijver en nodigt uit tot relaxen. De verzonken schuiframen op de hoek bieden een maximaal zicht. Samen met de doorgetrokken betonvloer zorgen ze voor een naadloze overgang tussen de binnen- en buitenruimte. De bijpassende tuin- en achterwand van de poolhouse is opgetrokken uit black oak. Qua kleur harmonieert deze houtsoort perfect met de gevelbekleding in thermisch essen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details