Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Specialist in brandvertragend glas kan ook grote oppervlakken aan
Het Sluishuis.

Specialist in brandvertragend glas kan ook grote oppervlakken aan

AGC Glass Europe is de Europese tak van AGC Glass, de grootste vlakglasproducent ter wereld. De Europees leider in vlakglas is al 40 jaar specialist op gebied van brandvertragende glas dat onder de naam Pyrobel op de markt gebracht wordt. Voor elke toepassing is een bijpassend type.

Pyrobel Vision Line reageert op vuur door een ondoorzichtige brandwerende barrière te vormen. (Beeld: Hans Morren / Dupho – GKf)

Productmanager brandwerend glas Jan Liebeton: “Alle Pyrobel typen bestaan uit verschillende dunnere glaslagen en dunne brandwerende tussenlagen. Daardoor bieden wij een unieke combinatie van licht, transparantie en brandbeveiliging.” Voor welke Pyrobel type gekozen wordt hangt af van de toepassing. Is er een klein of groot formaat nodig? Zijn er aanvullende eisen voor letsel- en doorvalveiligheid? AGC Glass maakt ook vaak een combinatie van geluidswerend, inbraakwerend en isolerend glas.

Pyrobel glas is er in alle mogelijke brandwerendheidsklassen: E (houdt vlammen, rook en gas tegen, warmtegeleiding is wel mogelijk), EW (houdt vlammen, rook en gas tegen, warmtestraling beperkt tot max. 15 kw/m2) en EI (houdt vlammen, rook en gas tegen warmtegeleiding wordt geblokkeerd). Tot zelfs 180 minuten brandwerendheid. Pyrobel T is wellicht het paradepaardje van AGC Glass te noemen. 

Pyrobel Vision Line in het Unicef kantoor in Den Haag. (Beeld: Hans Morren / Dupho – GKf)

Liebeton: “Voor de buitengevel is behalve bepaalde bouwfysische eisen, ook de uitstraling belangrijk. Er is vaak behoefte aan glas in grote afmetingen dat perfect samengaat met het niet-brandvertragende glas in de gevel. Dankzij Pyrobel-T is dit mogelijk.”

Op de schuine ramen kan zelfs gesprongen worden.

Als het écht groot moet zijn

In tegenstelling tot de andere Pyrobel types (die een maximale afmeting hebben van 2 x 3 meter) kan Pyrobel T glas geleverd worden tot wel 2 x 4,5 meter. “We hebben echt vanuit de architect gedacht”, zegt Liebeton. “Met Pyrobel T leveren we een integrale oplossing. Voor projecten waar behoefte is aan grote ramen, bijvoorbeeld voor winkelcentra, luchthavens, of sportcomplexen, maar ook bij commerciële ruimtes waarboven appartementen worden gebouwd. Deze grotere ramen zorgen voor eenheid en een gevoel van ruimtelijkheid waar veel architecten naar op zoek zijn.”

Pyrobel Vision Line in het Unicef kantoor in Den Haag. (Beeld: Hans Morren / Dupho – GKf)

Waartoe AGC Glass in staat is laat het bedrijf bij uitstek zien in Amsterdam IJburg. 

Hier staat gebouw Sluishuis. Dit bijzondere woningbouwproject helt over het water. De 42 schuine ramen moeten daarom aan hoge eisen voldoen. Ze moeten brandwerend én beloopbaar zijn. Pyrobel EI60 voldoet aan deze eisen. Liebeton: “Op dit brandwerende glas kun je gewoon gaan liggen en uitkijken op het water, zelfs springen is mogelijk. Het was een heel bijzonder project, waarbij de ervaring die wij in huis hebben benut werd en goed zichtbaar wordt wat de brede mogelijkheden zijn met glas.” 

Bedrijvencomplex in Maassluis met AGC glas. (Beeld: Tata Steel)

Ook in Rotterdam droeg AGC bij aan een uniek project. Hier werd het Floating Office Rotterdam gebouwd, een nagenoeg circulair gebouw. QbiQ leverde hiervoor brandwerende, transparante puien en de glazen tussenwanden. “Ons glas werd toegepast voor de brandwerende scheidingswanden. Zij voldoen aan het Cradle to Cradle Certificaat Zilver en dragen dus volledig bij aan de duurzaamheid ambitie voor dit gebouw. Wij zijn als enige glasleverancier op deze wijze gecertificeerd. Dit is in toenemende mate belangrijk om de milieubelasting van de bouw zo gering mogelijk te houden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details