Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Walsen of buigen van raam-, deur- en vliesgevelprofielen: Welke toleranties zijn acceptabel?
Controle van de radius van geïsoleerde gevelprofielen.

Walsen of buigen van raam-, deur- en vliesgevelprofielen: Welke toleranties zijn acceptabel?

Daarom heeft Rudi Vandevoordt, zaakvoerder van BestBend, in 2017 en samen met het Aluminium Center Belgium een technisch voorschrift opgesteld: de STS 52.2. Deze specificatie geeft precies aan hoe de profielen gebogen moeten worden en welke toleranties acceptabel zijn. Omdat BestBend haar omzet voor 40% uit Nederland haalt, heeft Vandevoordt bovendien de handschoen opgepakt om in Nederland een norm voor het buigen te introduceren, in samenwerking met de VMRG.

Perfectie tot in de kleinste details

BestBend is al meer dan 40 jaar dé specialist voor het koud walsen van (geëxtrudeerde) aluminium profielen, waaronder ook raam-, deur- en vliesgevelprofielen. Ook als het om speciale profielen met afwijkende vormen en/of een zeer kleine radius gaat. “Bij het buigen of walsen worden profielen gedwongen om een bepaalde radius aan te nemen”, aldus Vandevoordt. “De kunst hierbij is om rekken aan de buitenzijde en stuiken aan de binnenzijde zoveel mogelijk te vermijden.”

Om te voorkomen dat de profielen tijdens het buigen van vorm veranderen – bijvoorbeeld van rond naar ovaal – wordt vaak een inwendige ondersteuning zoals een strip of zand toegevoegd. BestBend gaat echter een stapje verder. “Als enige walsspecialist in een straal van 500 km rondom Heist-op-den-Berg vullen wij het profiel tijdelijk op met een vloeibaar metaal, dat stolt en het profiel nog beter ondersteunt tijdens het buigproces”, vertelt hij.

Afkoeling van het vloeibaar metaal.

“De techniek biedt onder andere uitkomst bij vliesgevels, ramen en deuren waaraan hoge esthetische eisen worden gesteld. Bijvoorbeeld op het gebied van vorm, radius en maatvastheid. Architecten, gevelbouwers en eindklanten zijn hiermee verzekerd van een naadloze aansluiting op het rechte profiel, conform de voorschriften van de STS 52.2.”

Uniforme buignorm

In januari 2020 heeft Vandevoordt contact gelegd met de VMRG, met als doel om de STS 52.2 te vertalen naar een norm voor het VMRG-handboek. “Zowel de VMRG als andere buigbedrijven erkenden de noodzaak van een uniforme norm”, vertelt hij. “Daarom zijn we een werkgroep gestart met drie Nederlandse en twee Belgische buigers, met als doel om de norm verder uit te schrijven. Volgens planning zal de nieuwe norm vanaf 1 januari 2022 in het VMRG-handboek worden opgenomen. Bovendien zal de norminformatie worden gedeeld met de Belgische Federatie Aluminium Constructeurs (FAC), die de norm zal overnemen.”

Win-win

Volgens Vandevoordt is de norm een win-win voor buig-/walsbedrijven, constructeurs, gevelbouwers én architecten. “In de voorschriften wordt namelijk exact opgenomen wat de buignormen kunnen én mogen zijn. Zowel in stralen als in nominale maat. Constructeurs kunnen de informatie uit het VMRG-handboek al in de ontwerpfase delen met de architect, zodat exact op basis van de normen wordt ontworpen en esthetiek én technische uitvoerbaarheid vanaf de eerste schets hand in hand gaan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details