Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Perfecte condities voor processen én medewerkers 
Bij Nenco in Berkel en Rodenrijs is Colt al in een vroeg stadium betrokken, waardoor haar plannen al direct in het ontwerp ingepast konden worden.

Perfecte condities voor processen én medewerkers 

Techniek staat altijd in dienst van de processen, personen en/of ruimtes

Goede luchtkwaliteit is essentieel in iedere productiefaciliteit. De juiste temperatuur, een uitstekende luchtvochtigheid én gecontroleerde luchtstromen zijn belangrijke voorwaarden hiervoor. Colt, part of Kingspan Light + Air – the Netherlands draagt hieraan bij met een uitgekiende klimaatbeheersing. Van verwarming tot koeling, ventilatie en warmteterugwinning en exact toegespitst op de interne processen, personen en/of ruimtes. Wie de klimaatspecialist al vroegtijdig betrekt, is bovendien verzekerd van een energiezuinige werking én een gunstige Total Cost of Ownership.

default

Warme, vieze, vochtige of ongecontroleerde luchtstromen zijn ongewenst in iedere productiefaciliteit, weet Mike Sietsma, Technisch adviseur Klimaat bij Colt. “Om hiermee de strijd aan te gaan en om comfort, energie-efficiëntie en Total Cost of Ownership naar het hoogste niveau te tillen, moeten van meet af de juiste keuzes worden gemaakt. Daarom schuiven wij graag al in een vroeg stadium bij de opdrachtgever en aannemer aan tafel.”

Verstandig klimatiseren

“Onze dienstverlening gaat veel verder dan het installeren van warmtepompen, luchtbehandelingskasten, lasdampafzuiging en adiabatische koelsystemen”, vertelt Sietsma. “Omdat wij merkonafhankelijk zijn, kunnen wij voor elk gebouw en elke klimaatvraag een juiste en kostenefficiëntie oplossing engineeren en leveren. Hierbij kunnen we terugvallen op circa 90 jaar ervaring. Maar ook op moderne technieken zoals CFD (Computational Fluid Dynamics), waarmee de luchtstromen ook in complexe omgevingen exact berekend en geoptimaliseerd kunnen worden.”

Eén fabriek, zes klimaatsystemen

Bij Colt staat de techniek altijd in dienst van de processen, personen en/of ruimtes, benadrukt Sietsma. Als voorbeeld noemt hij de nieuwe fabriek voor Nenco Food Group in Berkel en Rodenrijs, waarvoor Colt zes (!) klimaatsystemen op maat heeft uitgewerkt. Zo worden twee ruimtes adiabatisch gekoeld, terwijl de andere ruimtes zijn voorzien van resp. een luchtbehandelingskast met warmteterugwinning, absorptiedroging, mechanische industriële koeling en all-electric luchtbehandeling met behulp van een rooftopunit. “Door af te wijken van de conventionele technieken en door per proces een efficiënt en doeltreffend klimaatsysteem te ontwerpen, profiteert Nenco Food Group van een excellente binnenluchtkwaliteit, terwijl de investering in klimaattechnieken met maar liefst 40% wordt verlaagd”, aldus Sietsma. “Op operationeel vlak is deze besparing zelfs nog hoger. Juist dáár ligt onze kracht.”

In Leeuwarden staat woonzorgcomplex Hofwijck, waar achteraf een klimaatsysteem van Colt is geïnstalleerd.

Colt Survey en Best Practices

“Elk project start steevast met een uitgebreide kennismaking en een Colt Survey luchttechnisch onderzoek”, vertelt Sietsma. “Aan de hand van de uitgangspunten van de opdrachtgever en met behulp van goede modulatietechnieken zoals CFD brengen wij graag de luchtstromen in een gebouw in kaart, in combinatie met de interne warmtelast en eventuele verstoringen door mensen en machines. Op basis van de meetresultaten, wetenschappelijk onderzoek én na bijna 90 jaar ervaring in de branche (Colt Best Practices) zoeken we vervolgens naar het optimum in nut en noodzaak. Hierbij hebben we niet alleen oog voor gezondheid, comfort en (energie-)prestaties, maar ook voor de esthetiek van het gebouw. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de projecten voor Vattenfall, Equans en Tendens, waar de ventilatie een belangrijk onderdeel is van de architectuur van hun elektriciteitscentrales en transformatorgebouwen.”

Perfecte balans

Naast bovengenoemde projecten gooien de binnenklimaatoplossingen van Colt ook hoge ogen in verblijfsruimten zoals atria, vergaderruimtes en kantines, waar een perfecte balans tussen architectuur, temperatuur en (dag)licht essentieel is voor het comfort en welbevinden van de gebruikers. “Ook zijn wij een veel gevraagde partner in kantoorprojecten, waar onze werkwijze bijdraagt aan een optimaal werkcomfort, een energiezuinige werking en een gunstige Total Cost of Ownership. Door bijvoorbeeld te kijken naar systemen die geen koudemiddel maar water gebruiken als energiedrager, is de milieu-impact zeer laag.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details