Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Optimaal rendement Zonnepanelen
Het SlimFix(XT) Solar daksysteem in de praktijk.

Optimaal rendement Zonnepanelen

Zonnepanelen die toegepast worden als een indak-systeem, creëren een mooi esthetisch dak. Maar welke invloed heeft dit op de dakconstructie? Isolatiespecialist IsoBouw levert met het SlimFix(XT) Solar daksysteem de eerste isolerende dakelementen die volledig zijn afgestemd op de hoge eisen die gesteld worden aan de toepassing van zonnepanelen.

Marketing Manager Gerard Sleegers: “Een woning produceert vocht dat mede door de dakconstructie uit de woning moet kunnen. PV-panelen zijn echter dampdicht. Een dak met geïntegreerde PV-panelen moet dus extra goed geventileerd worden om geen vochtproblemen te krijgen onder de PV-panelen en in de dakconstructie.” 

Ventilatie uitdaging bij indak-daksysteem

“Een indak-systeem ontwikkelt meer warmte dan een vrij opgesteld systeem”, vervolgt Sleegers. “Het rendement daalt hierdoor. Ook onder de panelen is er een beperkte ruimte. PV-fabrikanten eisen daarom een ruimte van minimaal 100 mm tussen de panelen en het dakoppervlak voor ventilatie, koeling en om condensatievocht te kunnen laten verdampen. Een te beperkte ruimte onder het paneel en onvoldoende ventilatie dragen bij aan extreme temperaturen onder het PV-systeem.” 

Helaas is een waterdicht dak dat goed ventileert volgens Sleegers niet vanzelfsprekend. “Vooral als de PV-panelen de waterdichte laag moet vormen is dat nog wel eens een uitdaging omdat aansluitingen tussen panelen waterdicht gemaakt worden. Dat gaat ten koste van de ventilatie tussen de panelen.” 

Extreme temperaturen onder de panelen worden voorkomen en condensatievocht kan verdampen.

De oplossing

Het SlimFix Solar systeem van IsoBouw is een isolerend en waterkerend ‘zonnepaneel-platform’ waarop direct alle gangbare PV-panelen en montagesystemen kunnen worden bevestigd. 

“Het systeem bestaat uit isolerende dak-
elementen gecombineerd met een gepatenteerde waterkerende onderlaag waarmee de dakconstructie volkomen waterdicht wordt. De speciale profilering zorgt voor een gegarandeerde ventilatie van de onderconstructie en een optimale ventilatie en koeling van de zonnepanelen. Het IsoBouw Solar daksysteem is het enige systeem waarmee conform de montage-eisen van de PV-paneelfabrikanten de minimale afstand van 100 mm tussen de PV-panelen en de onderconstructie wordt behaald. Hierdoor worden extreme temperaturen onder de panelen voorkomen en kan condensatievocht verdampen. Dit zorgt voor een langere levensduur van het dak en een hogere opbrengst van de PV-panelen. 

Het Solar systeem is leverbaar met verschillende type dakplaten: SlimFixXT Solar voor nieuwbouw en SlimFix Solar of SlimFix RenoTwin Solar voor renovatie.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details