Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Transparante gevel met aluminium vinnen

Transparante gevel met aluminium vinnen

Het viersterrenhotel nhow Amsterdam RAI is met 650 kamers en 25 verdiepingen het grootste nieuwbouwhotel in de Benelux. Het ontwerp is van de hand van het wereldberoemde Nederlandse architectenbureau OMA. Speciale aandacht in het ontwerp gaat uit naar de verticale geleding in de gevel, opgebouwd uit aluminium vinnen. Gevelbouwer Rollecate ontwikkelde samen met Schüco Nederland een compleet nieuw profielsysteem dat voldoet aan de wensen, detaillering, slankheid en vorm van het architectonisch ontwerp.

egbertdeboer.com-20191210-08976hr-kopieren

Het driehoekige ontwerp van de 91 meter hoge hoteltoren is geënt op de uit de jaren zestig stammende reclamezuil op het voorplein van het RAI-complex. “Door de driehoekige vormen van de blokken waren de rekenmodellen van het Bouwbesluit niet toereikend,” begint Erik Beekman van Rollecate. “Deze gaan namelijk uit van een vierkant gebouw. Daarvan zijn de windbelastingen wezenlijk anders dan bij een driehoekig bouwvolume. De geveldrukken zijn daarom getest met een windtunnelonderzoek. Die resultaten hebben we meegenomen in de berekeningen en profileringen.” Rollecate is verantwoordelijk voor het engineeren, produceren en monteren van de stalen vliesgevels op de begane grond, de stalen binnenkozijnen, de aluminium gevels van de drie op elkaar gestapelde driehoekige blokken, de glazen gevels tussen deze blokken alsmede de aluminium buitenplafonds.”

5-assig bewerkingscentrum

In het prille begin van het ontwerptraject zocht OMA al contact met Schüco Nederland met technische vragen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de extrusieprofielen. Al snel kwam Rollecate in beeld. Samen is de vertaalslag gemaakt van de technische en esthetische eisen naar een aangepast extrusieprofiel voor de elementengevel. Zoals Erik ook al stelde, hebben we hier te maken met een aantal complexe eisen. Behalve de vorm is ook de locatie van het hotel een belangrijk uitgangspunt én aandachtspunt. Het perceel ligt namelijk ingeklemd tussen de verbindingswegen A10, de Ring, de lokale wegen en het RAI-complex zelf. Reden om de elementengevel zoveel mogelijk te prefabriceren en zo min mogelijk handelingen uit te voeren op de bouwplaats. “In mei 2018 zijn we gestart met de productie van de elementengevel op een ultramodern 5-assig bewerkingscentrum, speciaal ontworpen voor het bewerken van grote en zware profielen van aluminium tot 450 x 400mm,” legt Beekman uit. “Met een lengte van 15,5 meter, kan er 2 keer een lengte van maximaal 7 meter ingespannen worden. De machine bewerkt een profiel aan de ene zijde, terwijl aan de andere zijde de gezaagde en bewerkte stukken worden uitgenomen en het volgende profiel opnieuw wordt ingespannen.”

egbertdeboer.com-20191210-09091hr-kopieren

Vin-profielen

De ligging van het nhow RAI hotel aan een groot aantal (snel)wegen betekende ook een eis ten aanzien van geluidswering. Schüco Nederland heeft veel kennis op het gebied van geveltechniek en geluidswering zowel van buiten naar binnen als interne geluidsoverdracht. De gevel is dan ook uitvoerig getest in het geluidslaboratorium van Schüco. In het voortraject werd intensief nagedacht over een optimale balans tussen glas, paneel en profiel. De vin-profielen aan de gevel leveren een wezenlijke bijdrage aan de geluidswering én de zonwering. Het zijn profielen van een enorme omvang. Het profiel heeft een omtrek van bijna 900 millimeter. Twee stuks profielen worden telkens gespiegeld aan elkaar gekoppeld om het beoogde gevelbeeld te vormen. Het resulteert in een groot V-vormig element. Vanuit de architect werden extreem hoge eisen opgelegd ten aanzien van de vlakheid van de vin-profielen, vanwege het verschil in afwerking en de verschillen in glansgraad, afwisselend mat en glanzend gepolijst. De glansgraad vraagt een extreem vlak profiel. Reden om de wanddikte iets te verhogen van standaard 2 naar 4 millimeter. De vergrote materiaaldikte van het buitenprofiel draagt zodoende bij aan geluidwering als aan de vlakheid. Een win-winsituatie.”    

foto-schaco_2bp_5495-kopieren

Steigerloos monteren

Zes weken na het begin van de prefabricage is Rollecate gestart met het monteren van de eerste aluminium elementen op locatie. Beekman: “De elementen zijn bevestigd aan ingestorte ankers en van binnenuit, dus steigerloos gemonteerd.” Omdat de ruimte beperkt was op de bouwlocatie, stond er één torenkraan opgesteld naast het gebouw. Rollecate heeft samen met Schüco Nederland in het voortraject uitvoerig de monteerbaarheid van de gevel besproken. Aangezien de drie blokken gedraaid liggen ten opzichte van elkaar kon de bouwkraan niet elk gevelvlak bereiken. Een extra kraan buiten het gebouw opstellen was geen optie. Sterker nog, daar was geen ruimte voor. Reden om de elementen zodanig te prefabriceren dat deze met de torenkraan verticaal naar de betreffende verdieping gehesen konden worden. Vanaf deze centrale plek werden de elementen per verdiepingsvloer geopperd en uitgesorteerd. Aansluitend werden de elementen met kleine hijsmiddelen vanaf de verdiepingsvloer in het gevelvlak gehesen. Als systeemhuis doet Schüco Nederland er alles aan om samen met de gevelbouwer, Rollecate in dit geval, een gevel snel en zo efficiënt mogelijk te ontwerpen.

Behalve de aluminium elementengevels en vin-profielen was Rollecate ook verantwoordelijk voor de stalen kozijnen en vliesgevels in het nhow. “De stalen vliesgevel op de onderste verdieping heeft een oppervlakte van 900 vierkante meter en is voorzien van gebogen glas,” zegt Beekman. “Na oplevering van de ruwbouw zijn we gestart met de montage hiervan. De stalen binnenkozijnen zijn brandwerend en bevinden zich in de kern en de gangen van het hotelgebouw. De doorzichtgevels boven de tiende en zeventiende verdieping zijn volledig uitgevoerd in glas en voldoen aan hoge veiligheids- en geluideisen. Ook zijn de plafonds onder supervisie van ons gerealiseerd. Wij hebben met veel plezier gewerkt aan de totstandkoming van dit prachtige icoon en zijn trots dat wij het aanspreekpunt mochten zijn om onze kwalitatieve en innovatieve gevels hiervoor te mogen leveren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details