Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Watermanagement als expertise
Akasison daktrechter.

Watermanagement als expertise

De missie van Aliaxis is om de wereld te helpen met schoon water, sanitaire voorzieningen, én energie toegankelijk te maken voor iedereen. Het bedrijf dat actief is in 40 landen, met een hoofdkantoor in Brussel, maakt geavanceerde kunststof leidingsystemen om onder meer hemelwater af te voeren.

Commercieel directeur Hilbert Pool: “Binnen Aliaxis werken we met verschillende teams, waarvan er één alleen maar met hemelwaterafvoer bezig is. Het managen van water wordt steeds belangrijker. De piekbelasting is steeds hoger, het is daarom belangrijk om te berekenen hoeveel water op een pand terecht kan komen, vooral bij grote gebouwen zoals distributiecentra, waarbij dat een grote hoeveelheid extra gewicht kan betekenen. Elke milliliter water die niet op het dak blijft liggen zorgt ervoor dat er minder staal en beton nodig is bij de bouw.”

Recyclebaar én superieur

Om water nog effectiever op een duurzame manier af te voeren ontwikkelde Aliaxis het eerste recyclebare hemelwaterafvoersysteem, dat de naam Akasison draagt. Dit werd onder meer bij de Nederlandse Davo Uitgeverij geplaatst. Het geheel is van PE gemaakt en met staal gemonteerd en daardoor 100% recyclebaar. Pool: “Bovendien verminderen de superieure prestaties van het systeem het maximale gewicht dat een dak moet dragen aanzienlijk. Bijna alle onderdelen van het gebouw van Davo Uitgeverij kunnen worden gerecycled of elders worden hergebruikt. Voor dit circulaire bouwproject zaten we aan tafel met de projectontwikkelaar, architect, aannemer en installateurs. Dit gaf ons de kans om onze expertise te delen, het Akasison-systeem te introduceren en impact te hebben op het ontwerp van het gebouw.” 

PE valleidingen, 100% recyclebaar. (Beeld: Maaike Schilderman)

Wereldwijde expertise

Aliaxis denkt graag al vroeg in het bouwproces mee over hemelwaterafvoer. “Dit is voordelig voor alle partijen. Wij denken zeer oplossingsgericht en hebben wereldwijd veel expertise opgebouwd.” 

Niet alleen bij commerciële gebouwen is waterafvoer belangrijk. “Bij woonhuizen is een goed intern watermanagementsysteem essentieel, maar ook groene of blauwe daken dragen bij aan de verwerking van het regenwater. Veel bedrijven hebben mooie duurzame praatjes, maar wij willen vooral prachtige en duurzame oplossingen bieden.”

In het testcentrum van het bedrijf wordt hemelwaterafvoer inzichtelijk gemaakt. “We kunnen eigenlijk elke praktijksituatie testen, we bouwen het dak op en laten hier water over lopen om te kijken wat er gebeurt, zeker nu er enorme pieken optreden in waterbelasting is dit belangrijk. Hier moeten we samen iets mee doen. Water afvoeren, maar ook opslaan en gedoseerd teruggeven. Water managen, in plaats van over de dijk gooien.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details