Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Upgrade is nog slimmer en efficiënter
Objecten zijn in SketchUp 2022 razendsnel te organiseren met de Tag Manager.

Upgrade is nog slimmer en efficiënter

Het jaar is begonnen met een nieuwe upgrade voor het 3D ontwerpprogramma van SketchUp. De Nederlandse distributeur Design8 BV vertelt over SketchUp 2022 en de meegeleverde documentatie-applicatie LayOut. Hiermee is het volgens het bedrijf mogelijk om slimmer en efficiënter te werken.

Scene Search om snel een bepaalde scène in een groot model met veel scènes te vinden.

Jack de Moel, Training and Support bij Design8: “SketchUp had altijd de naam dat er niet zoveel veranderde. Met deze upgrade komt hier verandering in, er zijn nieuwe tools bijgekomen en een aantal verbeteringen is doorgevoerd. We kunnen concluderen dat het subscription model nu zijn vruchten afwerpt. Ontwikkelaar Trimble luistert naar feedback van gebruikers en komt met oplossingen.” Dit was volgens De Moel exact het idee achter het subscription model. “Dit moest leiden tot verbeteringen. We zien nu wezenlijke dingen veranderen en dat is positief.”

Zoek en vervang in LayOut voor foutloze documentatie.

Input van gebruikers belangrijk

SketchUp kiest nu voor meerdere kleinere releases in plaats van één grote upgrade. De Moel: “Bij software is het altijd de vraag wanneer je een nieuwe tool of feature moet installeren. SketchUp kiest ervoor om dit in een vroeg stadium te doen, om te kijken welke kant de gebruiker op wil. De feedback kan meteen weer gebruikt worden in de volgende update.” 

Deze versie van SketchUp kan niet meer gebruikt worden zonder abonnement. Marketing en Communicatie Manager Robert van Dee: “Je hebt altijd sceptici, maar de vaste gebruikersgroep is helemaal over naar het subscription model. Wie het programma niet vaak gebruikt, of hier om andere reden niet aan wil, kan wel met de oudere versie blijven werken zo lang dat dat binnen de systeemeisen mogelijk is. Gebruikers met een subscription hebben namelijk altijd toegang tot de laatste versie, die zal worden geoptimaliseerd voor nieuwe besturingssystemen.” 

Meerdere objecten selecteren zonder de camera te hoeven draaien met Lasso Select.

In SketchUp 2022 zijn er desondanks toch veel nieuwe features. De nieuwe zoekfunctie is misschien wel de belangrijkste nieuwkomer in SketchUp 2022. Met deze functie is het mogelijk om op een snelle en eenvoudige manier commando’s uit te voeren en Extensions te activeren. Dat scheelt aanzienlijk in de tijd. Daarnaast is er de nieuwe Lasso Select Tool, een selectiegereedschap om aangepaste selectiegrenzen te tekenen zonder de camera te hoeven oriënteren. Met één sleepbeweging kunnen meerdere entiteiten geselecteerd worden terwijl overbodige objecten juist buiten de selectie blijven. Met Stamp Copy kan de gebruiker objecten snel op een natuurlijke manier over een gebied verspreiden. Vervolgens voorziet de Tag Tool de objecten van de juiste Tag door ze aan te klikken. 

Daarnaast bevat SketchUp 2022 ook enkele verbeteringen. De Freehand Tool tekent nu nog beter en vloeiender. Inzoomen op het project werkt beter en het meetgereedschap onthoudt de zojuist gemeten waarde bij het verplaatsen van de cursor. En met de Scène Search tab is een specifieke scène in het model snel gevonden. 

Veel objecten natuurlijk verspreiden met de Stamp Copy Tool.

Nieuwe functies LayOut

De documentatie-applicatie LayOut, die inbegrepen is bij een SketchUp Pro abonnement, heeft er ook enkele waardevolle functies bij gekregen. De Auto-Text tag maakt het mogelijk om labels met tekst te plaatsen. Bijvoorbeeld voor aanwijzingen en pagina’s door te nummeren of de naam van een venster of pagina weer te geven. Ook is snel een automatische index van het document te maken. Een ander handigheidje is de nieuwe Find & Replace functie, die het wijzigen van tekst in een document vergemakkelijkt. Met Find & Replace lukt het wijzigen van tekst in een selectie, pagina of een compleet document veel sneller. Tot slot bevat LayOut nu Zoom Selection, om in te zoomen op een bepaalde selectie van het ontwerp. Dit verkleint de kans op vertragingen bij in- of uitzoomen en werkt dus sneller.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details