Om monumenten en kenmerkende gebouwen ook in de avonduren te laten stralen, werd door de gemeente Gorinchem een nieuw lichtplan opgezet. De verlichting moest aantrekkelijker en energiezuiniger worden; uiteraard met oog voor de historie. Voor de Grote Kerk en Toren gingen Bureau Lichtontwerpers (lichtontwerp) en Livingprojects (technische realisatie) aan de slag. De nieuwe verlichting werd op 3 mei voor het eerst officieel aangezet door Wethouder Fatih Polatli van Gemeente Gorinchem.
Voorheen zorgde de verlichting voor een vrijwel plat aanzicht doordat er één bak licht op de gevel van de Grote Kerk scheen. Dat moest en kon anders. Het nieuwe lichtontwerp is daarom onder andere uit meerdere lagen opgebouwd waarin alle architecturale onderdelen aandacht krijgen; zowel de straat, kerk als toren. Voor het uitlichten van de Grote Kerk en Toren is er voor de basis gekozen voor zacht wit licht. Dit accentueert de bijzondere details nog meer, zorgt voor diepte in het beeld en laat het gebouw echt tot leven komen. Om voor 100% kippenvel te zorgen, kan de Toren in elke gewenste kleur verlicht worden. Zo krijgt het monument bijvoorbeeld tijdens een feestdag een prachtig uniek karakter.
Wethouder Fatih Polatli van Gemeente Gorinchem: “De verlichting van dit belangrijke historische monument is nu aangepast naar de inzichten van deze tijd. De Grote Kerk en Toren zien er prachtig uit in het donker! Dankzij de nieuwe verlichting vormt de kerk nu één geheel met de toren.” Stephan Jacobs, projectleider bij Livingprojects: “Vanuit onze passie en expertise én natuurlijk de wensen van Gemeente Gorinchem, scherpten we het lichtontwerp waar nodig aan. In afstemming met de erfgoedcommissie hebben we dit ontwerp vertaald naar een gebruiksvriendelijk, slim en spraakmakend geheel.” Hugo Hendrickx van Bureau Lichtontwerpers vult aan: “Met ons lichtontwerp tonen we de Grote Kerk en Toren in de avond met diepte, gelaagdheid en detail. We vertellen met het licht een verhaal, zo wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de lange historie.”
Om energiezuiniger en duurzamer te verlichten, is er voor ledverlichting gekozen. Met als bijkomend voordeel dat er meer wordt aangelicht en minder licht verloren gaat aan de omgeving. Door de slimme lichtsturing kan Livingprojects het systeem op afstand monitoren en aanpassen en kan de Gemeente Gorinchem zelf op afstand andere lichtscenes instellen. Zo kan ze bijvoorbeeld specifieke details aandacht geven door groepjes verlichting te dimmen of juist feller te maken.