Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Optimum tussen sterkte, stijfheid en duurzaamheid
Een tribune aan het Zernikeplein in Groningen. Hout voelt minder koud aan en neemt warmte op. Dit is gunstig bij een tribune.

Optimum tussen sterkte, stijfheid en duurzaamheid

Een duurzaam duo: stalen roosters met houtinleg

“We zien een duidelijke trend dat architecten en andere klanten op zoek zijn naar duurzame producten, met uiteraard een duurzame uitstraling”, zegt Johannes Berger, commercieel directeur van Dejo. Om in deze vraag te voorzien biedt het bedrijf verzinkte stalen vlonderroosters met houtinleg. “Hierin gebruiken wij een unieke combinatie van duurzame bouwmaterialen.”

“Hout is een duurzaam product, mits het aan de juiste voorwaarden voldoet qua herkomst. Wij kunnen dit voor de klant inkopen, of hij doet dit zelf. Wel heeft hout een aantal nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de veerkracht van het materiaal. En, je kunt er niets aan lassen. Dat maakt het moeilijker om bevestigingen te monteren. Wij gebruiken hout daarom puur als een inlegmateriaal, het heeft nauwelijks een constructieve functie.”

Techlab te Velzen heeft gekozen voor het Dejo vlonderrooster (DVR) als bordesvloer.

Optimum tussen sterkte, stijfheid en duurzaamheid

Door de uitstraling van hout te combineren met staal, verbeteren de eigenschappen van het totale product. “Een tribune van alleen hout is riskant. Dankzij de combinatie met staal maken we het aanlassen mogelijk. Daardoor kunnen we mooie producten maken. Het fabriceren van een T-profiel is lastig met hout, maar eenvoudig met staal en enorm sterk.” 

Op die manier wordt volgens Dejo een optimum gevonden tussen sterkte, stijfheid en duurzaamheid.

“De kracht van staal en de uitstraling van hout worden in deze roosters samengebracht. Hout voelt minder koud aan en neemt warmte op. Dit is gunstig bij een tribune. Als er na verloop van tijd delen hout vervangen moeten worden dan is dat eenvoudig mogelijk terwijl de constructie blijft staan. Zo wordt de levensduur verlengd.” 

De aanlegsteiger aan het IJdock. (Beeld: Bart van Hoek)

Hout alleen kan in de herfstperiode door aanslag erg glad worden. “Bij staal kunnen we daarom een karteling aanbrengen. Deze antislip functie wordt nog versterkt door dit in de dwarsinrichting aan brengen. Een andere mogelijkheid is om de staalconstructie iets te verhogen om een ribbeltje te creëren.”

Duurzaam Cradle to Cradle

Zoals gezegd is duurzaamheid een belangrijk thema voor Dejo. “Dit uit zich onder meer in het gebruik van hout met een FSC keurmerk. Daarnaast waren wij de eerste roosterfabriek die in 2010 een Cradle to Cradle certificaat kreeg voor het stalen persrooster. Dit betekent dat ons product 100% recyclebaar is. Het gaat niet alleen over staal zelf, maar ook over productieprocessen. Zo gebruiken we geen plastic bijproducten. Binnen ons bedrijf zijn geen diesel- of benzine-auto’s meer toegestaan. Alle lease-auto’s zijn elektrisch.”

Vlonderroosters voor het Ministerie van Financiën in Den Haag.

De roosters van Dejo worden gebruikt voor de bouw van aanlegsteigers, tribunes, buitenvloeren en vlonders. Zo is aan het IJdock op de Westelijke Eilanden te Amsterdam een passantenhaven aangelegd voor de watersport. Hier wordt het Dejo vlonderrooster (DVR) met inleg van de Bilinga gebruikt. De bordesvloer is modulair opgebouwd en wordt met speciale klemmen vastgezet. Dit biedt een grote vrijheid en flexibiliteit voor de toekomst. De stalen verzinkte 60-4 dragers met anti-slip karteling staan garant voor een hoge belasting waardoor de vloer de eisen van het bouwbesluit moeiteloos kan halen. 

Voor het Ministerie van Financiën in Den Haag leverde Dejo ook Vlonderroosters, met houten planken van 30 mm hoog. De drager steekt 2 mm uit waardoor een anti-slipwerking wordt gerealiseerd in de dwarsrichting.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details