Solarlux is gespecialiseerd in op maat gemaakte beglazingssystemen van hoge kwaliteit. Balkonbeglazing is een van de productgroepen waarmee het bedrijf uit Nijverdal al jaren succesvol aan de weg timmert. De uitdagingen worden ook steeds groter. We bouwen op steeds krappere locaties, steeds dichter op elkaar en steeds hoger.
“Dat komt doordat de ruimte in Nederland en vooral in de Randstad, beperkt is”, vertelt André Jansen, accountmanager projecten bij Solarlux. “Gebouwen staan ook vaker nabij een spoor, een vliegveld, industrie of een andere geluidsbron. Je loopt dus meer en meer tegen de geluidseisen aan. Met onze balkonsystemen kunnen we zorgen dat alle balkons, loggia’s en raamopeningen geluidsluw of zelfs geluidsdoof kunnen worden gemaakt.”
Een tweede aspect is wooncomfort. Jansen: “Uit ervaring weten we dat je alleen op een balkon met enkel een hekwerk kan vertoeven als het warm en windstil weer is, dat is 70% van de tijd niet het geval. Zet je er een glasscherm omheen, dan wordt het ’s ochtends met een zonnetje erop en met een buitentemperatuur van rond het vriespunt al snel 20 tot 25 graden op je balkon. Dat glasscherm maakt jouw woonoppervlak dus groter én comfortabel te gebruiken. Daar heb je toch een balkon voor?”
Solarlux heeft verschillende maatwerksystemen voor balkons. Jansen: “We hebben schuivende en draaischuif balkonbeglazing, verdieping hoog of halfhoog op een glazen of bouwkundige borstwering, oplossingen voor loggia’s en uitkragende buitenruimten en volledig transparant of gekaderd in aluminium profielen. Met die laatste kun je de meest luchtdichte oplossingen maken. Het blijven buitenruimten, dus honderd procent wind- en waterdicht zijn ze niet.”
Veiligheid is een aspect waar Solarlux veel aandacht aan besteedt. “Regen, koude en wind tegenhouden is één, zorgen dat de meubels of zelfs je balkonschermen naar beneden waaien is een ander verhaal. Janssen: “Op grotere hoogten en op de plekken met hoge windbelasting is statica van groot belang, vooral op de hoeken. Per gebouw moet je dat goed bekijken en als je het niet vertrouwt, adviseren wij een on-site windtunneltest. Dat kan verrassingen opleveren. De Tasman toren in Groningen, een moderne Arc de Triomphe, is een mooi voorbeeld. De reguliere berekeningen kwamen uit op een windbelasting van 1750 Pascal. Wat bleek uit de windtunneltest: door de taps toelopende torens aan de achterkant kon een zuiging van 2400 Pascal ontstaan. Dat is vier keer orkaankracht. Zo zie je maar: meten is weten.”
Opdrachtgevers en aannemers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun bouwwerken. Jansen stellig: “Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat er toch nog op prijs wordt geselecteerd ten koste van de veiligheid. ‘Staat in het bestek’ klopt inderdaad, maar dat betekent nog niet dat het veilig is. Solarlux levert speciaal voor deze hoge belastingen zwaardere varianten. Onze schuif- en de draaischuifvariant, respectievelijk de SL23 en de SL25 XXL, kunnen op grote hoogte en verdiepingshoog worden toegepast. Al onze systemen hebben de zwaarste certificering op gebied van statica, de ETA-normering. Wij kijken bij elk project specifiek naar het gebouw, hebben de expertise en ervaring in huis om te kunnen adviseren wat bouwkundig wel en niet kan en in combinatie met gerenommeerde testbureaus kunnen wij de veiligste oplossingen voorschrijven.”
Tot besluit: waren komen klanten bij Solarlux? Jansen: “Voor de kwaliteit, niet alleen van het product, maar ook van onze meerwaarde in het vooroverleg, de goede werkbare details en de garanties. En omdat de eindgebruiker met Solarlux balkonsystemen met veel plezier en zonder problemen gebruik kan maken van een veilige buitenruimte.”