Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Uit de brand met nieuwe brandwerende coating
Bij brand ontstaat een schuimlaag, die een isolerende laag op het hout vormt. © ADLER

Uit de brand met nieuwe brandwerende coating

Natuurlijk karakter van hout blijft behouden

Of het nu gaat om een school, een fabriekshal of een appartementencomplex: hout is hét bouwmateriaal van dit moment. En dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid. Met de brandwerende coating Pyrolan Expand heeft de Oostenrijkse verf- en lakproducent ADLER hiervoor nu een veelzijdige, betrouwbare en milieuvriendelijke oplossing ontwikkeld.

Pyrolan Expand, een coating voor binnenruimtes, is eenvoudig aan te brengen en beschikbaar in talrijke kleurenschakeringen. De coating is volledig watergedragen en bevat geen formaldehyde, biociden, zware metalen en halogenen, zodat er bij brand geen giftige stoffen vrij kunnen komen. Daarnaast voldoet Pyrolan Expand aan B-s1, d0, de beste brandveiligheidsklasse volgens de Europese norm EN 13501-1 die voor brandbare bouwmaterialen zoals hout en materialen op houtbasis mogelijk is. 

In de primer Pyrolan Expand Base worden verschillende grondstoffen op een innovatieve manier met elkaar gecombineerd. Hierdoor ontstaat bij grote hitte, ongeveer 300 graden, een laag koolstofschuim. Dat vormt een isolerende laag op het hout en beschermt het tegen de vlammen. Hierdoor worden het ontstaan en de verspreiding van een brand aanzienlijk vertraagd. 

Pyrolan Expand kan met een spuit, kwast of roller worden aangebracht. “Wanneer de coating wordt gespoten zijn twee werkgangen voldoende: eerst wordt de primer Pyrolan Expand Base aangebracht, daarna volgt de topcoating Pyrolan Expand Top”, zegt Leon Cremers, directeur van ADLER Benelux. 

Deze toplaag zorgt ervoor dat de brandwerende functie lange tijd behouden blijft en beschermt het hout tegen beschadiging en vuil. Bovendien biedt Pyrolan Expand veel ruimte voor creativiteit: “Bij de lazuurvariant hebben we de kleur geoptimaliseerd voor tal van gangbare houtsoorten
om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden. Daarnaast is Pyrolan Expand in verschillende kleuren ook als dekkende variant beschikbaar”, vertelt Cremers. Hij ziet een groot potentieel voor de nieuwe coating: “Doordat Pyrolan Expand voor hoge brandveiligheid zorgt en tegelijkertijd in staat is om het natuurlijke karakter van het hout te behouden, worden er nieuwe mogelijkheden voor de moderne houtbouw gecreëerd.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details