Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Populair 3D ontwerpprogramma is nu beschikbaar
Makkelijk werken op de bank.

Populair 3D ontwerpprogramma is nu beschikbaar

Nieuwe functies en vertrouwd gemak

Het populaire 3D ontwerpprogramma SketchUp heeft er een extra pluspunt bij. De software is nu ook beschikbaar voor iPad. Volgens de Nederlandse distributeur Design8 is dit een aanwinst voor de nog immer groeiende groep SketchUp gebruikers.

Afgelopen voorjaar introduceerde SketchUp de nieuwe versie voor iPad. “Dat voegt best veel toe”, begint Robert van Dee van Design8. “We kregen al vaak de vraag van klanten of er geen versie beschikbaar was voor de iPad. Deze vernieuwing is dus echt iets waar gebruikers op zaten te wachten.” 

Momenteel is de app alleen beschikbaar op de iPad. “SketchUp is zeer gebruiksvriendelijk en de iPad ook. De combinatie was dus logisch, maar een applicatie voor een tablet vraagt een hele andere ontwikkeling dan voor desktop. De 3D kern van de software moest opnieuw gebouwd worden om geschikt gemaakt te worden voor iPad. Dat dit nu gelukt is, is een mijlpaal.”

Met de Markup mode kunnen gemakkelijk notities gemaakt worden.

Ter plekke aanpassingen doen

Het grootste voordeel van het programma op de iPad is duidelijk. Het kan eenvoudig meegenomen worden naar de klant. “Gebruikers konden natuurlijk wel een model presenteren, maar nu is het ook mogelijk om ter plekke aanpassingen te doen. Op locatie een kozijn intekenen of een notitie maken is nu een peuleschil.”

SketchUp for iPad is onderdeel van het SketchUp abonnement, zodat bestaande klanten er meteen gebruik van kunnen maken. “Het programma is goed ontvangen. Natuurlijk zijn er wel eens vragen, maar daar zijn wij voor. Wij kunnen de gebruikers door het proces heen loodsen.”

SketchUp for iPad is anders dan de desktop versie. Van Dee: “Er zitten meerdere functies in die niet  standaard in SketchUp zitten. Zo is er de Markup mode, waarmee gemakkelijk notities gemaakt kunnen worden. Dit is uitermate geschikt voor samenwerking in de Cloud. De Auto Shape functie zet een vorm die met een Apple Pencil getekend wordt direct om in 3D. De gebruiker kan op zijn manier een soort cirkel tekenen die vervolgens een 3D cilinder wordt.”

Texturen toepassen met de Phototexture functie.

Model tot leven laten komen

Presenteren is extra makkelijk dankzij Augmented Reality. “Met de camerafunctie presenteer je het 3D model in de werkelijke context, zodat het echt tot leven komt. De camera kan ook gebruikt worden om texturen vast te leggen en dit in het SketchUp model toe te passen. Denk daarbij aan een bakstenen muur of de houtnerf van een kozijn.” 

Trimble Connect zit er ook in, waarmee er snel samengewerkt kan worden met collega’s en andere stakeholders. Iedereen heeft hiermee altijd toegang tot de meest recente bestanden en laatste aanpassingen. Geen eindeloos heen- en weer gemail meer van verouderde bestanden!

Op locatie werken met SketchUp.

“Natuurlijk zijn in de iPad versie de basistools van SketchUp te vinden. Tekentools, maar ook materialen, tags, scenes maken, afbeeldingen presenteren, schaduwen en meer. Wij adviseren om te gaan spelen met deze versie van SketchUp. Het is eigenlijk een soort digitaal schetsboek, een digitale blauwdruk. Het is daarmee een mooie tool voor interieurontwerpers en architecten. Maar ook voor professionals op de bouwplaats. Grote bouwbedrijven gebruiken SketchUp voor het inrichten van de bouwplaats. In de computer is ingetekend wat er moet gebeuren en projectleiders kunnen dan de iPad gebruiken om aanpassingen te doen. Met de iPad kunnen zij gemakkelijk aangeven waar bijvoorbeeld materieel moet komen. Iedereen kan dat dan zien in het model, van de materieeldienst tot aan de portier bij het hek. Heel praktisch.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details