Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Wel uitzicht, geen hitte

Wel uitzicht, geen hitte

Maar hoe combineer je het toenemende belang van duurzaamheid met het esthetisch belang? Een dilemma waar het daglichtfiltersysteem Climat Screen raad mee weet. Wel zicht naar buiten, een prettige temperatuur en geen storende reflectie. Het aanzicht van het gebouw blijft ook nog eens intact en ongewijzigd, omdat het aan de binnenkant gemonteerd wordt. 

Dion Bosch van Climat Screen: “Bestaande methoden om de lichtinval te beperken en beheersen kennen hun beperkingen. Zo is folie niet geschikt voor HR+++ glas. Buitenzonwering is functioneel, maar zorgt voor minder zicht en mag vrijwel nooit worden gebruikt bij monumentale gebouwen. Climat Screen combineert eigenlijk het beste van folie en raamdecoratie.”

Vergoten van thermisch en visueel comfort

Standaard raamdecoratie zet zonnestralen om in warmte. Hierdoor stijgt de temperatuur in een ruimte. Het folie van Climat Screen, dat ontwikkeld is door NASA, reflecteert juist zo’n 80 procent van de zonne-energie. Dit zorgt voor thermisch comfort tijdens warme zomermaanden. In de wintermaanden biedt Climat Screen juist een hoge isolatiewaarde. Door de Climat Screens dicht te houden ontstaat er een stilstaande luchtlaag tussen de folie en het raam, die warmte binnenhoudt. Daarnaast heeft men meer controle over de lichtregulering.

De folie wordt in Deventer bewerkt, om het spiegeleffect te voorkomen. Hinderlijke spiegelingen en reflecties in beeld- en beamerschermen behoren daarmee tot het verleden. “Hierdoor ervaren gebruikers meer visueel comfort door een rustig ogend interieur en kunnen zij zich langer en beter concentreren wanneer zij bijvoorbeeld thuiswerken.”

Fraai, strak buitenaanzicht

Het folie wordt in de vorm van een klein rolgordijn in een compacte cassette aan de binnenzijde van het raam geplaatst zodat het aan de buitenzijde niet zichtbaar is. “Montage kan met schroeven, maar ook met speciaal 3M tape. Zo plaatsen we momenteel Climat Screens in een groot kantoorpand in Utrecht. Dit wordt gehuurd, en dus is schroeven niet gewenst.”

Handmatige bediening is mogelijk, maar volgens Bosch wordt steeds meer gebruik gemaakt van domotica. “Onze Climat Screens kunnen voorzien worden van een motor, die gebruik maakt van het stroomnet, of van een ingebouwde accumotor.” De Climat Screens kunnen bediend worden met een spraakbesturingssysteem en een app.

Het is ook mogelijk de Climat Screens op een gebouwbeheersysteem aan te sluiten waardoor deze meetellen in de berekening van de energieprestatienorm (belangrijk voor duurzaamheidskeurmerk BREAAM.NL).    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details