Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Wandbekleding bevestigers: opvallend & onzichtbaar
Project Nautisch NDSM B10.

Wandbekleding bevestigers: opvallend & onzichtbaar

Architectuur doorgetrokken naar bevestiging

In Amsterdam Noord wordt het terrein van de voormalige scheepswerf NDSM getransformeerd tot een moderne woonwijk: Project Nautisch NDSM B10. Het uitzicht op ‘t IJ inspireerde samen met het industriële verleden de architectuur van het project. Deze werd doorgetrokken naar de bevestigingsmiddelen van de wandpanelen. Voor dit bevestigingsproject bood Eurofast advies op maat en het leverde de benodigde bevestigers.

Een aantal gebouwen binnen het B10 project heeft van de architecten een metaallook met witte accenten gekregen. Deze wordt gecreëerd door de wandbekleding met een katoenlook coating. Rakon Bouwprofiel BV kreeg de taak om deze wandbekleding op de goede manier te bevestigen. In de zoektocht naar een zichtbare bevestiging, zonder dat de bevestigingsmiddelen afbreuk doen aan deze bijzondere look, nam de CEO van Rakon Bouwprofiel contact op met de Jaap Mulder van Eurofast. 

Een aantal gebouwen binnen het B10 project heeft van de architecten een metaallook met witte accenten gekregen.

De juiste bevestiger voor de toepassing

Eurofast is gespecialiseerd in mechanische bevestigingen voor Plat Dak en Dak & Wand systemen. Mulder: “Bij ieder Dak & Wand bevestigingsproject is de centrale vraag: ‘wat bevestig je waarop?’ Omdat dit een nieuwbouwproject betreft was deze vraag snel beantwoord. Een uittrekproef op locatie, een service die wij bieden, was daarom niet nodig. Ook had de constructeur al de windkrachten berekend. De benodigde uittrek- en afschuifwaarden van de bevestigingsmiddelen waren dan ook bekend. Deze waarden kennen wij van al onze schroeven ook, dus konden wij al snel het juiste product adviseren.”

“De uitdaging zat hem in het naadloos laten aansluiten van de bevestigingsmiddelen op de metalen wandpanelen met witte katoenlook”, legt Mulder uit. “Omdat de speciale coating zowel een katoenlook als verschillende kleurspikkels bevatte, was een standaard RAL-kleur coating uitgesloten. Daarom namen wij contact op met het bedrijf dat de coating van de panelen verzorgde, zodat wij exact hetzelfde poeder kon gebruiken tijdens het poedercoaten van de bevestigingsmiddelen.”

Geen beschadigingen door gebruik speciale klembit

Voor de bevestiging van de gecoate bevestigers werd gebruik gemaakt van de ENS Eurofast Nutsetter. Deze klembit zorgt ervoor dat de coating van de schroef niet beschadigt. Tijdens de installatie wordt de kracht van de bit verdeeld, doordat deze op de aangegoten ring van de bevestiger drukt, en niet over de kop schuift. Daarnaast blijft er door het gebruik van een klembit geen zaagsel achter in de bit dat de coating kan beschadigen. Bij een magneetbit kan dit wel het geval zijn.

Ontvangt u ook graag ondersteuning of advies voor uw bevestigingsproject? De experts van Eurofast staan voor u klaar.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details