Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Verf op poederbasis: een logische én duurzame keuze
Willemijn Wortelboer, eigenaar van RAW Paints.

Verf op poederbasis: een logische én duurzame keuze

“De verf is echter nog te vaak een sluitpost en krijgt nog te weinig aandacht in het duurzaamheidsverhaal”, meent Willemijn Wortelboer, eigenaar van RAW Paints. 

“Heel onlogisch is dat nog altijd wordt gewerkt met blikken verf, die voor maximaal 60% gevuld zijn met water en waarin allerlei oplos- en conserveringsmiddelen en pesticides zijn verwerkt om de houdbaarheid te garanderen. Deze middelen hebben vaak tot vijf jaar tijd nodig om uit te dampen en zijn zeer slecht voor het milieu én onze gezondheid. De missie van RAW Paints is om projectontwikkelaars, adviseurs, architecten, aannemers en schildersbedrijven hiervan bewust te maken, zodat we daadwerkelijk invulling kunnen geven aan onze duurzaamheidsambitie en een betere wereld kunnen achterlaten voor onze kinderen.”

Zero vluchtige organische stoffen, pesticides en titaandioxide

De afgelopen jaren heeft RAW Paints een unieke formule voor verfpoeder ontwikkeld, met een minerale basis en zonder de veel voorkomende additieven en oplosmiddelen. Dit betekent dat er ook geen uitstoot is van vluchtige organische stoffen, wat de gezondheid van schilders en bewoners én ons milieu ten goede komt. In de producten is bovendien een alternatief opgenomen voor titaandioxide (TiO2); het witte pigment in verf dat onder andere zorgt voor de dekking. 

“Vanaf oktober 2021 moeten alle verfproducten in Europa worden voorzien van een waarschuwingslabel voor titaniumdioxide”, weet Wortelboer. “Recent bepaalde de Europese Commissie in een verordening dat blootstelling aan titaniumdioxide zodanig schadelijk kan zijn voor de gezondheid, dat deze producten geëtiketteerd moeten worden met de waarschuwing: ‘kan kanker veroorzaken’. Met onze verfpoeder is dit niet aan de orde.” 

Verhoogde efficiëntie, minder verspilling

De unieke verfpoeder van RAW Paints is geschikt voor steen en beton, stuc-, metsel- en pleisterwerk (op cementbasis) en zowel ontwikkeld voor buiten- als binnentoepassingen. Denk bijvoorbeeld aan gevels, plafonds, woonkamers, slaapkamers, badkamers, kelders en daken (bitumen), die in één keer en volledig dekkend kunnen worden afgewerkt. 

“Eenmaal aangemaakt met water zorgt de verf voor een verkiezeling met de mineralen/stenen ondergrond, waardoor afbladdering van de verf niet aan de orde is en een uitstekende hechting en lange levensduur worden geborgd”, aldus Wortelboer. “Bovendien zorgt de verfpoeder voor een verhoogde transportefficiëntie, lagere vervoerskosten en minder verspilling. De verf kan in exact de juiste hoeveelheden worden aangemaakt, waardoor ook geen halfvolle verfblikken meer in de afvalverbranding terecht komen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details