Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
THE SILO: een nieuwe overjas van verzinkt staal voor betonnen graansilo in Kopenhagen
THE SILO is een upgrade van formaat voor het havengebied in Kopenhagen.

THE SILO: een nieuwe overjas van verzinkt staal voor betonnen graansilo in Kopenhagen

In 2018 werd een vijftig jaar oude graansilo omgevormd tot appartementencomplex. De landmark, die van ver zichtbaar is, werd door het Deense kantoor COBE omgevormd tot een luxueuze residentiële hoogbouw: THE SILO. Hiervoor werd de betonnen mastodont ‘gedrapeerd met een nieuwe overjas’ van gegalvaniseerd staal. Er zijn 40 appartementen van verschillende grootte gecreëerd, die zijn geïntegreerd in de bestaande silostructuur met zijn 17 verdiepingen. De afmetingen van de appartementen variëren tussen 80 en 800 m². Elk appartement heeft een panoramisch uitzicht op de skyline van Kopenhagen en de Öresund. 

Een sculpturale en complexe gevelgeometrie maakt vrijdragende balkons mogelijk, die het ruige beton op elk moment van de dag een steeds wisselend patroon geeft. De bekleding en onderbouw van de complexe gevel en de balkons zijn gemaakt van thermisch verzinkt staal. In de balkonbalustrades werden de staalplaten geperforeerd voordat ze thermisch werden verzinkt, wat zorgt voor semi-transparante grafische effecten. 

Naast de 38 appartementen zijn twee publiek toegankelijke functies toegevoegd; een ruimte voor evenementen en tentoonstellingen op het gelijkvloers en bovenaan een glazen verdieping met restaurant. 

De keuze voor discontinu verzinkt staal creeërt een meer speels en levendig effect.

Bekleding en verzinken

Voor de gevelbekleding zelf zocht COBE naar een ‘eerlijk’, ‘levendig’ materiaal dat zou resoneren met het industriële erfgoed van Nordhavn en de bestaande ruimtelijke kwaliteiten van THE SILO zou dragen. Perforaties in de vooraf door de architect ontworpen stalen gevelbekleding zorgen voor een groot uitzicht vanuit de appartementen, maar behouden ook de privacy voor de bewoners binnenin. Ze voegen ook een extra textuur toe – elk geperforeerd paneel is zo net iets anders dan het volgende.

De keuze voor verzinkte staalplaten (volgens EN ISO 1461) was niet eenvoudig. Gezien de omringende zeelucht, de blootgestelde positie en het risico op fysieke schade aan de coating, was corrosie vanaf het begin een uitdaging. De klant en aannemer, NRE Denemarken, wilde aluminium gebruiken, omdat hij het goedkoper en eenvoudiger vond om te installeren. De opdrachtgever gaf het Force Institute, een particuliere organisatie in Denemarken die onderzoek doet naar bouwmaterialen, opdracht om de voor- en nadelen van beide materialen (staal vs. aluminium) in hun verschillende vormen – duurzaamheid, vereiste coatings, mogelijke bevestigingen en kosten – te bestuderen en te onderzoeken. Het vergeleek gewone staalplaat met discontinu thermisch verzinkt staal, voorverzinkte platen, aluminiumplaten en aluminium dat met verschillende type zinkcoatings is behandeld. 

Er werd ook een 1:1 prototype van de verschillende bekledingsopties gemaakt om het besluitvormingsproces te ondersteunen, wat ook deel uitmaakt van de eisen voor het verkrijgen van een bouwvergunning voor hoge gebouwen in Kopenhagen. Het prototype van de gevel, waarbij ook gekeken werd naar mogelijke kleuren van de beglazingskaders en de mogelijke afmetingen van de regenwerende panelen, testte de verschillende materiaalopties om ze esthetisch en qua duurzaamheid te vergelijken, over een periode van zes maanden.

De keuze voor een discontinu thermisch verzinkte stalen gevelbekleding werd gebaseerd op het interessantere, speelsere en levendigere karakter van het materiaal, de vergelijkende kostprijscalculatie en het advies van het Force Institute over de levensverwachting. 

Elk appartement geniet van een wijds uitzicht op de omgeving.

Het onderzoek concludeerde dat de beoogde levensduur van discontinu verzinkt staal kon worden bereikt door een zorgvuldige selectie van het basisstaal om een iets dikkere coating te garanderen. Voor de 3 mm dikke gevelplaten werd staal met een gespecificeerd minimum siliciumgehalte gebruikt teneinde een zinklaagdikte van minstens 100 micron te behalen. Indien een nog langere levensduur nodig zou zijn, kunnen de verzinkte gevelplaten op een later moment worden verwijderd en opnieuw gegalvaniseerd. De keuze viel op discontinu verzinkt staal in plaats van voorverzinkte platen om te voorkomen dat blootliggende stalen randen zouden gaan roesten. 

Zinkinfo heeft samen met haar Europese zusterorganisaties een prachtige publicatie over The SILO uitgebracht. Verzinkte stalen gevels zijn voor veel architecten nog een onbekend terrein maar we hopen dat deze publicatie kan inspireren om in de toekomst de mogelijkheden en architecturale kwaliteiten van thermisch verzinkt staal in geveltoepassingen af te tasten. Indien u deze publicatie wil bestellen naar aanleiding van dit artikel of indien u meer wil weten over discontinu thermisch verzinken, aarzel dan niet om ons te contacteren via de website www.zekerzink.com    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details