Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Vluchtrouteaanduiding met een ‘zwevend’ pictogram
‘Theater Carré, typisch een plek waar wij hem graag zien hangen.’

Vluchtrouteaanduiding met een ‘zwevend’ pictogram

Famostar uit Velp is al 65 jaar gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van noodverlichting. Product Manager Marc Ettema: “Wij zijn een volledig Nederlands bedrijf en nog de enigen die hier noodverlichting ontwikkelen én produceren.” Dat Famostar fraaie kwaliteitsproducten ontwikkelt blijkt wel uit de Red Dot Award die ze in 2021 won met het nieuwste armatuur, de D-Sign. Van dit model is nu een volledige armaturenfamilie beschikbaar.

D-Sign is noodverlichting met een functioneel design.

De D-Sign is noodverlichting met een functioneel design. Het ontwerpproces heeft geleid tot een kenmerkend en tijdloos armatuur. D-Sign heeft een moderne, ranke vormgeving met een optisch ‘zwevend’ pictogram. Bijzondere functionele kenmerken zijn onder meer de Famostar Flash Alert™ functie, het feit dat er bij onderhoud en het vervangen van de accu’s – behalve een kleine platte schroevendraaier – geen gereedschap nodig is en de optionele, volledig geïntegreerde en volwaardige vluchtwegverlichting. 

Ettema: “In veel gevallen zijn twee armaturen nodig, nu hoeft voor de vluchtrouteaanduiding en vluchtwegverlichting maar één product aangeschaft te worden. Dit is goedkoper en het bespaart tijd, en dus geld, voor de installateur.”

Ettema vervolgt: “Het is gelukt om binnen slechts enkele maanden een volledige lijn van D-Sign uit te brengen. Een topprestatie van het ontwikkelteam waar we met zijn allen erg trots op zijn.  Afgelopen zomer hebben we eerst de opbouw wand- en plafondarmaturen op de markt gebracht. Nu zijn hier een inbouw- en pendel variant bijgekomen. Inbouwmodellen vormen een aanzienlijk aandeel van alle toepassingen. In een systeemplafond kun je dan zoveel mogelijk wegwerken, zodat alleen het noodzakelijke pictogram zichtbaar blijf dat lijkt te zweven. En de pendelversie is een noodzaak voor een design-armatuur dat zijn weg zal weten te vinden naar veel openbare en hogere gebouwen.”

Het armatuur is minder aanwezig in donkere ruimtes.

Niet storend in donkere ruimtes

D-Sign is uitermate geschikt voor openbare gelegenheden, zegt Ettema. “Het is een armatuur dat gezien mag worden. Zo is het product al toegepast in Theater Carré, typisch een plek waar wij hem graag zien hangen.” 

Speciaal voor donkerdere ruimtes, zoals een theater of een bioscoop, is D-Sign beschikbaar in een speciale gedimde versie. “Gewone noodverlichting kan hier best storend zijn, en wij zorgen daarom dat het licht daar minder aanwezig is. Hoe trots we ook op ons armatuur mogen zijn, in dergelijke ruimtes kan (en mag) het best iets minder uitstralen.”

Elektrotechnische adviseurs zijn vaak degenen die de noodverlichting van Famostar kiezen, voor gebruik in een veelheid aan gebouwen, kantoren, theaters, musea en hotels. Dat doen ze niet alleen vanwege de looks van de armaturen. 

Ettema: “We geven nog steeds de langste garanties in de markt. 10 jaar op armaturen, inclusief de ledverlichting. De accu heeft volgens de norm een levensduur van – minimaal – vier jaar, maar wij geven acht jaar garantie na de installatiedatum. Dat is duurzaam en minder kostbaar, en op deze manier zorgen we ook voor minder afval. We hebben de ambitie om een van de meest duurzame partners te worden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details