Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Op weg naar een gesloten staalkringloop
In onze fabriek in Etten is alle donorstaal verwerkt tot een nieuwe, stevige en kleurrijke constructie voor de uitkijktoren van Gendringen.

Op weg naar een gesloten staalkringloop

Tiggelovend-Kok is een gerenommeerd staalconstructiebedrijf dat nationaal en internationaal bekend staat om haar betrouwbare producten én creatieve oplossingen in staal. In opdracht van de aannemerij en industrie ontwerpen, produceren en monteren circa 45 medewerkers dagelijks gedegen staalconstructies, solide draagconstructies en functionele maar stijlvolle trappen, hekwerken en balustrades. “Opdrachtgevers kunnen bij ons terecht vanaf een klein profieltje tot en met complete staalconstructies”, vertelt directeur Patrick Teeuwsen. “Daarbij zijn zij verzekerd van een optimale kwaliteit, veiligheid en vakmanschap. Maar ook van een duurzame productie, waarin zo efficiënt mogelijk met de beschikbare grondstoffen wordt omgegaan.”

“Vroeger was het vak van staalconstructeurs heel ambachtelijk”, vertelt Teeuwsen. “Materialen kwamen op handelslengte binnen en werden op maat geknipt, waardoor het afvalpercentage relatief hoog was. De afgelopen jaren hebben wij dit proces stap voor stap verduurzaamd.” 

Door oog te hebben voor nieuwe technieken, kun je verantwoorder produceren, benadrukt hij. “Bijvoorbeeld door te snijden in plaats van te knippen kunnen wij onze basismaterialen veel efficiënter benutten. Bovendien worden reststukken zorgvuldig geregistreerd, voor gebruik in overige projecten. Het staalafval dat resteert is van dusdanige kwaliteit, dat het door de walserijen gerecycled en omgesmolten kan worden tot nieuw invoermateriaal. Het resultaat is een gesloten staalkringloop, waarin bijna geen materiaal (meer) verloren gaat.”

De mogelijkheden van donormateriaal

Om ook aan de eind van de gebruiks- of levensduur van staalconstructies van duurzame betekenis te kunnen zijn, onderzoekt Tiggelovend-Kok tevens de mogelijkheden van donorstaal. 

“Inmiddels hebben we in diverse projecten aangetoond dat je met kwaliteitsvolle oude materialen en een minimaal energieverbruik hele mooie nieuwe bestemmingen kunt creëren”, vertelt Teeuwsen. “Zo hebben wij in het verleden voor het Rotterdamse ontwerpbureau OOZE een kunstobject vervaardigd in Essen, Duitsland, waarvan we de profielen recent hebben hergebruikt. In samenspraak met het ontwerpbureau en in opdracht van de Gemeente Oude IJsselstreek hebben we een prachtige nieuwe bestemming voor de materialen bedacht: een in het oog springende trap met paviljoen dat een geweldig uitzicht biedt over het natuurgebied van Engbergen en de Oude IJssel. In onze fabriek in Etten is alle donorstaal verwerkt tot een nieuwe, stevige en kleurrijke constructie voor deze uitkijktoren van Gendringen.”

100% emissievrije montage

Een tweede projectvoorbeeld is een station in de provincie Utrecht, waar Tiggelovend-Kok de bestaande hekwerken zorgvuldig heeft gedemonteerd. “In onze fabriek hebben wij waar nodig reparaties uitgevoerd, waarna de hekwerken opnieuw zijn geconserveerd voor hermontage”, aldus Teeuwsen. “Dankzij dit soort initiatieven worden een optimale kwaliteit en veiligheid in projecten geborgd, zonder steeds nieuwe grondstoffen aan te boren. Een mooi initiatief in dit kader zijn ook onze houten traptreden, waarbij we de uitstraling van massief hout combineren met een vulling van restmaterialen. Maar ook de aanschaf van een elektrische hijskraan, waardoor we 100% emissievrij kunnen monteren. Zo zoeken we continu naar optimalisaties.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?