Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Revitalisering als toekomstige trend in de architectuur

Revitalisering als toekomstige trend in de architectuur

Hoe moeten wij omgaan met enerzijds de groeiende bevolkingsdichtheid in steden, de toenemende woonbehoeften en veranderende levensstijl van bewoners, en anderzijds de behoefte aan duurzaam en koolstofarm bouwen? Een veelbelovend antwoord op die vraag is revitalisering. Of terwijl, oude gebouwen nieuw leven in blazen met bestaande materialen.

Duurzaam herstructureren is een absolute noodzaak

De steden van nu  worden benauwd en krap. De groeiende bevolkingsdichtheid is een ernstig probleem. Immers, hoewel Nederland als geheel een bevolkingsdichtheid heeft van 485 mensen per km2 (na aftrek van wateroppervlakken), wonen er in de Randstad zo’n 8,4 miljoen mensen, waarmee het een van de dichtstbevolkte gebieden van Europa is.

Waar is dan nog een plek te vinden voor nieuwe bewoners? Hoe kan het stedelijk weefsel worden ontwikkeld om goed te leven?

De oplossing moet worden gezocht, in het herstructureren van bestaande industriële, fabrieks- en havenfaciliteiten. Sommige van deze gebouwen  worden al lang niet meer gebruikt, andere voldoen niet aan de moderne normen, noch aan de behoeften van bewoners of gebruikers. Het is tijd voor hun wederopbouw, waardoor levendige en inclusieve stedelijke ruimtes worden gecreëerd die bijdragen aan een gezonde levensstijl, persoonlijke en professionele ontwikkeling en welzijn van de bewoners.

– Herstructureren lijkt een reële kans. Vooral als die wordt uitgevoerd in overeenstemming met de principes van duurzame ontwikkeling, met aandacht voor de behoeften van bewoners en bedrijven én van het milieu – legt Michiel van Duren, Managing Director Aluprof Netherlands B.V. uit­– En dat is mogelijk, want als bedrijf nemen we al aan meerdere van dergelijke projecten deel, voegt Michiel van Duren toe.

Uitdagingen van ecologische revitalisering

­– Reconstructie en aanpassing van de bestaande ruimte aan de behoeften van de lokale gemeenschap is een nobele maar vrij moeilijke opgave. Oude gebouwen, gebouwd met verouderde technologieën, zijn veel moeilijker aan te passen aan moderne energienormen of brandbeveiligingseisen. Dagelijks staan we voor dergelijke uitdagingen bij het voorbereiden van technische projecten die onze brandbeveiligingssystemen inzetten – legt Michiel van Duren, Managing Director Aluprof Netherlands B.V. uit.

– Bij Aluprof zien we dat revitalisering een belangrijke trend is in de architectuur en stedenbouw, in lijn met het concept van duurzame ontwikkeling. Daarom introduceren we voortdurend nieuwe oplossingen die de thermische en brandbeveiligingsparameters van bestaande gebouwen verbeteren, en  – indien het ontwerp dit vereist – tegelijkertijd de vorm van bestaande faciliteiten behouden. Een voorbeeld is het MB-FERROLINE systeem van vaste en open ramen, dat zelfs kan worden gebruikt in faciliteiten die onder monumentenzorg staan – voegt de expert toe.

Het is de combinatie van een bestaande ruimte met de milieueisen en de behoeften van de gemeenschap die de gerevitaliseerde faciliteit zal gebruiken, die zo lastig is, maar in de praktijk toch haalbaar blijkt te zijn.

Succesvolle voorbeelden van industrieterreinen die hergestructureerd zijn.

Nederland telt inmiddels een groot aantal succesvolle projecten van revitalisering van postindustriële terreinen.

In Utrecht, een stad die voorheen werd gedomineerd door industriële centra en parkeergarages, lopen meerdere van dit soort projecten, waarbij het project van de autovrije wijk Merwede, die wordt gebouwd op de plek van een voormalige fabriek, koploper is. Veel groen en open ruimten, en een goede inrichting van de ruimte maken het tot een bijzondere plek om te wonen. Bij de meer dan 6000 ontworpen woningen is er ruimte voor zowel sociale huur als vrije huur en koopwoningen.

In Eindhoven, op de plek van het voormalige industrieterrein waar in de 19e eeuw onder meer de eerste DAF-fabriek en de Picus-fabrieken die sigarenkisten produceerden werden gesticht, zijn in het project PicusKade moderne appartementengebouwen opgetrokken met 248 woningen. De fabrieken waren tot eind 20e eeuw in gebruik en hebben nu, dankzij de samenwerking tussen de vastgoedontwikkelaars Wooninc&Laride en Bouwinvest en het DAF museum, een nieuw leven gekregen.

Als onderdeel van deze revitalisering zijn ramen uit het MB-86 systeem gebruikt, die perfect zijn geïntegreerd in de industriële en historische omgeving – voegt Michiel van Duren toe.

Ook woonwijken werden gerevitaliseerd – met name wijken uit de jaren 70 en 80. Het hoeft niet altijd een spectaculaire uitvoering te zijn, activiteiten op microschaal zijn ook belangrijk – zoals in Uithoorn.

Het is het vermelden waard, dat in Nederland niet alleen postindustriële terreinen worden gerevitaliseerd. Ook het Arneco initiatief in Arnhem is een voorbeeld van de creatie van een duurzame woonwijk op de plek van een oude boerderij. In plaats van drie enorme vervallen schuren zijn er nu 15 woningen en gemeenschappelijke faciliteiten. De woongemeenschap is erin geslaagd de historische uitstraling van de gevels te behouden, en het hele concept past perfect in de trend van revitalisatie van de ruimte.

Duurzame renovatie

Het is niet altijd nodig om de ruimte volledig opnieuw in te richten en de bestemming ervan te wijzigen om haar een tweede leven te geven. Als onderdeel van ecotrends in stadplanning is het even belangrijk om de ruimte te renoveren en af te stemmen op de wijzigende behoeften van de gebruikers.

Een perfect voorbeeld hiervan is het winkelcentrum Keizerslanden in Deventer, dat is uitgebreid en gemoderniseerd zonder de ruimte te sluiten of de bestemming ervan te wijzigen. Het gebruik van nieuwe gevels en een bescheiden herinrichting van de ruimte plus een uitbreiding van het centrum, maakten het weer populair. Het lokt nu wekelijks meer dan vijftigduizend bezoekers, meer dan enig andere winkelcent rum in Deventer.

Renovatieprogramma’s verbeteren ook bestaande faciliteiten zodat hun koolstofvoetafdruk wordt verkleind. De geïmplementeerde thermische moderniseringsprojecten helpen bij de aanpassing van oude gebouwen aan de nieuwe normen en verwachtingen van hun gebruikers.

Door het plaatsen van zonnepanelen, de introductie van ledverlichting en vooral het vervangen van raam- en deursystemen, kon het wooncomfort van de flatbewoners van Den Heuvel in Velp worden vergroot en de energiebelasting van het gebouw worden verlaagd.

Den Heuvel, Velp. Toegepaste systemen: MB-59HS en MB-86

– Dankzij het gebruik van Aluprof systemen zijn we erin geslaagd om zowel de visuele aantrekkelijkheid van de ruimte als de energie-efficiëntie van de gebouwen te verhogen – legt Ralph van der Kooij, Sales Manager bij Aluprof Nederland B.V. uit.

Let’s build a better future

Revitalisering wordt een toonaangevende trend in het duurzaam Europees bouwen. Het benutten van het potentieel van oude, vaak ideaal gelegen faciliteiten is een oplossing die gunstig is voor iedereen – voor mensen die betrokken zijn bij het investeringsproces, de eindgebruikers én het milieu. Het valt te hopen dat deze trend in de komende jaren en decennia alleen nog maar sterker zal worden.

Dit artikel is gesponsord door Aluprof

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details