Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Overig

‘Samen komen we tot imponerende en fascinerende oplossingen in glas’

C-02_Avalis_detail
Het nieuwe en geïsoleerde Avalis daksysteem.

Tekst | Tekst: Lieke van Zuilekom | Beeld: Solarlux Nederland

17 december 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het team van Solarlux Nederland is begin dit jaar uitgebreid met Jan Jaap Hofstra. Als Architecture Consultant bezoekt en begeleidt Hofstra architecten in het hele land, om de best passende glazen vouw- en schuifwanden, balkonbeglazingen en serres voor ieder project te selecteren en verder uit te werken. “Zo komen we samen tot imponerende en fascinerende oplossingen in glas, conform de huidige én toekomstige wet- en regelgeving.”

Alle ontwerptechnische vragen die bij Solarlux Nederland binnenkomen, worden voortaan door Hofstra opgepakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vragen over detailleringen of bouwaansluitingen van vouwwanden, schuifwanden, balkonbeglazingen en serres, maar ook aan thermische, akoestische en esthetische vraagstukken. “Architecten kunnen eenvoudig (product)informatie opvragen via onze website, op basis waarvan ik contact opneem”, vertelt Hofstra, die vaak ook rechtstreeks wordt benaderd. Bijvoorbeeld door architecten die vastlopen in hun ontwerp. Om tot de beste oplossing voor ieder project te komen, maakt Hofstra onder meer gebruik van de PrimeFact productconfigurator. 

“Aan de hand van een aantal vragen breng ik allereerst het project in kaart”, vertelt hij. “Betreft een project nieuwbouw of renovatie? Waar? Welke vergunningseisen gelden hier? En welke geluids- en isolatiewaarden moeten worden gehaald? Op basis van deze gegevens bouw ik het systeem stap-voor-stap op. De uitkomsten deel ik via een .dwg-bestand met de architect. Deze dienen als vertrekpunt voor een aanvullend gesprek en productadvies op maat.”

Als Architecture Consultant bezoekt en begeleidt Jan Jaap Hofstra architecten in het hele land.

Gevolgen van BENG voor de gebouwgevel

Bij ieder architectenbezoek wordt aandacht besteed aan huidige en toekomstige projecten. “Ook wordt geïnventariseerd hoe de architect ervoor staat met betrekking tot de toekomstige normen”, aldus Hofstra. “Bijvoorbeeld met betrekking tot BENG. Omdat de rekenmethodes rondom deze nieuwe wetgeving nog niet volledig helder zijn en omdat eenduidige informatie ontbreekt, merken we dat architecten op dit vlak nog een afwachtende houding hebben. Echter, hun nieuwbouwprojecten moeten vanaf 1 januari wel aan de nieuwe BENG-eisen voldoen. Waar architecten in het verleden waarden mochten verdisconteren – wat betekent dat je bepaalde waardes tegen elkaar mag wegstrepen – is dit met de nieuwe eisen niet meer toegestaan. Zo mogen woningen – als voorbeeld – vanaf 1 januari nog maximaal 25 kWh/m²/jaar aan energie verbruiken voor verwarming en koeling. Een uitstekende kierdichting én isolatie zijn hiervoor onontbeerlijk. Solarlux Nederland houdt hier nu al rekening mee. Zo kijken we nadrukkelijk naar hoeveel glas op de zuidgevel acceptabel is. Bovendien onderzoeken we de mogelijkheden voor geautomatiseerde zonwering, zodat we klanten een totaalconcept kunnen aanbieden.”

Uitstekende thermische isolatie

“Zonwering mag alleen worden meegenomen in de BENG-norm wanneer dit een geïntegreerd systeem betreft”, weet Hofstra. “Op dit moment zijn we met verschillende externe partijen in gesprek om hiervoor een passende en 100% betrouwbare oplossing uit te werken. Bijvoorbeeld in combinatie met onze geïsoleerde Akzent Plus, Akzent Vision en Avantgarde serres en ons nieuwe en geïsoleerde Avalis daksysteem.” 

Avalis kenmerkt zich door een uiterst slanke detaillering. De waterafvoer is onzichtbaar in het systeem geïntegreerd, met een maximale transparantie als resultaat, vertelt hij. “Het systeem is volledig modulair en daardoor eenvoudig en snel te plaatsen. Bijvoorbeeld in combinatie met een minimalistische vouwwand of cero schuifwand.”

Geluidsreductie

Ook een actueel thema onder architecten is geluidsreductie in met name binnenstedelijke gebieden. “De bouwnorm schrijft een maximale geluidsdruk op de gevel voor”, aldus Hofstra. “Wanneer deze norm niet gehaald kan worden, zijn externe maatregelen onontbeerlijk. Onze balkonbeglazing speelt hier optimaal op in.” 

In binnenstedelijke gebieden gooit onder andere de SL23 glazen schuifwand hoge ogen. “SL23 leent zich uitstekend voor laag- en hoogbouwprojecten met extra windbelasting. Het systeem is bovendien geschikt als verdiepingshoge beglazing, omdat afmetingen tot 3,50 m mogelijk zijn. Architecten hebben keuze uit glasdiktes tot 17 mm, waarmee een geluidsreductie van 12 dB op de gevel kan worden behaald. Omdat de volglazen schuifelementen over een meersporige vlakke vloerrail lopen, wordt in binnensituaties een hoogwaardige, drempelloze overgang geborgd.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details