Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Nederlandse verf met hart en ziel
Medewerker Ruud maakt vloerlak.

Nederlandse verf met hart en ziel

Af en toe worden we verrast door producten die niet alleen goed zijn, maar die ook een verhaal te vertellen hebben. Dat overkwam ons toen we Toon van Westerhoven, mede-eigenaar van Rigo Verffabriek uit IJmuiden, mochten interviewen. Toon is met zijn broer Machiel sinds 2014 eigenaar van Rigo Verffabriek en vertelt vol verve over hun bijzondere werkwijze.

We beginnen eerst met een stukje bedrijfsgeschiedenis. De beide broers hebben in 2014 het roer overgenomen van hun vader en hun oom, die op hun beurt de verffabriek over hadden genomen van hun ouders. Opa en oma Van Westerhoven richtten de verffabriek op in 1938. 

Eén van de lokale vlasvelden waar vlas verbouwd wordt voor de RIGO Verffabriek.

Toch gekozen voor het familiebedrijf

Toon en Machiel zijn dus de derde generatie in de verffabriek. “Eigenlijk hadden we allebei onze eigen carrière”, vervolgt Toon. “Machiel bekleedde een hoge functie in de verfindustrie en zelf was ik hoofd personeelszaken bij Tata Steel. In 2008 koos ik voor mijn gezin en nam ik daar ontslag. Ook mijn vrouw nam ontslag bij haar werk en samen maakten we een wereldreis. Bij een ondergaande zon, in een Zuid-Afrikaanse tuin, zag ik ineens ‘het licht’. Mijn toekomst lag in het familiebedrijf. In 2010 vloog ik terug naar Nederland, om mijn oom te gaan assisteren als adjunct-directeur bij Rigo. Of ik toen al verstand had van verf? Geen spat!”

Toon realiseerde zich weldra dat hij zijn broer nodig had. “Machiel is chemicus en opgeleid in verftechnologie. We hebben veel gepraat en zetten samen een koers uit. Na vervolmaking van de plannen kwam het moment om ook echt de schouders eronder te zetten.”

Krachtige mensen maken in een fijne omgeving

“We willen krachtige mensen maken in een fijne omgeving. Onze verf moet worden ingezet om een omgeving mooier te maken, we willen een plaats creëren waar mensen zich fijn voelen. Zo willen wij ook als werkgever zijn. Onze medewerkers
moeten het fijn hebben en in hun kracht staan. Ons productieproces is daar een middel voor”, legt Toon uit. “Het mooie is dat we ook de grondstoffen helemaal in eigen hand hebben. Wij kiezen ervoor om zo lokaal mogelijk in te kopen. Zo hebben we samenwerkingsverbanden met boeren in de directe omgeving, die voor ons het vlas verbouwen, waaruit wij onze lijnolie winnen. Lijnolie is het natuurlijke bindmiddel voor onze verfsystemen, net als vroeger. De vlasoogst brengen we naar de Zaanse Schans, waar met behulp van een oude windmolen de olie uit het vlas gewonnen wordt. Duurzaam? Absoluut, echter het plezier in het samenwerken in de lokale keten vinden we net zo belangrijk”, aldus Toon. “Zo geven we ons product de juiste energie mee. Dat voel je.”

Medewerker Patrick maakt muurverf.

De doelgroep herkent de waarde van het product

Rigo Verffabriek maakt meesterlijk goede lijnolieverf, die in alle opzichten eerlijk is. “We willen bovenal met mensen werken. Automatisering is voor ons alleen interessant als dit niet ten koste gaat van arbeid. We creëren liever werk dan dat we dat ontnemen. Dat kan prima, als je maar klanten hebt die de waarde van het product herkennen. Die klanten hebben wij gelukkig.”

Rigo verfsystemen zijn populair bij restaurateurs van monumentaal erfgoed. Voorschrijvers krijgen dan ook alle hulp uit IJmuiden: “Zij kunnen rechtstreeks contact met ons opnemen. Wij maken een technisch bestek, bepalen de status van de te schilderen ondergrond en doen kleur historisch onderzoek. Daar rolt een bestek uit met een gedegen advies, waarop schilders hun offerte kunnen baseren. Zij kunnen de geadviseerde producten bij ons inkopen”, legt Toon uit. “Naast TOPLIN Lijnolie Standverf is RIGO Verffabriek ook de uitvinder en producent van SKYLT Original onzichtbare lak, waarmee ze op Architect@Work te vinden waren. Ik heb het mooiste werk dat er is. Met fijne mensen om me heen verf maken met hart en ziel. Puur en natuurlijk, voor een mooiere wereld!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details