Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Originele en naadloze gevelontwerpen van hout
Een villa in Holten met Accoya gevelbekleding; Fine Line QC. Custommade behandeld met olie (Remmers). ZILT Architecten, Haarlem.

Originele en naadloze gevelontwerpen van hout

Innovatieve, brandveilige en circulaire gevelbekleding

Trots presenteert Carpentier het Uni Line systeem, met het revolutionaire QuickClip® profiel. Gemaakt van duurzaam thermisch essen zorgt dit systeem voor een esthetisch verfijnde gevel. Daarnaast biedt het bedrijf hiermee circulaire oplossing die aansluit op de groeiende vraag naar duurzaamheid in de architectuur.

Het Uni Line profiel, met zijn strakke lijnen en dwarsgeplaatste profielen, creëert een modern reliëf zonder zichtbare spijkers of schroeven. General Manager Heidi Carpentier: “Onze circulaire gevelbekleding biedt architecten de mogelijkheid om kleur-
variaties toe te passen, waardoor een unieke esthetiek ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan dwars geplaatste houten profielen die zijn voorvergrijsd, in combinatie met zwarte basisprofielen. Of een combinatie van rood en zwart. Liever alles in dezelfde kleur? Ook dat is mogelijk!”

Door het optimaliseren van het bevestigingssysteem is het mogelijk om originele en naadloze gevelontwerpen te realiseren. Het Uni Line systeem maakt de verlijming van dwarsgeplaatste profielen overbodig, dankzij een slim alu blokje met groef, waarop de profielen eenvoudig bevestigd worden. De installatie gaat dankzij het systeem sneller en efficiënter, maar de gevelbekleding kan met behulp van demontagesleutels ook eenvoudig worden verwijderd, opgefrist en hergebruikt. “Hiermee leveren wij een bijdrage aan de groeiende vraag naar circulaire oplossingen in de bouwindustrie.”

Het Uni Line systeem met een voorvergrijsde afwerking, geplaatst door Aluwood.

Spelen met dimensies en variaties

Uni Line is verkrijgbaar in twee verticale designvarianten die verwijzen naar dieptes, Uni Line 40 QC en Uni Line 65 QC. De diepte van het profiel geeft architecten de vrijheid om te spelen met dimensies en variaties. “Wij kunnen de gekozen thermo essen gevelbekleding ook volledig naar wens afwerken”, zegt Heidi. “Dit kan door middel van bijvoorbeeld voorvergrijzen, borstelen, branden of oliën. Daarnaast kunnen we het hout perfect brandvertragend behandelen tot B-s1,d0 voor gesloten profielen en tot B-s2,d0 voor horizontale open profielen. Deze claim kunnen we natuurlijk onderbouwen met testrapporten.”

Naast een brandvertragende behandeling voor vele verschillende houtsoorten biedt Carpentier ook HOTwood bamboe terrasplanken en bamboe gevelbekleding aan. “Dit voldoet aan brandklasse B en is een duurzaam en ecologisch alternatief voor tropisch hardhout. Ons bamboe is beschikbaar in de vorm van planchetten met tand en groef. Het unieke ten opzichte van andere aanbieders is opnieuw dat we de meeste profielen met ons onzichtbare bevestigingssysteem aanbieden.” 

De thermisch bamboe gevelbekleding heeft duurzaamheidsklasse 1 en bereikt ook de brandveiligheidsklasse B-s1-d0 (EN 13501-1). Dit maakt het geschikt voor de gevelbekleding van gebouwen met strenge brandveiligheidseisen, zoals appartementen en commerciële gebouwen.

“Een andere ecologische houtsoort die wij steeds vaker toepassen is Accoya. Dit is een snelgroeiend naaldhout dat door middel van een acetylatieproces de eigenschappen van hardhout krijgt. Accoya hout behaalt duurzaamheidsklasse 1 en is 100% rotbestendig. Het is bovendien bestand tegen alle extreme weersomstandigheden en uv-stralen en dus bij uitstek geschikt voor de gevel.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details