Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Op weg naar een gecertificeerde circulaire economie
In tegenstelling tot andere bouwmaterialen kan aluminium volledig gerecycled worden, zonder verlies van kwaliteit of materiaaleigenschappen.

Op weg naar een gecertificeerde circulaire economie

Ramen maken van gerecycleerde ramen

Circulair of milieubewust bouwen is dé toekomst voor de gehele bouwsector, maar gelijk ook één van de grootste uitdagingen. “De bouw is nog altijd één van de grootste verbruikers van grondstoffen”, weet Danny Decaluwaert, Project Manager bij SAPA, een onderdeel van de Hydro Groep. “Maar ook één van de grootste veroorzakers van moeilijk of niet recycleerbaar afval. Circulariteit in de bouw heeft om die reden met name betrekking op downcycling. Echter niet met de producten van de Hydro Groep en SAPA, die oneindig vaak gerecycleerd kunnen worden.”

In een residentieel gebouw met 50 appartementen en 250 ramen, loopt de besparing op tot maar liefst 11.650 kg CO2!

“Bij de extrusie van de SAPA-profielen maken wij gebruik van aluminium met een lage CO2-voetafdruk”, vertelt Decaluwaert. “Hiervoor maken wij actief gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals waterkracht, wind- en zonne-energie. Ook investeren we in de productie van groene waterstof op industriële schaal en recycleren wij steeds meer post-consumed aluminium. In tegenstelling tot pre-consumer aluminium, dat feitelijk productieafval is, wordt ons Hydro CIRCAL 75R verkregen van oude ramen, deuren en gevelsystemen die aan het eind van hun technische levensduur zijn gekomen. Door deze producten hoogwaardig en binnen Europa te recycleren, worden schade op de ontginningslocatie, uitputting van niet-hernieuwbare grondstoffen, het verbruik van niet-hernieuwbare energie én de uitstoot van broeikasgassen drastisch beperkt. Hiermee is Hydro CIRCAL 75R veel milieuvriendelijker dan primair aluminium. Niet voor niets is Hydro CIRCAL 75R het eerste onafhankelijk gecertificeerde gerecyclede aluminium in de markt.”

Exact de juiste legering

Alle te recyclen materiaal ondergaat een strenge selectie, benadrukt Decaluwaert. “Ook wordt het aluminium zorgvuldig gesorteerd. Onze fabriek in Dormagen (Duitsland) heeft hiervoor een specifieke techniek ontwikkeld, waarbij het aluminium effectief wordt gescheiden van andere materialen zoals magnesium, mangaan, koper, zink, silicium, titanium en chroom. Dankzij de technologie wordt gerecycled aluminium met exact de juiste legering naar onze smelterijen gestuurd voor het vervaardigen van nieuwe profielsystemen.” Het gehele recyclingproces is extern gecertificeerd door DNV-GL.

Hoge percentages post-consumed aluminium

De Hydro Groep is het eerste bedrijf dat een Aluminium Stewardship Initiative (ASI) heeft ontvangen; de internationaal erkende standaard voor het beoordelen van onder andere duurzaamheid gedurende de gehele levenscyclus van aluminium, vanaf het ontginnen t/m de productie, het gebruik en de recycling ervan. “Inmiddels wordt nagenoeg het volledige SAPA-gamma voor de BeNeLux geproduceerd met Hydro CIRCAL 75R”, vertelt Decaluwaert. “In deze profielen is gegarandeerd minimaal 75% post-consumer aluminium verwerkt.”

De nieuwste systemen van SAPA, zoals SAPA Soleal Next, ondergaan op dit moment de beoordeling voor het Cradle to Cradle-keurmerk. “Ook kunnen wij ervoor zorgen dat de CO2-voetafdruk van het transport van onze producten zo klein mogelijk is.”

100% oneindig recycleerbaar

In tegenstelling tot andere bouwmaterialen kan aluminium volledig gerecycled worden, zonder verlies van kwaliteit of materiaaleigenschappen. “Volgens schattingen is er wereldwijd 200.000.000 ton aan aluminium objecten beschikbaar, die aan het eind van hun levenscyclus 100% hergebruikt kunnen worden”, aldus Decaluwaert. “Wij wenden deze objecten aan om de extractie van bauxiet (het mineraal waaruit aluminium ontstaat) deels te vervangen door de recyclage van post-consumer materiaal. Hierdoor wordt niet alleen de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen beperkt, maar voorkomen we ook dat een kostbaar materiaal zoals aluminium verloren gaat. Dit proces wordt ook wel urban mining genoemd en heeft als doel om steden om te vormen tot de belangrijkste aanvoerpunten van grondstoffen, zodat de natuurlijke biotopen op onze aarde intact kunnen blijven.”

Tot 95% energiebesparing

De productie van primair aluminium (afkomstig van de extractie van bauxiet) vereist bij de huidige industriële processen een grote hoeveelheid energie, weet Decaluwaert. “Dit vertaalt zich in een overvloedige uitstoot van CO2 (bij gebruik van fossiele brandstoffen voor de energieproductie); het belangrijkste broeikasgas én de directe oorzaak van de klimaatverandering. Door het smelten van post-consumer aluminium kan tot 95% van deze energie worden bespaard, terwijl een grondstof van exact dezelfde kwaliteit wordt verkregen.”

Impact van SAPA-ramen

De gemiddelde CO2-voetafdruk van aluminium dat in Europa wordt verbruikt, bedraagt 8,6 kg CO2 per kg aluminium. “Met Hydro CIRCAL 75R hebben we een maximale CO2-voetafdruk van 2,33 kg CO2 per kg aluminium, wat een besparing betekent van 6,27 kg CO2. Een typisch raam omvat ongeveer 20 kg aluminium, wat een gemiddelde besparing oplevert van 125,4 kg CO2 per raam. In een residentieel gebouw met 50 appartementen en 250 ramen, loopt deze besparing dus op tot maar liefst 11.650 kg CO2!”

“Duurzaamheid is geen onderdeel van onze strategie, maar ís onze strategie”, besluit Decaluwaert. “Wij nemen onze verantwoordelijkheid in de volledige waardeketen van de aluminiumproductie. Ons doel is om bij te dragen aan de creatie van een rechtvaardige samenleving en een circulaire economie door een verantwoordelijke productie, circulaire producten en een volledige decarbonisatie van onze processen tegen 2050 of eerder. Om hiertoe te komen, willen we nog verder groeien in de productie van hernieuwbare energie, low carbon aluminium en de recyclage van post-consumer aluminium.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?