Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Nauwe samenwerking Vandersanden en St Joris Keramische Industrie: ‘Geglazuurde stenen met een prachtig verhaal’

Nauwe samenwerking Vandersanden en St Joris Keramische Industrie: ‘Geglazuurde stenen met een prachtig verhaal’

Het zijn de uitdrukkingsmogelijkheden die geglazuurde stenen zo mooi maken, aldus Roland Classen van baksteenproducent Vandersanden. Directeur Jeroen van Thiel van St. Joris Keramische Industrie, de glazuurspecialist, onderschrijft deze opvatting. Beide heren dagen de architecten uit om samen met hen de mogelijkheden te verkennen en waar mogelijk, grenzen te verleggen.

Jeroen: “Als specialist brengen wij een glazuurlaag aan op ons zogenaamde halffabricaat, het gedroogde product. Dit glazuur kan bestaan uit tien tot veertien verschillende soorten grondstoffen en geeft de steen een glasachtige oppervlakte. Hiermee is het eindproduct uit te voeren in verschillende kleuren, texturen en glans. Dit geeft de steen verschillende mooie esthetische effecten en accenten en resulteert in een steen van kwalitatief hoogwaardig materiaal dat vakkundig is vervaardigd.”

Roland vult aan: “Door de warmtebehandeling ontstaat een extreem duurzaam product en het is, een bijkomend voordeel, goed bestand tegen graffiti. St. Joris is op dat gebied één van de belangrijkste Europese spelers en hun stenen zijn onder meer terug te vinden in markante stadions van Engelse voetbalclubs als Arsenal en Tottenham Hotspur. Daarnaast zie je ze ook terug in prestigeprojecten met veel vormstenen zoals woontorens en hotels in Londen, zoals music box, black friars, en in andere grote steden. In Nederland en de omliggende landen worden vaak verschillende kleurschakeringen toegepast in onder andere schoolgebouwen, tunnels of viaducten.” 

Jeroen: “Bij een conventionele gevelsteen wordt de kleur voornamelijk bepaald door de kleisoort. Met onze glazuurlaag zijn er amper beperkingen in kleurschakering. Naast een palet aan standaardkleuren kijken we vaak samen met architecten welke kleur ze precies zoeken; van een parelmoereffect tot meer uniforme kleuren en van mat tot glanzend. Ook andere specifieke accenten zijn mogelijk. Hierin zijn wij als producent uniek. Het aanbrengen van een glazuurlaag kan op diverse manieren. Variabel opgespoten, voorzien van kleuren en spikkels of verschillende glazuurlagen over elkaar heen. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden en geeft uiteenlopende effecten.” 

Black Friars, een prestigeproject met veel vormstenen in Londen.

Jeroen: “We nodigen architecten uit om in ons laboratorium kennis te maken met de mogelijkheden, en in overleg met onze glazuurmeesters, krijgen abstracte ideeën vorm. We gaan graag deze uitdaging aan, zeker als er speciale wensen zijn. Zo hebben we in de loop van de tijd meer dan 10.000 verschillende toepassingen ontwikkeld en dat proces gaat nog steeds verder; altijd weer iets nieuws of speciaals. St. Joris maakt met haar strengpers bijna iedere gewenste vorm en kan tevens een reeks van structuren aanbrengen. We zijn enkel gebonden aan maximum formaten, maar daarbinnen is veel mogelijk.”

Jeroen: “Op kleurniveau kunnen we erg veel. We bedenken een atelieroplossing in een productiebedrijf. Je kunt het zien als een massaproduct voor projecten van 3.000 m² of meer, maar dan wel op maat gemaakt. Bouwen met keramische stenen is nog steeds het meest duurzaam in de hedendaagse bouw en de meerwaarde van glazuur maakt het nog nét iets extravaganter en verrassender. We willen architecten blijven uitdagen om het verschil te maken; iets te creëren waarmee ze een verhaal vertellen. Wij helpen hen daarbij.”    

Op 11 en 12 november organiseert Vandersanden een eendaagse masterclass Dare to Shine met als thema glazuren. Een aantal sprekers deelt hun visie en kennis over glazuur. ’s Middags is er een workshop met rondleiding in atelier en fabriek Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar [email protected] voor aanmelding en meer informatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details