Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Slimme gevelengineering bespaart tijd, kosten én interpretatiegeschillen
ROC Rijn IJssel, locatie Presikhaaf Arnhem.

Slimme gevelengineering bespaart tijd, kosten én interpretatiegeschillen

Nederlandse en Belgische (nieuw)bouwprojecten moeten steeds sneller, beter én budgetvriendelijker worden ontworpen, geëngineerd en gebouwd, zonder de opleverkwaliteit negatief te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door over te stappen op prefab bouwconcepten, modulebouw en stekerbare installaties zijn de afgelopen jaren al flinke stappen gezet. Maar we zijn er nog niet, weet Bart Ramaekers, directeur en projectengineer bij RMS Engineering BV. “Sneller, beter én budgetvriendelijker bouwen begint namelijk al in de voorfase. Door samen te werken in een bouwteam en door nog slimmer gebruik te maken van elkaars kennis en kunde, kunnen ook hier flinke winsten worden behaald.”

RMS Engineering is bedreven in de meest voorkomende softwarepakketten.

RMS Engineering BV verzorgt het complete technische ontwerp van geventileerde gevels. “We worden veelvuldig ingezet door gevelbouwers die kampen met (tijdelijke) teken- en capaciteitstekorten”, vertelt Ramaekers. “Maar ook voor architecten kunnen wij een waardevolle rol vervullen. Architecten steken vaak veel tijd in hun gevelontwerp. In dit esthetische ontwerp worden dikwijls ook de gevelelementen meegenomen, die als een ‘doos’ in het 3D-ontwerp worden gezet. De architect geeft hierbij weliswaar aan waar hij bepaalde hoeken, zettingen en schaduwvoegen wenst, maar een uitgebreide detaillering ontbreekt soms. Deze taak is dan weggelegd voor de aannemer en/of gevelbouwer, die op basis van de architectonische uitgangspunten opnieuw een 3D-uitwerking maakt, conform de eigen werkmethode. Dit kost niet alleen veel tijd, maar kan ook zorgen voor communicatieruis, detail-/interpretatiegeschillen en faalkosten. Wij gaan hiermee de strijd aan door zowel de architect, aannemer als gevelbouwer de detailengineering uit handen te nemen en te werken aan één werkbare detailbundel.”

High-end kantoorgebouw Huidekoper in Amsterdam.

Op basis van de esthetische uitgangspunten van de architect (in 3D of DWG) maakt RMS Engineering BV een 3D-engineeringmodel waarin alle details nauwkeurig staan beschreven, aldus Ramaekers. “Vanuit dit model kunnen wij bovendien de productietekeningen, productiemodellen en montagetekeningen genereren, zodat alle gevelelementen snel en zonder faalkosten geproduceerd én gemonteerd kunnen worden. Tijdens de engineering houden wij nadrukkelijk rekening met de specifieke detailleringen van geventileerde gevels, zoals de benodigde ventilatie, isolatiewaardes, het voorkomen/ondervangen van koudebruggen en de selectie van de juiste achterconstructie, die onder meer afhankelijk is van de gebruikte gevelelementen, de elementgewichten en de locatie en hoogte van het gebouw. Doordat we al in de voorfase van het project worden betrokken, worden doorlooptijden aanzienlijk verkort. Bovendien komt deze aanpak de kwaliteit van de gevel ten goede. Alle details worden in nauwe afstemming met de architect uitgewerkt waardoor detail-/interpretatiegeschillen niet aan de orde zijn.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details