Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Weet u waar de vluchtdeuren in uw gebouwen aan moeten voldoen?
GU Nederland biedt alles wat nodig is om snel en veilig vluchten in gebouwen mogelijk te maken.

Weet u waar de vluchtdeuren in uw gebouwen aan moeten voldoen?

Mensen zijn prioriteit in de (brand)veiligheid van gebouwen. Om te zorgen dat zij in geval van brand of een andere calamiteit veilig en snel kunnen vluchten, zijn in onze wet- en regelgeving vluchtroutes voor gebouwen gedefinieerd. De deuren in deze vluchtroutes worden vluchtdeuren genoemd en moeten met één lichte duw geopend kunnen worden. Om dit mogelijk te maken, biedt GU Nederland een uitgebreid gamma sloten, paniekbalken en beslagen. Bovendien ondersteunt de marktleider in raam- en deurtechniek in de selectie van de juiste producten.

In onze wet- en regelgeving wordt al sinds 2003 onderscheid gemaakt tussen openbare gebouwen (EN 1125) en beperkt toegankelijke gebouwen zoals flatgebouwen, appartementengebouwen en kantoren, waar men bekend is met de vluchtwegen (EN 179).  Een vluchtdeur volgens EN 1125 moet voorzien zijn van een horizontale duwstang of duwbalk, terwijl vluchtdeuren volgens EN 179 ook mogen beschikken over een anti-paniekpushpad of anti-paniekkrukset, al dan niet in combinatie met een insteek anti-paniekslot of meerpuntssluiting. De EN 13637 is een aanvullende norm en van toepassing op elektrisch gecontroleerde vluchtdeuren.

Vluchtdeuren moeten met één lichte duw geopend kunnen worden.

Veiligheidsrisico’s ondervangen

“De uitvoering van bovengenoemde wet- en regelgeving komt veelal op het bordje van de architect terecht”, merkt Joep Breukels, Managing Director van GU Nederland en België. “Een gevaarlijke beslissing, omdat veel architecten én adviseurs (nog) niet weten welke deuren aan welke eisen moeten voldoen. Vooral wanneer de deuren meerdere functies vervullen. Om eventuele veiligheidsrisico’s op dit vlak te ondervangen, bieden wij graag de helpende hand. Bijvoorbeeld door de architect in zijn ontwerp te ondersteunen.”

Compleet pakket

“Met het esthetische onderwerp als onderlegger, werken wij graag het vluchtplan en bestek uit”, aldus Breukels. “Hierbij maken we niet alleen inzichtelijk welke deuren als vluchtdeur uitgevoerd moeten worden, maar ook welke producten hiervoor geschikt zijn. Van mechanische en zelfvergrendelende tot en met motorische en krukgestuurde sloten. Bovendien bieden we een uitgebreid assortiment kwalitatief hoogwaardige en EN 179/EN 1125 gecertificeerde deurbeslagen, duwbalken en push-bars. Afhankelijk van de functionaliteit van de deur kunnen wij het totale pakket leveren, inclusief cilinders, deurdrangers, e-beslagen, enzovoort. Kortom: alles wat nodig is om snel en veilig vluchten in gebouwen mogelijk te maken. Naar wens nemen we hierbij ook het hang- en sluitwerk voor de ‘normale’ deuren mee, zodat één esthetisch geheel ontstaat. Al onze producten zijn volledig gecertificeerd.”

Benieuwd wat GU Nederland voor uw projecten kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met uw GU-adviseur.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details