Het is volgens directeur Nederland, John Poppelaars, de overtuiging van Derbigum, de producent van bitumen dakbedekking voor platte daken. “De hoogwaardige bitumen vervaardigd uit aardolie is dankzij een uniek en gepatenteerd proces 100 procent recyclebaar, ook na een eerste levensduur van veertig jaar.”
Derbigum is een Belgische onderneming met eveneens een vestiging in Breda. “Het familiebedrijf is opgericht in 1932 en begon destijds met het fabriceren van waterdichtmakende pasta’s voor daken. Vanaf de start produceren wij op basis van duurzaamheid en met respect voor de natuur. De eenvoudigste manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen is door de levensduur van onze producten te maximaliseren. Om die reden zijn wij in 1990 gestart met bitumen te recyclen tot een volledig nieuwe grondstof. De nieuwe Derbigumtoplaag is de meest ecologische oplossing voor nog eens minimaal 40 jaar een waterdicht dak. Op basis van het recyclen ontwikkelden wij de bovenlaag Derbigum NT en de onderlaag Derbicoat NT.”
Het recycleproces begint met het verzamelen van snij- en productieresten en oude dakbanen in bigbags. “We vermalen ze tot fijnere granules, waarna we stof en metalen residuen verwijderen. Via een gepatenteerd proces krijgen we een nieuwe bitumengrondstof, Derbitumen, die we inzetten in het NT-gamma. Het proces heeft minder impact op het milieu dan opnieuw aardolie ontginnen.”
Derbigum neemt volgens Poppelaars hiermee zijn ecologische en maatschappelijke
verantwoordelijkheid als het gaat om recyclen van producten. “Wij zijn voorvechter van de circulaire economie en de cijfers tot nu spreken voor zich: 25.600 ton bitumen gerecycled waarmee we 13.000 CO2 en 36 miljoen liter aardolie bespaarden. Naar de toekomst toe hebben we als doel gesteld om jaarlijks 5.000 ton Derbitumen te produceren.”
“Door de uitgebreide ervaring met het recyclen zijn wij overtuigd dat Derbigum NT en Derbicoat NT de perfecte ecologische en kwalitatieve bedekking is en blijft voor platte daken. Daarom gaan wij nog een stap verder en bieden wij bij elk opgeleverd Derbigumdak een terugnamecertificaat aan. Hiermee dient het dak als strategische voorraad: de dakbanen worden op het einde van hun levensduur gerecycled tot nieuwe bitumen, zonder kwaliteitsverlies en met respect voor het milieu en de planeet. En dat doen we allemaal samen.”
Het hergebruik van bitumen is alleen mogelijk als resten en oude bitumen beschikbaar blijven. “We rekenen daarom op bijdragen van plaatsers en onze klanten: de snijresten en oude dakbanen zijn van harte welkom. Door gebruik van Derbigum NT dakbedekking is er minder CO2-uitstoot, vandaar dat we onze eindgebruikers eveneens een CO2-reductiecertificaat overhandigen.”
Derbigum NT behoort volgens Poppelaars tot de meest duurzame milieukeuze op het gebied van dakbedekking. “Om dit te staven hebben wij het Nederlands instituut voor bouwbiologie en ecologie (NIBE) gevraagd om de Derbigum te toetsen op haar impact op het milieu. Hiermee hebben we het bewijs in handen dat duurzame groei perfect mogelijk is. Wij blijven daarom optimistisch te midden van de huidige donkere klimaatvoorspellingen en nemen hierin graag een voortrekkersrol.”