Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Waarom bouwen met PEFC hout?
Hurlingham Metsa dakplaat Ripa 2. (Beeld: Metsä Wood)

Waarom bouwen met PEFC hout?

Positieve bijdrage duurzaam beheerd bos. Waardevol hout draagt bij aan welzijn van gebruikers

“Bouwen met hout is fantastisch, maar je moet wel weten waar het hout vandaan komt”, zo is de overtuiging van Maarten Willemen, voorzitter van PEFC Nederland. Het internationale PEFC keurmerk garandeert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos.

Stora Enso, Bad St. Leonhard. (Beeld: Metsä Wood / Harri Nurminen)

“Wereldwijd verdwijnen bossen en je wilt niet dat het hout uit die gebieden komt.” Als een van de twee private vrijwillige systemen geeft PEFC de garantie dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. “Dit zijn bossen die bos blijven; waar voor iedere boom die wordt geoogst minimaal weer een boom terug groeit. Bossen waar ook wordt gelet op biodiversiteit en mensenrechten.”

Waarde en restwaarde van een houten gebouw

Hout is booming als bouwmateriaal en dat is volgens Willemen logisch: “Nu is bouwen met hout nog duurder dan met andere materialen. Je zou ook kunnen stellen dat andere materialen te goedkoop zijn, omdat geen rekening gehouden wordt met CO2 belasting. In de nabije toekomst wordt deze belasting waarschijnlijk wel meegenomen in de prijs van materialen. Maar de waarde én de restwaarde van een houten gebouw zijn nu al veel groter. Hout is immers herbruikbaar, terwijl klassieke materialen vooral afval opleveren dat afgevoerd moet worden. Met deze factoren wordt bij het ontwerpen nog nauwelijks rekening gehouden. Mijn stelling is dat een houten gebouw nu nog duurder is, maar veel meer waarde én restwaarde heeft.”

Maarten Willemen. (Beeld: Keesnan Dogger)

PEFC verkoopt natuurlijk geen hout, maar is gepassioneerd pleitbezorger van het gebruik van gecertificeerd biobased materiaal: “Vrijwel iedereen wil graag een positieve bijdrage leveren zodat de klimaatcrisis in ieder geval niet groter wordt. Bouwen met duurzaam hout draagt hieraan bij.”

Stora Enso, Bad St. Leonhard. (Beeld: Stora Enso)

Een kubieke meter boom haalt gemiddeld ongeveer 1 ton CO2 uit de lucht en zet dit broeikasgas om in zuurstof en hout. Wordt met dit hout gebouwd, dan blijft de CO2 in het materiaal opgeslagen zitten. Willemen: “Een klassiek huis ademt juist CO2 uit.”

Sneller bouwen en meer welzijn

Willemen legt uit dat hout als bouwmateriaal ook bijdraagt aan het welzijn van de gebruikers. “Mensen voelen zich gelukkiger in een houten omgeving. Natuurlijke materialen hebben een aantoonbaar positief effect op het welzijn en daar is de samenleving meer naar op zoek.”

Met hout is het ook mogelijk om sneller te bouwen. “In fabrieken kunnen bijna volledige prefab gebouwen gerealiseerd worden. Door prefab wanden en units te gebruiken kan in korte tijd een gebouw neergezet worden. Andere voordelen zijn weinig transport en minder afval. Ook is er minder ruimte nodig om te bouwen en dit is heel prettig in een stedelijke omgeving, waar geen plek is voor een grote bouwplaats.”

PEFC zet zich in om het verhaal van gecertificeerd hout te blijven vertellen, om vragen te beantwoorden en misverstanden uit de weg te ruimen. Dit doet de organisatie onder meer door middel van de kennissessies Tomorrow’s Timber Talk (pefc.nl/talks).

“Dat is een programma dat we al een tijdje met succes draaien samen met de schrijvers Pablo van der Lugt en Atto Harsta van het boek Tomorrow’s Timber. We hebben dit programma ontwikkeld met deze twee architecten die verhalen houden vóór architecten en andere belangstellenden. Zij adviseren over bouwen met hout en over de voor- en nadelen daarvan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details