Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Van duurzaam denken naar doen
Na installatie, hoeft men enkel een stuk solid board te verwijderen.

Van duurzaam denken naar doen

Verlichtingsproducent Fagerhult ontstond in de jaren ‘40 in een klein Zweeds plaatsje. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de EU. Ook op het gebied van duurzaamheid wil het bedrijf voorop lopen, legt Benno Dijkhuis, managing director Fagerhult Benelux, uit.

“Als je aan Zweden denkt, dan denk je al snel aan de natuur, licht en duurzaamheid. Deze kenmerken vertalen zich ook door in de strategie van Fagerhult. De vastgestelde duurzaamheidsbelofte is daar het bewijs van: bewust omgaan met producten, kwaliteit, de mensen en het milieu. Een van deze doelen is dat onze producten vanaf 2030 voor minstens 80% uit hernieuwbare of gerecyclede materialen bestaan.”

3x groener – Geen staal, geen verpakking en minder afval

“Onze R&D afdeling vraagt zich continu af wat de impact is van onze producten en hoe we dit kunnen verbeteren.” Een mooi voorbeeld hiervan is Multilume Re:Think. 

“We hebben ons meest succesvolle armatuur genomen – om zo de grootste impact te kunnen maken – en hebben levenscyclusanalyses uitgevoerd. De meeste CO2 (73%) vindt plaats gedurende het gebruik van het armatuur.  Onze bijdrage om dit te verminderen is een hoge kwaliteit LED te leveren, aangevuld met sensoren voor efficiëntie en energiezuinigheid. De gebruiker kan dit uiteraard nog verbeteren door gebruik te maken van groene stroom. Maar we hebben verder gekeken dan alleen naar het licht; ook de materialen die we gebruiken. Zo hebben we ervoor gekozen om solid board te gaan gebruiken in plaats van staal. Ook heeft het armatuur geen verpakking meer, maar hoeft de gebruiker alleen een stuk solid board te verwijderen om de verlichting zichtbaar maken. De gebruiksaanwijzing printen we op de achterkant van het product zelf en hiermee voorkomen we nog meer afval.”

Geen marketingverhaal

Dijkhuis geeft aan dat Fagerhult dit beleid niet enkel op haar producten heeft toegepast maar op haar hele bedrijfsvoering. “We onderzoeken alle mogelijkheden om onze locaties CO2 neutraal te maken. Dit is voor ons geen marketingverhaal, we willen niet groen praten, maar groen doen.”

Fagerhult ontwikkelt de producten in het hoofdkantoor in Habo, Zweden. Om het duurzaamheidsverhaal van het bedrijf uit te leggen en de producten te tonen is er de Fagerhult showroom in Houten.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details