Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Spectaculair uitzicht Zalmhaventoren wordt doorgetrokken in het interieur 
De entree en woonruimtes worden gescheiden door bijzondere stalen deuren, met een buitenste vlakverdeling in bronsglas en een cirkel-/binnenring in helder glas.

Spectaculair uitzicht Zalmhaventoren wordt doorgetrokken in het interieur 

FLOWING HIGHTS 

Met een hoogte van 215 meter en 61 verdiepingen is de Zalmhaventoren een uniek project voor Nederland. Bewoners worden iedere dag geïmponeerd door weidse uitzichten over de stad én over het water van de Maas. Dankzij het interieurontwerp van StudioLIV wordt dit spectaculaire uitzicht ook doorgetrokken naar het interieur van een pied-à-terre op de 49e verdieping.

Oprichtster Linda Verlouw van StudioLIV: “Wij werken graag met robuuste vormen en materialen, in combinatie met natuurlijke elementen en verfijnde details.”

StudioLIV staat voor een tijdloos, elegant en luxueus wonen. Oprichtster Linda Verlouw en haar designteam ontwerpen al zestien jaar interieurs met een wauw-effect, die aansluiten bij de persoonlijkheid, het levensritme en de voorkeuren van hun bewoners. “Wij werken graag met robuuste vormen en materialen, in combinatie met natuurlijke elementen en verfijnde details”, vertelt Verlouw, die als voorbeeld robuust hout met luxe velvet of leer met messing noemt. “Wij werken niet met zwart of wit, maar met tinten die warmte toevoegen. Ook is er altijd ruimte voor bijzonder stucwerk, groendecoraties en kunst.”

De visie van StudioLIV is om een bepaalde zachtheid in de vaak harde en mannelijke architectuur aan te brengen. De pied-à-terre in de Zalmhaventoren is een heel mooi visitekaartje hiervoor.

Verzachtende elementen

“Architectuur is vaak heel hard en mannelijk, met veel rechte lijnen en vormen”, merkt Verlouw. “Wij vinden het heel fijn om hier een bepaalde zachtheid in aan te brengen. De pied-à-terre in de Zalmhaventoren is een heel mooi visitekaartje voor deze visie en heeft als thema ‘flowing hights’ gekregen.” Het Rotterdamse appartement van 140 m2 had aanvankelijk een hokkerige indeling met drie kleine slaapkamers. StudioLIV heeft dit omgezet naar één mooie slaapkamer met een badkamer en inloopkast en suite. “En ook de rest van de woning is heel transparant gehouden, zodat je vanaf elke plek in de woning een mooi uitzicht hebt over de Maas. Zelfs als je in bad zit.”

Mooie contrasten

“In het midden van de ruimte is een keukenblok gepositioneerd, met aan de voorzijde een kunstwerk in natuursteen”, vertelt Verlouw. “Hierdoor wordt de functionele kastruimte op bijzondere wijze aan het zicht onttrokken. Het kwartsiet in Patagonia Green contrasteert heel mooi met het donkere hout van de kasten.” 

Stalen deuren zijn hot in interieurland, maar kenmerken zich vaak ook door rechte lijnen. Verlouw heeft hier een organische en verzachtende vorm aan toegevoegd.

Achter het bad bevindt zich een roomdivider in brons staal en mesh glas, vertelt ze. “Hierdoor wordt deze ruimte weliswaar afgeschermd, zonder in te boeten aan transparantie en mooie zichtlijnen die wij voor ogen hadden.” 

Bijzonder is bovendien de grote haard met ‘echt vuur’, die zowel vanuit de living als eetkamer zichtbaar is. “De verzachtende elementen vinden we met name in het zachte kleurenpalet, de velvet bank en een rond karpet. De ronde vorm komt bovendien terug in het bijzondere muurkunstwerk, de salontafel, een fauteuil, de kraan én de openslaande deuren, die de entree van de woonruimtes scheiden.”

Organisch gevormde deuren

Voor de deuren is gekozen voor een eigen ontwerp van StudioLIV, in samenwerking met Preferro. “Stalen deuren zijn hot in interieurland, maar kenmerken zich vaak ook door rechte lijnen”, aldus Verlouw. “Hier wilde ik graag een organische en verzachtende vorm aan toevoegen, wat geresulteerd heeft in deuren met een buitenste vlakverdeling in bronsglas en een cirkel/binnenring in helder glas. Op deze manier ontstaat een bijzonder en spannend contrast, dat ook in deze woning uitstekend tot zijn recht komt. Een poedercoating in brons maakt de deuren
helemaal af.”

Ondiepe bevestiging

Voor de bevestiging van de deuren maakt StudioLIV steevast gebruik van de zelfsluitende System M+ taatsscharnieren van FritsJurgens. Deze innovatieve, onzichtbare en onderhoudsvrije scharnieren worden al in de fabriek van Preferro in de deur geïntegreerd. 

“De System M+ scharnieren zijn geschikt voor deuren tot 500 kilo”, vertelt Jeroen Iemhoff, projectmanager bij FritsJurgens. “Voor de montage hoeven slechts een vloer- en plafondplaat van 40 x 80 mm bevestigd te worden. Waar de plafondplaat wordt vastgezet met reguliere schroeven, zijn voor de rechthoekige of ronde vloerplaat slecht twee gaatjes van 8 mm voldoende. Voor de montage van het systeem hoeft de vloer dus niet geopend te worden. Hierdoor kan het systeem ook uitstekend geïnstalleerd worden in combinatie met vloerverwarming.” 

Elegante deurbeweging

StudioLIV is zeer enthousiast over deze ondiepe en flush vloerbevestiging. Ook prijst Verlouw de instelbare sluitingsdemping (soft close) en hydraulische openingsdemping, die volgens haar resulteren in een elegante deurbeweging. 

“Bovendien worden de toog en de aangelegen keukenmuur beschermd, ongeacht met hoeveel kracht de deur wordt geopend.” De vloerplaatjes zijn verkrijgbaar in zwart of RVS, vertelt Iemhoff. “Dankzij de toepassing van RVS 420 wordt roestvorming als gevolg van bijvoorbeeld het dweilen van de vloer voorkomen. Last-but-not-least zijn de kwaliteit en flexibiliteit van het systeem uitstekend. Haperingen zijn niet aan de orde. De deur sluit exact op 0° en kan tot ver voorbij de 130° geopend worden, wat de functionaliteit bevordert. Dankzij een 90° opening maakt de deur ook in geopende stand ruimtelijke impact.”

FICHE VAN PROJECT
  • Project: Appartement Zalmhaventoren
  • Locatie: Rotterdam
  • Interieurarchitect: StudioLIV
  • Stalen deuren: Preferro
  • Deurscharnieren: FritsJurgens

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details