Het is voor iedereen duidelijk: we kunnen de aarde niet eindeloos blijven uitputten voor de grondstoffen die we nodig hebben. EECULAIR is de duurzame aanpak van Van Ee Staalspecialisten om een structurele bijdrage te leveren aan circulair- en toekomstgericht bouwen.
Commercieel directeur Gerben van Beek: “Bij Van Ee Staalspecialisten zetten we een duurzaamheidslijn uit voor vijf jaar. In 2020 hebben we dit opnieuw gedaan voor de komende 5 jaar. We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. EECULAIR is daarom verankerd in onze werkwijze. Een duurzaamheidsteam vanuit de verschillende disciplines binnen het bedrijf houdt zich hiermee bezig.”
Van Ee Staalspecialisten heeft sinds 2017 een nieuwe fabriek. Met 2816 zonnepanelen op het dak en een volledig gasloos kantoor. “We hebben ledverlichting in het hele pand en maken gebruik van elektrische heftrucks.” Op zichzelf is staal volgens Van Beek al een duurzaam product. “Werken met staal is duurzaam. Staalconstructies zijn maatvast en slijten niet, staal is minder zwaar dan andere constructiematerialen, staal is 100% recyclebaar en daar kan snel mee gewerkt worden. Het is echter ook belangrijk om te weten waar materialen vandaan komen. Wij werken uitsluitend met staal van duurzame leveranciers.”
Waar mogelijk gebruikt Van Ee Staalspecialisten staal dat al eerder in bepaalde constructies is toegepast opnieuw. Dit wordt vooraf door een onafhankelijke en externe specialist onderzocht op materiaalkwaliteit en voldoet ook bij hergebruik aan de hoogste kwaliteitseisen.
“Wij kunnen tevens constructies met demontabele verbindingen maken waardoor het eenvoudiger hergebruikt kan worden. Slim en circulair ontwerpen wordt ook steeds belangrijker.”
Van Ee Staalspecialisten levert tevens staal met een terugkoopgarantie om hergebruik van staal te bevorderen. Het bedrijf garandeert dat het staal na afloop van de levensduur van het bouwwerk wordt ingenomen voor een gegarandeerde minimale opbrengst bij terugkoop.
“Van Ee Staalspecialisten werkt met verzinkt staal met een ‘Green Zinc’ certificaat”, zegt Van Beek. “Thermisch verzinken is nog altijd één van de meest levensbestendige conserveringen. Andere coatings moeten vaak meerdere malen per jaar aantoonbaar worden schoongemaakt in verband met de garantie. Gebruik van ‘Green Zinc’ leidt tot lagere onderhoudskosten en levert een belangrijke bijdrage aan een beter milieu en een groenere toekomst!”
De duurzaamheidsgedachte zet Van Ee door tot in de verpakkingen. “We proberen telkens te bedenken wat er beter kan. Zo pakken we circulaire projecten niet meer in met plastic maar waar mogelijk met gerecycled doek. Ook maken we gebruik van FSC stophout en nemen dit graag mee terug voor nieuwe vrachten.”