Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Ongeëvenaard Italiaans design

Ongeëvenaard Italiaans design

Hardbrass is ontstaan uit de ondernemingszin van vader Hans Lubbers. “Midden jaren 80 ging mijn vader de boer op in Italië”, vertelt Robert-Jan Lubbers. “Hij ontdekte hier het deurbeslag en zag daar een leuke handel in. Dankzij zijn talenknobbel kon hij in het Italiaans met de fabrikanten praten, en zo ontstond Hardbrass.” Het bedrijf begon als agentuur, maar groeide uit tot een groothandel met leveranciers uit Italië, Denemarken en Spanje. Hardbrass levert inmiddels 10.000 artikelen uit voorraad in het hogere segment deurbeslag en brievenbussen. 

(Beeld: Tiziano Reguzzi Studio fotografico)

Jubileum en verbouwing

Dit jaar viert Hardbrass zijn 35-jarig jubileum. Het gaat goed met het bedrijf. Lubbers: “De fabrikanten in Italië hebben even stilgelegen, maar ondanks (en door) corona groeien wij nog steeds door. De overheid wil in 10 jaar tijd een miljoen huizen bouwen en Nederlanders zijn steeds meer bezig in hun eigen huis, dat zijn positieve signalen.” 

Hardbrass is momenteel bezig met een verbouwing van de showroom en introduceerde onlangs een nieuwe hardcover catalogus van 240 pagina’s. 

“Wat ons kenmerkt is dat wij alleen samenwerken met Europese partners. Daardoor zijn de lijnen korter dan bij leveranciers die afhankelijk zijn van Azië.” De meeste producten komen uit Italië. “Italiaanse fabrikanten leveren producten die in afwerking en kwaliteit echt ongeëvenaard zijn.” Lubbers is daarom trots op de toevoeging van het merk DND aan de portefeuille van Hardbrass.

DND nieuwe Italiaanse aanwinst

“Ooit maakte ik een rondreis door Italië en bezocht het Ferrari museum. Door mijn werk kijk ik natuurlijk altijd naar de deurkrukken die ik tegenkom en die in het museum waren wel heel bijzonder. Zo ontdekte ik DND.” Ook dit is een familiebedrijf, opgericht in 1969 en inmiddels geleid door de derde generatie.  Zij specialiseren zich in de productie van deurbeslag en accessoires voor deuren en ramen.

DND streeft ernaar om Italiaans en internationaal design te creëren en werkt hiervoor samen met ontwerpers én architecten. “Daardoor ontstaan hele mooie producten die ook bij de Nederlandse smaak passen. Een voorbeeld is deurklink Due, ontworpen door architect Stefano Boeri (o.a. bekend van de Bosco Verticale in Milaan). De deurgreep en het schild zorgen voor een perfecte een hoek van 90 graden. Ook bijzonder is de Ginkgo Biloba, de vorm van deze deurkruk is gebaseerd op het blad van de Ginkgo Biloba, ontworpen door Giulio Iacchetti. DND heeft dit product twee technische hoogstanden meegegeven. Naast een hotstamp van het product, waarbij messing onder grote druk in vorm wordt gestampt zijn via CNC gravering de lijnen van het blad gecreëerd.

De echte publiektrekker uit het aanbod van DND is volgens Lubbers het model (IN)finito van architect Alfonso Femia. Het oppervlakte loopt namelijk door van deurkruk tot vloer. De ontwerper maakt hierdoor ondanks dat een deurkruk een afsluiter is, een connectie met de volgende ruimte.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details