Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Smeedijzeren look voor warme en moderne uitstraling
Ook Frager Facade, het concept voor gevelbekleding, was op Architect@Work te zien.

Smeedijzeren look voor warme en moderne uitstraling

Interieurtrends vinden hun weg naar buitendeur

“We gaan terug naar de basis”, zegt Franck De Munster, general manager van Harinck. “We merken dat er behoefte is aan voordeuren van natuurlijke en duurzame materialen. Daarnaast wordt de materiaalkeuze vaak doorgetrokken van binnen naar buiten.”

Een tiental nieuwe deuren was precies op tijd klaar voor Architect@Work. “Hier stonden wij ook met ons Frager Facade concept voor gevelbekleding, maar de Frager deuren mochten natuurlijk niet ontbreken”, aldus Franck. “Voor de ontwikkeling van nieuwe modellen kijken wij altijd naar de trends. Mij viel op dat er al een tijdje sprake is van een nieuwe stijltrend. Men kiest weer voor klassieke materialen, zoals hout, marmer, koper, brons en smeedwerk. Zij zijn niet alleen klassiek, maar ook duurzaam. Daarnaast stralen deze materialen rust uit.”

De gevelbekleding kan mooi aansluiten op de stijl van de deur.

Steellook van binnen naar buiten

Deze trend signaleerde Franck al door de populariteit van de steellook binnendeuren. “Hele fijne stalen frames zijn nog steeds erg populair. Het gaat dan vaak om aluminium, met een stalen uiterlijk. Wij trekken deze trend door naar buitendeuren. Dit is een logische stap, want trends beginnen vaak in het interieur en verplaatsen zich daarna naar buiten. Dat de grens tussen binnen en buiten vervaagt is daarnaast een trend op zich. Zo zien wij dat hout op binnenwanden via de raampartij, of de schuifpui, doorgetrokken wordt naar het terras. Vooral in Italië is dit zichtbaar.”

Hoe vertaalt Harinck deze trends naar nieuwe voordeuren? “Natuurlijk gekleurd hout is erg gewild, wij werken daarom met een eiken fineer in zwarte aluminium frames. Dit ziet er tegelijkertijd warm en modern uit. De ambachtsmannen van vroeger zijn er niet meer, dus werken wij niet met het klassieke smeedijzer, maar met aluminium in deze look. De modellen met een raampje hebben een ‘smeedijzeren’ kadertje en ook andere details, zoals deurdrangers zijn in dit materiaal uitgevoerd. Zo is een chique collectie ontstaan, met een industriële touch.”

Duurzaamheid door lange levensduur

De materialen zijn dus misschien minder natuurlijk dan zij uitstralen. Toch staat duurzaamheid hoog in het vaandel bij Harinck. “Duurzaamheid gaat ook over materialen die lang meegaan en daarna goed recyclebaar zijn. Dit is zeker het geval met aluminium. In tegenstelling tot kunststof is dit materiaal zeer goed her te gebruiken.” 

Franck heeft hoge verwachtingen van de nieuwe collectie. “Nederland en België zijn de snelste volgers als het gaat om design, dus ik denk dat zij zeker openstaan voor deze stijl.” Natuurlijk laten de deuren zich ook goed combineren met het Frager Facade concept. “De gevelbekleding kan mooi aansluiten op de stijl van de deur, maar deze sfeer kan zelfs doorgetrokken worden naar binnen, door hier voor hetzelfde materiaal te kiezen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details