Een extra smalle voeg en daardoor meer transparantie en daglicht. Dit was in het kort de boodschap Vetrotech Saint-Gobain Benelux tijdens de afgelopen editie van Architect@Work in Rotterdam. Hier presenteerde het bedrijf de geavanceerde structurele brandwerende glasoplossing Contraflam Structure Elegance. Dit glas biedt architecten nieuwe ontwerpmogelijkheden dankzij zijn strakke, bijna naadloze afwerking.
“Architecten waarderen de mogelijkheid om grote glasoppervlakken te creëren met minimale onderbrekingen”, zegt Sales Manager Ruud van der Sterren. “Dit draagt niet alleen bij aan een esthetisch geheel, maar verhoogt ook het welzijn van de gebruikers van het pand, door de toename van natuurlijk licht.” Hierop speelt Vetrotech in met de ontwikkeling van Contraflam Structure Elegance. “Voorheen was onze dunst beschikbare voeg 28 mm, maar bij dit glas is de voeg slechts 18 mm. Dit biedt de mogelijkheid om grote glaswanden te creëren die een geheel lijken.” Het product is bijzonder geschikt voor binnenruimtes, zoals atriums en trappenhuizen en is geschikt voor toepassing in staal, hout of aluminium.
Een recent project waarin Contraflam Structure Elegance een centrale rol speelde, is het Plus Ultra-gebouw in Amsterdam, ontworpen door cepezed en met Van Wijnen als aannemer. Dit gebouw combineert kantoren en laboratoria en richt zich op innovatieve bio- en health tech-bedrijven.
Voor dit project werden verschillende glassoorten van Vetrotech gebruikt, voor zowel de gevel als het interieur. In de gevel is gekozen voor een tweezijdige brandwerende oplossing, zodat telkens een bouwlaag brandwerend overgeslagen kan worden en de tussenliggende laag van gewoon isolatieglas werd voorzien.
In het interieur werd Contraflam Structure Elegance toegepast om de gebruikers van het gebouw lange zichtlijnen en rechte routes te bieden. Daarnaast moesten de zichtlijnen van de slanke stijlen ook nog eens van verdieping tot verdieping doorlopen. Naast de brandwerende eigenschappen (door de combinatie van gehard veiligheidsglas met een brandwerende laag) biedt Contraflam Structure Elegance ook uitstekende akoestische isolatie en kan het worden gecombineerd met verschillende frame- en montagesystemen. Dit maakt het een flexibele keuze voor diverse bouwtoepassingen. “Glas moet verkocht worden in combinatie met een systeem. Dit verkopen wij niet, maar we testen ons glas met de belangrijkste profielsoorten van onder andere Jansen, Forster, Reynaers, en met houten systemen.”
Mochten er daarna nog vraagstukken met betrekking tot beglazing over blijven dan denkt Vetrotech graag met architect, aannemer en uitvoerder mee. “In het geval van het Plus Ultra-gebouw zaten we met de verschillende partijen om de tafel om uitdagingen rond de engineering, het transport en de montage op te lossen. Het ging hier om structurele wanden van 7 meter lengte en 2,90 meter hoogte, die deels doorvalveilig zijn. Het formaat van de profielen en het gewicht van het glas was daarom een uitdaging.”
Tijdens Architect@Work konden architecten Contraflam Structure Elegance leren kennen. Zoals Van der Sterren concludeert: “We staan altijd klaar om samen met architecten de beste oplossingen te vinden voor hun unieke projecten.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Vetrotech Saint-Gobain Benelux.
Contact opnemen