Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Recycling concept No Roof To Waste
Consolidated aan het werk.

Recycling concept No Roof To Waste

Familiebedrijf Derbigum is een Belgische onderneming met een vestiging in Breda. Van origine produceert het bedrijf innovatieve en duurzame waterdichtingsoplossingen voor daken. Al sinds 1990 is het bedrijf pionier in het recyclen van dakbedekking. Elk product heeft bij Derbigum een duurzaam tintje.

“Bij alle producten is een zo duurzaam mogelijke ontwikkeling voor ons belangrijk”, zegt Beau Snellen, marketing coördinator Nederland. “Sinds de jaren ‘90 zijn we bezig met het recyclen van oude dakbedekking tot een volledig nieuwe grondstof. In 2020 brachten wij alle ontwikkelingen op het gebied van recycling samen in ons ‘No Roof To Waste’ concept.” 

Derbigum verduurzaamt daken.

Nieuwe gerecyclede grondstof

Dankzij een uniek recycleproces worden product- en snijresten en oude dakbanen omgezet in een nieuwe grondstof, Derbitumen. Deze grondstof wordt gebruikt voor de NT lijn, Derbicoat NT (onderlaag) en Derbigum NT (toplaag) “Derbigum NT is ideaal voor duurzame daken. De Derbigum NT toplaag bestaat uit 25% Derbitumen, de onderlaag bevat 30% Derbitumen.’’ 

Derbigum levert ook nog steeds Derbigum SP FR, voor het traditionele platte dak. Snellen: “Dit heeft een bewezen levensduur van 40 jaar en gaat dus al heel lang mee. We kunnen de levensduur daarna nog meer verlengen door het overlagen. Aan het einde van de levensduur kunnen wij het dak innemen, om dit te recyclen en te verwerken in onze NT producten.’’ 

Het duurzaam denken zit diep bij Derbigum. “Dat kan zijn door de lange levensduur, of door het recyclen. Deze gedachte nemen wij altijd mee in de ontwikkeling van onze producten.’’

Derbigum NT.

Ondersteuning voor architecten

Voor architecten is duurzaam bouwen steeds belangrijker. Hier passen de producten van Derbigum uitstekend bij. “Onze vertegenwoordigers en technisch manager staan klaar bij eventuele vragen. Verder bieden we op onze website diverse tools voor onze architecten.” Het bedrijf biedt onder meer een bestekservicepagina voor het schrijven van bestekken onder Stabu, Bouwbreed en OSF of middels de te downloaden BIM package onder Revit. Daarnaast linkt de website door naar Erkende Derbigum verwerkers. Deze verwerkende bedrijven zijn opgeleid om Derbigum te verwerken en voeren de werkzaamheden uit conform de laatste verwerkingsrichtlijnen. 

Snellen: “In de zomer van 2021 werkten wij samen met Consolidated en Stadgenoot in Amsterdam aan het dak van het J.F. Berghoefplantsoen. Voor het eerst in Nederland is hierbij het oude dak gerecycled en een nieuw blauw-groen dak aangelegd. Vrijwel het gehele oude dak is gerecycled en hergebruikt. De bovenste grindlaag wordt gereinigd en hergebruikt voor een ander dak of voor bijvoorbeeld een voetpad. De dakbanen van het oude dak zijn gerecycled en verwerkt tot Derbitumen. Dit is vervolgens gebruikt voor nieuwe duurzame en circulaire dakbedekking. Ook het isolatiemateriaal van het oude dak is hergebruikt voor de isolatie van het nieuwe dak.”

Het nieuwe dak is een blauw-groen dak. Door een laag van kunststof kratjes kan het dak water opvangen. Op deze kratjes zijn plantjes aangebracht. De planten kunnen drinken van het opgevangen regenwater. Daardoor raakt het riool bij zware regenval niet overbelast.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details