Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Uniek glastype vereenvoudigt renovatie
Pyrobel-T toegepast in het pand van Bialmed pharmaceutical, Polen.

Uniek glastype vereenvoudigt renovatie

Dun glas met zeer sterke isolatiewaarde

Het paradepaardje van AGC Glass, Pyrobel-T, heeft in de toekomst nog meer toepassingsmogelijkheden. Nu al biedt het glastype een integrale oplossing voor grote oppervlaktes. Binnenkort komt hier de mogelijkheid bij om Pyrobel-T te combineren met vacuümglas. Productmanager brandwerend glas Jan Liebeton zegt hierover: “De dikte van het glas is dan gelijk aan normaal dubbelglas, zodat dit eenvoudig vervangen kan worden.”

Verschillende soorten AGC Glass, gecombineerd in het voormalig hoofdkantoor van Philips Lighting.

AGC Glass is de grootste vlakglasproducent ter wereld. De Europese tak is al 40 jaar gespecialiseerd in brandvertragend glas. Deze Pyrobel serie biedt voor elke toepassing een bijpassend type. Liebeton: “Het Pyrobel glas heeft een maximale afmeting van 2 x 3 meter. Vanwege de behoefte aan grote oppervlakken ontwikkelden wij Pyrobel-T, dat geleverd kan worden tot een grootte van wel 2 x 4,5 meter. Dit glastype bieden we nu sinds enige tijd aan en wordt steeds succesvoller.” 

Het bedrijf werkt in een ontwikkelingslaboratorium in het zuiden van België doorlopend aan nieuwe oplossingen. Hier werken 250 wetenschappers en ingenieurs aan glasproducten en processen. Liebeton: “Sinds de introductie zijn we dit glas blijven testen en ontwikkelen. Zo komen er steeds meer toepassingsmogelijkheden bij. In 2023 willen wij ook meer dakbeglazing in Pyrobel-T kunnen aanbieden.”

Pyrobelite is gebruikt in Palais de Justice de Mons, België.

Glas vervangen, kozijnen behouden

Met de nieuwe variant Pyrobel-Fineo richt AGC Glass zich meer op de renovatiemarkt. “Het is ons gelukt om Pyrobel te combineren met vacuümglas. Daardoor ontstaat een dun glas, met enorm goede isolatiewaarde. De dikte is, afhankelijk van de gekozen uitvoering, dunner dan dubbelglas, terwijl de isolatiewaarde 0,5 W/Km2 bedraagt. Dit is veel beter dan drievoudig glas met een U-waarde van 0,7. Het glas is wel wat duurder, maar als je de kozijnen kunt behouden, ben je goedkoper uit. Dit is ook gunstig voor de milieulast en de vervanging zorgt voor minder overlast. Glas eruit, glas erin, het is zo gebeurd.” 

Het nieuwe glastype is uniek op de markt en een echt technisch hoogstandje. “Vijf jaar geleden was dit nog niet mogelijk geweest. Dat dit nu wél kan heeft te maken met de unieke positie waarin wij ons bevinden. Door de introductie van Fineo, zeer transparant
vacuümglas, hebben wij de kennis en de productie helemaal in eigen huis. Zo kunnen we de goede eigenschappen van beide producten met elkaar combineren. Het nieuw glastype bestaat uit een gelamineerde structuur, met een dunne kunststof tussenlaag om de twee producten tot één geheel te vormen. Zo kun je de totale dikte van het pakket verder beperken en toch een hele goede U-waarde behalen.” 

Pyrobel en Pyrobelite in IMOBAII pand, Tsjechië.

Snel de isolatieslag slaan

Liebeton verwacht veel van Pyrobel-Fineo. “De markt zal er even aan moeten wennen, maar waarschijnlijk snel zien welke mogelijkheden dit slanke en ranke glas biedt. Het is een snellere manier om een belangrijke isolatieslag te slaan. Zeker in deze periode van hoge energieprijzen en waar we voor de uitdaging staan om veel gebouwen aan te pakken, die in 2023 aan Label C en in 2030 aan label A moeten voldoen.” 

In 2023 moeten de eerste projecten met de nieuwe Pyrobel uitgevoerd worden. “We zijn nog bezig met de documentatie, maar twijfelen er niet aan dat ook dit product een Cradle to Cradle certificaat krijgt. Pyrobel is zilver, net als Fineo. Het moge duidelijk zijn: er is sprake van een heel goede uitgangspositie.”

AGC Glass staat in februari met Pyrobel-Fineo op de bouwbeurs.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details