Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Opvallende designschakelaars
Niko Rocker in alu blue grey brushed.

Opvallende designschakelaars

Klassieke inspiratie en intuïtieve beweging

Op een natuurlijke manier schuift Niko op naar het iets hogere segment. Dat is geen wonder, want het schakelmateriaal van het Belgische familiebedrijf springt eruit qua design. Dit voorjaar introduceert Niko, dat al meer dan 100 jaar bestaat, twee opvallende designschakelaars: Niko Rocker en Niko Toggle.

Niko Rocker is een eerbetoon aan een wipschakelaarontwerp van Niko uit 1958,
hier in alu gold brushed. (Beeld: Jeroen Gijselinckx)

Aan en uit. Op en af. Naar boven en naar beneden. Het zijn de basisfuncties van elke schakelaar. Voor zijn nieuwe generatie designs grijpt Niko terug naar die intuïtieve beweging. Marketeer Jurren Zomer: “Met de introductie van Niko Rocker en Niko Toggle, zetten wij in op tijdloos design en intuïtieve interactie. De nieuwe schakelaars worden gekenmerkt door een minimalistische vormgeving en hoogwaardige afwerking, volledig in aluminium en staal. Ze zijn tegelijkertijd een eerbetoon aan Niko’s rijke designgeschiedenis en reflecteren meer dan een eeuw aan innovatie en vakmanschap.”

Niko Toggle werkt als een kleine joystick, op deze foto in alu black brushed.
(Beeld: Jeroen Gijselinckx)

Niko Rocker is een eerbetoon aan een innovatief wipschakelaarontwerp van Niko uit 1958. De schakelaar heeft een robuust metalen constructie, die een duidelijke ‘klik’ geeft bij het schakelen tussen aan en uit. De lange vorm en subtiel afgewerkte randen van de schakelknop vormen een harmonieus geheel met de monolithische afdekplaat. 

Niko Toggle is een moderne knipoog naar Niko’s klassieke Bakelite® tuimelschakelaars uit 1928. De schakelaar werkt net als een kleine joystick, die je met een lichte beweging omhoog of omlaag bedient. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een subtiele inkeping bovenaan de hendel, een zacht geëtste textuur en robuuste vorm. 

Kwaliteit en functionaliteit up-to-date

Hoewel Niko met deze nieuwe schakelaars teruggrijpt naar ontwerpen uit het verleden, zijn Niko Rocker en Niko Toggle qua kwaliteit en functionaliteit volgens Zomer helemaal up-to-date. “Het schakelmechanisme bouwt verder op Niko’s schakeltechnologie, die ook gebruikt wordt in Niko’s bestaande reeksen schakelmateriaal; van subtiele dimmer tot integratie in Niko Home Control, de Niko smart home oplossing voor automatische sturing van verlichting, screens, verwarming, muziek, en nog veel meer.”

Beide schakelaars (die volledig worden geproduceerd in België) zijn uitgerust met een optionele LED-indicator die met een zachte warme gloed aangeeft of zij aan of uit staan, wat bijdraagt aan de totale designervaring. Zij zijn vervaardigd uit aluminium of staal en beschikbaar in diverse schakelmechanismen en afwerkingen, zoals alu gold brushed, alu black brushed, alu grey brushed, alu blue grey brushed, steel champagne coated en steel white coated. 

Niko Toggle in alu gold brushed. (Beeld: Jeroen Gijselinckx)

Niko is dit jaar 25 jaar actief in Nederland en merkt dat de nieuwe schakelaars goed ontvangen worden. “We krijgen steeds meer een plek in het midden en hoge segment. Dit heeft, naast ons design, te maken met ons automatiseringssysteem Niko Home Control. Dit is als instapmodel geschikt voor traditionele woningen, maar steeds vaker kiest men ervoor om bij nieuwbouw het hele huis te voorzien van dit systeem. Niko Home Control is dan veel meer dan een systeem om verlichting en zonwering te automatiseren. Het kan een grote bijdrage leveren aan energiemanagement, om bijvoorbeeld zonnepanelen te benutten als dit gunstig is. Nu de saldering eraf gaat in Nederland (zoals in België al eerder gebeurde) is dat relevanter dan ooit!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details